România a solicitat Comisiei Europene prelungirea cu 6 luni a termenului de rambursare a plăţilor prin PNDR 2007-2013

0
72

Comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Phil Hogan, a fost notificat, ieri, de ministrul român al Agriculturii, Daniel Constantin, cu privire la interesul României ca termenul de rambursare a plăţilor în cazul proiectelor derulate cu fonduri europene prin PNDR 2007-2013 să fie prelungit cu şase luni, după 31 decembrie 2015, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) remis Agerepres. Iniţiativa avut loc în timpul unei întrevederi pe care Daniel Constantin a avut-o cu oficialul european programată în marja reuniunii Consiliului Agricultură şi Pescuit din Luxemburg.

Conform ministerului de resort, posibilitatea de a prelungi cu şase luni termenul de rambursare ar permite României să ajungă la un procentaj cât mai bun de absorbţie al fondurilor europene. „Reamintim că proiectele de investiţii realizate prin intermediul fondurilor europene alocate agriculturii româneşti în exerciţiul financiar 2007-2013 mai pot fi implementate până la finele acestui an, după regula n+2”, precizează MADR.

În cadrul întâlnirii dintre cei doi oficiali s-au mai adus în discuţie identificarea de soluţii pentru îmbunătăţirea gradului de absorbţie, precum şi posibilitatea ca banii de la anumite axe de finanţare care nu au fost accesaţi să fie realocaţi către alte axe ale Programului.

Potrivit datelor Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, plăţile totale efectuate până în prezent din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2007-2013 au depăşit 7,4 miliarde de euro pentru proiecte de investiţii şi pentru decontarea plăţilor directe către fermieri, iar România a ajuns la un gradul de absorbţie al fondurilor europene acordate pentru agricultură şi dezvoltare rurală de peste 83%.

Valoarea totală a PNDR 2007-2013 a fost de 9,32 miliarde de euro, din care 6,14 miliarde de euro au fost alocate pentru proiecte de investiţii prin 12 măsuri şi trei scheme de stat, iar 3,18 miliarde de euro pentru plăţi directe prin patru măsuri.