Premiul UNITER pentru Muzeul Păpuşilor – „un trofeu care face cinste întregului oraş!”

0
356

Premiul pentru proiecte inedite şi realizări remarcabile acordat în cadrul recentei Gale a Premiilor UNITER reprezintă motiv de mândrie nu numai pentru Asociaţia Culturală „GAG”, care l-a primit, ci şi pentru partenerul său – Muzeul Olteniei din Craiova, care adăposteşte în Secţia sa de Etnografie (Casa Băniei)… ineditul proiect: primul Muzeul al Păpuşilor din ţară! „Acest trofeu aparţine în egală măsură Muzeului Olteniei, pentru că lucrul în teatru, ca şi în viaţă, se face în echipă”, spune teatrologul Adriana Teodorescu. «Este un trofeu care face cinste nu numai „GAG”-ului şi muzeului, ci întregului oraş», adaugă managerul Mihai Fifor. Parteneriatul dintre cele două instituţii continuă, următoarele activităţi anunţate fiind reprezentaţiile teatrale care se vor desfăşura pe perioada verii, în aer liber, în părculeţul de Casa Băniei.

Un parteneriat public-privat care dă roade

După cum se ştie, în cadrul celei de-a XIX-a Gale a Premiilor UNITER – organizată luni, 18 aprilie, de Uniunea Teatrală din România, în studioul TVR 1, de unde a şi fost transmis în direct, şi avându-l ca amfitrion pe actorul Ion Caramitru – , Asociaţia Culturală „GAG” din Craiova a fost răsplătită cu Premiul special pentru proiecte inedite şi realizări remarcabile. Distincţia vine ca urmare a inaugurării, în ianuarie a.c., la Secţia de Etnografie a Muzeului Olteniei (Casa Băniei), a primei şi unicei expoziţii permanente a teatrului de păpuşi românesc, ce adăposteşte zeci de păpuşi donate de teatre ori artişti independenţi din România, Ungaria şi Serbia. Bucuria obţinerii acestui premiu este împărţită, aşadar, de Asociaţia „GAG” cu muzeul craiovean.

«Este un trofeu care face cinste nu numai „GAG”-ului şi muzeului, ci întregului oraş, pentru că vorbim de un parteneriat public-privat care dă roade. A avea pe masă un trofeu UNITER înseamnă pentru foarte mulţi un lucru la care visează şi pe care uneori, într-o viaţă de om, nu reuşesc să-l obţină. Iată că acest parteneriat aduce în Casa Băniei, odată cu redeschiderea sa, acest trofeu care ne onorează, ne face să credem că ce ne-am propus este bine făcut şi că avem toate şansele să ne încadrăm într-un program foarte ambiţios în care să ducem arta tradiţională şi cultura doljeană, în general, mult dincolo de hotarele acestui oraş şi ale acestui judeţ», spune managerul Muzeului Olteniei, Mihai Fifor.

Mihai Fifor: „Secţia de păpuşi este punctul cel mai de succes al muzeului nostru”

Povestea Muzeului Păpuşilor începe în urmă cu doi-trei ani, atunci când a primit vizita maestrului scenograf Eustaţiu Gregorian şi a teatrologului Adriana Teodorescu, îşi aminteşte Fifor: «Domniile lor au venit cu o propunere extrem de îndrăzneaţă, aceea de a deschide, în interiorul Secţiei de Etnografie, o secţie a istoriei păpuşilor. Nouă ni s-a părut o idee grozavă, mai ales că în România nu exista niciunde aşa ceva. Am zis: de acord, amenajăm două săli în care să se desfăşoare activităţi cu caracter interactiv şi care să fie punctul de maximă atracţie pentru cei mici atunci când ne calcă pragul. Şi aşa am „rupt” din proiectul cel mare două săli, le-am destinat păpuşilor şi a început munca. Iar în final am avut punctul cel mai de succes al muzeului nostru, pentru că este zona cea mai îndrăgită de cei mici! Ne fac să credem că ideea de bază, de a prezenta cultura şi arta tradiţională prin ludens, prin intermediul jocului cu păpuşi, are şanse mari de reuşită».

Adriana Teodorescu: „O clipă nu ne-a trecut prin cap că am putea primi un premiu!”

De la o idee la un Premiu UNITER e însă cale lungă, una pe care reprezentatul Asociaţiei Culturale „GAG” Adriana Teodorescu nici nu spera să o străbată vreodată. «Când am venit cu propunerea de a face un muzeu… era numai în capul nostru această dorinţă şi această idee de a nu mai lăsa păpuşile să piară, să fie distruse. Pentru că păpuşile sunt, de fapt, opere de artă. Faptul că le considerăm un lucru facil este pentru că nu pătrundem în substrat, ne oprim la afirmaţia că păpuşile sunt de joacă pentru copii. Ei bine, nu este chiar aşa: păpuşile nu sunt numai pentru copii, teatrul de păpuşi nu este numai pentru copii. Aşadar, când am plecat la drum, nu ştiam exact ce va fi. A durat aproape trei ani până să punem pe roate secţia pe care acum toţi craiovenii o admiră. O clipă nu ne-a trecut prin cap că un astfel de muzeu ar putea să primească un premiu! Acest trofeu aparţine, deci, în egală măsură Muzeului Olteniei, pentru că lucrul în teatru, ca şi în viaţă, se face în echipă», afirmă teatrologul craiovean.

Spectacole de teatru de păpuşi şi ateliere de olărit, ţesut şi iconărit, în aer liber

Proiectele derulate în parteneriat de Muzeul Olteniei şi Asociaţia Culturală „GAG” nu se opresc aici. Reprezentanţii acestora spun că, odată cu vremea bună, vor ieşi cu teatrul de păpuşi în aer liber, mai precis în spaţiul din vecinătatea Casei Băniei. «În fiecare weekend încercăm să organizăm în acest părculeţ o scenă cu păpuşari şi cu păpuşi pentru cei mici, care să vină şi să vadă arta aceasta extraordinară, să înveţe despre tradiţii şi despre ce înseamnă cultura românească, prin intermediul teatrului de păpuşi. Imaginaţi-vă parcul plin de copii şi o scenă în aer liber pentru păpuşi, unde artişti din întreaga ţară, invitaţi de noi, vor putea să performeze pentru cei mici…», a mai spus managerul Muzeului Olteniei.

Primele reprezentanţii vor avea loc în perioada cuprinsă între Noaptea Muzeelor (18 mai) şi vacanţa mare a elevilor, care va începe pe data de 20 iunie. Participanţii vor putea, totodată, să participe la ateliere de olărit, ţesut şi iconărit, sub îndrumarea muzeografilor craioveni.

Cornel Bălosu

Cornel Bălosu, şeful Secţiei de Etnografie a Muzeului Olteniei: «Această expoziţie de păpuşi a venit în întâmpinarea gândurilor noastre de a avea mare grijă cum ne formăm publicul şi cum îl determinăm să revină la muzeu. Ea ne dă prilejul să ne formăm publicul în special de vârstă mică, ce sigur va reveni, pentru că va avea nostalgia acestui spaţiu. Dorim să-l atragem către muzeu şi prin activităţile pe care le vom desfăşura, în această vară, cu teatrul de păpuşi, pentru că, în acelaşi timp, vom amenaja câteva pavilioane în cadrul cărora copiii vor face olărit, ţesut şi iconărit. Va fi, deci, o vară plină chiar din acest prim an de existenţă a noii expoziţii de la Casa Băniei! În acest sens, colaborarea cu Asociaţia „GAG” cred că este un pas uriaş spre a transforma muzeul în ceea ce trebuie să fie: o instituţie deschisă cu totul către public».

 

S.O.S. Teatrul de Păpuşi din Craiova!

Mihai Fifor, managerul Muzeului Olteniei: «Trag un semnal de alarmă vizavi de soarta teatrului de păpuşi în Craiova. De ani de zile el trenează din cauza situaţiei pe care o are. Este inadmisibil ca o instituţie cu tradiţia Teatrului pentru Copii şi Tineret „Colibri” să continue să cerşească, să bată la porţi uneori închise pentru a putea da reprezentaţii pentru cei mici. Este inadmisibil ca o trupă cu valoarea celei care se află la acest teatru să aştepte de ani de zile un sediu, o sală… Şi asta în defavoarea celor mici, care capătă educaţie prin teatrul acesta. Şi nu mă refer doar la cei din Craiova, pentru că acest teatru acoperă întreaga regiune. Acest teatru trebuia să aibă cu totul alt destin decât a fi scos din clădirea în care îşi desfăşura activitatea şi lăsat la voia întâmplării până când cineva se va milui să ia în calcul faptul că el există şi că trebuie să meargă mai departe».