Medicii de familie din judeţul Dolj acuză în termeni duri politica Ministerului Sănătăţii vizavi de centrele de permanenţă şi solicită remedierea urgentă a situaţiei plăţilor restante către acestea. Cadrele medicale spun că banii ce li se cuvin întârzie mai-mereu cu cel puţin o lună, iar în aceste condiţii unităţile medicale respective, care în mod normal ar trebuie să asigure asistenţă pentru cazurile de urgenţă în mediul rural, ar putea să nu mai funcţioneze.
Nemulţumirea medicilor este cu atât mai mare cu cât, susţin aceştia, întârzierile la plată au constituit, în ultimii ani, mai degrabă regula şi nu excepţia. În plus, bugetul alocat pentru 2012 nu ar ajunge decât până la jumătatea acestui an. Calculul este unul simplu: sumele de bani alocate anul trecut, când în toată ţara existau 88 de centre de permanenţă, s-au ridicat la 20 de milioane de lei, la fel ca şi în 2012, dar cu diferenţa că, în prezent, numărul centrelor de permanenţă a ajuns la 192.
În Dolj, în momentul de faţă, medicii aşteaptă încă să li se plătească banii pentru luna februarie a.c. „Este o problemă cu plata medicilor din centrele de permanenţă. S-au înregistrat în ultimii ani mai-mereu întârzieri. În schimb, colegii noştri au demonstrat că sunt dedicaţi profesiei şi au acceptat să lucreze în centrele de permanenţă pentru a degreva serviciile de urgenţă. Întârzierile la plata acestor centre trenează însă. Sunt datorii neplătite şi de acum doi ani. Nu mai putem accepta. Ministerul Sănătăţii a insistat pentru creşterea numărului de centre de permanenţă, iar acesta s-a dublat. Să nu le dai banii pentru care muncesc din greu este însă strigător la cer. În acele luni când nu au fost plătiţi au venit cu bani de acasă. Bineînţeles că nu şi i-au mai recuperat. În aceste condiţii, foarte mulţi se gândesc serios să renunţe”, a declarat dr. Mirela Profir, preşedinte al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, filiala Dolj.
În judeţul Dolj funcţionează nouă centre de permanenţă
În prezent, la nivelul judeţului Dolj, funcţionează nouă centre de permanenţă, în care îşi desfăşoară activitatea 55 de medici. Servicii medicale în sistem de permanenţă se acordă în centrele Amărăştii de Jos, Bechet, Brabova, Bulzeşti – Frăţila, Goicea, Ghidici, Murgaşi, Pleniţa şi Sadova.
Serviciile medicale acordate prin centrele de permanenţă se realizează în baza Ordinului comun al MS/CNAS nr. 697/2011 prin tarif/oră. De asemenea, pentru centrele de permanenţă, pe lângă contravaloarea prestaţiei medicilor şi asistenţilor, se decontează şi sume necesare administrării şi funcţionării centrului. Prevederea bugetară în 2012 pentru acest domeniu de asistenţă medicală este de 915.000 lei.
„Plata sumelor aferente centrelor de permanenţă nu se efectuează din Fondul Naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate, ci din subvenţii de la bugetul de stat şi este posibil să mai apară mici decalaje la plăţi. Deocamdată, există o întârziere de o lună la plata acestor servicii, respectiv februarie, neavând credite deschise cu această destinaţie. CAS Dolj a solicitat fondurile necesare şi sperăm ca această situaţie să se rezolve cât mai repede”, a explicat Daniela Gheorghe, purtător de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate Dolj.
Asigură urgenţele în weekend, dar şi de sărbători
Centrele de permanenţă au fost înfiinţate începând cu anul 2004 în ideea ca medicii de familie să poată oferi servicii medicale şi în afara programului normal de lucru din cabinete. Atât prin gărzi pe perioada nopţii – de 17 ore, între orele 15.00 şi 8.00 –, cât şi în weekend sau de sărbătorile legale – 24 de ore. Potrivit legislaţiei, un medic de familie are dreptul de a alege dacă vrea să intre într-un centru de permanenţă. Nu acelaşi lucru se întâmpla şi în cazul în care aceştia doresc să plece. Atunci când renunţă doctorul riscă să fie penalizat de casa de asigurări cu 10% din venitul cabinetului său aflat în contract cu casa de asigurări. Încă de la început prin înfiinţarea acestor centre s-a dorit degrevarea sistemului de ambulanţă şi SMURD de cazurile care sunt mai eficient rezolvate de medicul de familie. În acelaşi timp, medicii de familie şi asistentele din centrele de permanenţă acordă primul ajutor şi stabilizează pacienţii în cazurile care necesită intervenţia ambulanţei, până la sosirea acesteia.