Cercetătorii ar putea conduce doctorate şi după pensionare

0
413

Personalul de cercetare-dezvoltare care conduce doctorate, deşi se pensionează la împlinirea vârstei de 65 de ani, poate desfăşura această activitate până la împlinirea vârstei de 70 de ani, potrivit unui proiect de lege privind Statutul personalului din activitatea de cercetare-dezvoltare, publicat pe site-ul Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică.

Proiectul de lege precizează că personalul de cercetare-dezvoltare după împlinirea vârstei de 65 de ani poate conduce noi studenţi doctoranzi numai în regim de cotutelă, împreună cu un conducător de doctorat care nu împlineşte vârsta de pensionare pe toată durata desfăşurării doctoratului respectiv.
„În unităţile şi instituţiile prevăzute la art. 2 alin. (1) se interzice ocuparea oricărei funcţii de conducere sau de administrare, la orice nivel al unităţii sau instituţiei, după pensionare, cu excepţia mandatelor în curs la data intrării în vigoare a prezentei legi. Mandatele celor care deţin funcţii de conducere sau de administrare, la orice nivel al unităţii sau instituţiei, încetează de drept în cazul persoanelor care împlinesc vârsta de pensionare, cu excepţia mandatelor în curs la data intrării în vigoare a prezentei legi. Persoanele care exercită o funcţie de conducere sau de demnitate publică au dreptul de a li se rezerva postul în unitatea sau instituţia de cercetare-dezvoltare, dar nu pot exercita funcţia de director general sau director pe perioada îndeplinirii mandatului. Funcţiile de conducere sau de demnitate publică se pot cumula cu funcţiile de personal de cercetare-dezvoltare sau de personal auxiliar din activitatea de cercetare-dezvoltare”, precizează proiectul de lege.

Se pot face contracte de muncă pe perioadă determinată

Totuşi, prin excepţie, Consiliul de administraţie, în baza criteriilor de performanţă profesională proprii şi a situaţiei financiare, poate decide continuarea activităţii personalului de cercetare-dezvoltare sau a personalului auxiliar din activitatea de cercetare-dezvoltare, după pensionare, în baza unui contract individual de muncă pe perioadă determinată de un an, cu posibilitate de prelungire anuală, fără limită asupra numărului de contracte succesive şi fără limită de vârstă.

În ceea ce priveşte cetăţenii români care au lucrat în străinătate în cercetare-dezvoltare, în mediul public sau privat, proiectul prevede că acestora li se echivalează integral, la cerere, vechimea în specialitate, pe baza documentelor care atestă acest lucru.