Ministerul Apărării Naţionale (MApN) susţine, într-un răspuns la o solicitare MEDIAFAX, că în perioada iunie-august, în regiunea Mării Negre, vor avea loc 18 exerciţii internaţionale la care vor participa 40.000 de militari din peste 20 de ţări. La exerciţiul din iulie, peste 25.000 militari.
40.000 de militari din peste 20 de ţări aliate şi partenere vor participa la activităţi de instruire comună pentru apărarea colectivă, de testare şi dezvoltare a capacităţilor de apărare şi descurajare şi creşterea interoperabilităţii forţelor, urmând ca la aceste acţiuni militare să participe aproximativ 15.000 militari români cu peste 2.000 de mijloace tehnice, transmite MApN.
Cel mai mare exerciţiu al Alianţei Nord-Atlantice de anul acesta, Noble Jump (NOJP 17), se va desfăşura în luna iunie şi va testa capacităţile operaţionale ale elementelor forţei NATO cu nivel ridicat de operativitate (VJTF) şi capabilităţile implementării Planului de acţiune pentru asigurarea capacităţii operaţionale a NATO (RAP) în România şi Bulgaria.
“În luna iulie, se va desfăşura în Bulgaria, România şi Ungaria exerciţiul Saber Guardian 2017 (SG 17). SG 17 este unul dintre cele mai mari exerciţii desfăşurate în această regiune, cu peste 25.000 de militari şi 3.000 de mijloace tehnice din peste 20 de ţări aliate şi partenere, fiind condus de Forţele Terestre ale Statelor Unite din Europa (USAREUR). Pe timpul SG 17, militarii vor executa o gamă largă de acţiuni în context multinaţional, interarme şi întrunit – asalt aerian, marşuri tactice, forţare cursuri de apa, conducerea focului, manevre şi trageri reale cu tehnica tuturor categoriilor de forţe, evacuare medicală şi tratamentul răniţilor. SG 17 contribuie la dezvoltarea capacităţii de reacţie şi descurajare, la consolidarea interoperabilităţii sub o comandă unică, prin execuţia unei game complete de misiuni militare în sprijinul securităţii şi stabilităţii în regiunea Mării Negre”, se arată în răspunsul Ministerului Apărării.
Forţele române participante la aceste exerciţii îşi vor testa capacitatea de reacţie şi asigurarea sprijinului naţiunii gazdă pentru forţele multinaţionale dislocate, conform angajamentelor asumate. Exerciţiile fiind planificate în cursul anului trecut au fost cuprinse în planurile de activităţi ale unităţilor participante, iar costurile aferente au fost prevăzute în planurile de instrucţie, mai spune instituţia.