În 2009 şi 2010 – Fermierii doljeni au atras 9,8 milioane de euro în agricultură

0
332

Peste 900 de proiecte, depuse de doljeni pe Măsurile 1.1.2. „Instalarea tinerilor fermieri” şi 1.4.1. „Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenţă”, au primit finanţare în anii 2009 şi 2010 în valoare totală de 9,8 milioane de euro, iar în acest an, pentru primele sesiuni de depunere de proiecte, există deja 300 de solicitanţi – potenţiali beneficiari ai fondurilor puse la bătaie de UE şi statul român.

Laurenţiu Ivanovici

Pentru un tarif cuprins între 225 şi 750 de lei, agricultorii/fermierii doljeni care doresc să obţină sprijin financiar nerambursabil, acordat prin Măsurile 1.1.2. şi 1.4.1., şi sunt eligibili în acest sens, se pot adresa Camerei Agricole (CA) Dolj, pentru întocmirea documentaţiilor necesare. Cele două măsuri beneficiază în totalitate de fonduri nerambursabile, solicitanţii neavând nevoie de cofinanţare, însă trebuie ştiut că banii se pot epuiza înainte de încheierea Programului Naţional de Dezvoltarea Rurală (PNDR), respectiv 2013.

Potrivit conducerii CA Dolj, judeţul nostru ocupă un loc fruntaş în ceea ce priveşte numărul de proiecte depuse, dar şi la rata de succes a proiectelor elaborate de consultanţii CA. „Numărul solicitanţilor este în continuă creştere. Dacă în 2009 au fost 267 de proiecte finanţate, cu o valoare de 3,5 milioane de euro, în 2010 cifra s-a ridicat la 648, adică 6,3 milioane de euro, iar pentru 2011 preconizăm un număr de peste 750. Pentru primele sesiuni de depunere de proiecte avem deja în acest an în jur de 300 de solicitanţi. Trebuie să precizăm că toate proiectele elaborate de noi au fost aprobate şi au primit finanţare”, declară directorul CA Dolj, Laurenţiu Ivanovici.

Cursuri de calificare şi specializare, acceptate şi statele membre UE

După cum reiese chiar din denumire – „Instalarea tinerilor fermieri”, Măsura 1.1.2. reprezintă o oportunitate pentru tinerii de până la 40 de ani, persoane fizice sau juridice, care practică în principal activităţi agricole, de a-şi dezvolta exploataţia cu fonduri nerambursabile de până la 25.000 de euro, în timp ce prin Măsura 1.4.1. fermele agricole mici, de semi-subzistenţă, primesc şi ele sprijin public nerambursabil de 1.500 de euro/an, timp de cinci ani.

De menţionat că una dintre condiţiile obligatorii de eligibilitate pentru persoanele interesate de accesarea acestor fonduri este absolvirea unui curs de calificare sau specializare în activitatea pe care o desfăşoară în exploataţia agricolă. În acest sens, Camera Agricolă organizează cursuri de calificare pentru meseriile de legumicultor, apicultor, lucrător în cultura plantelor, în creşterea animalelor, floricultor. Acestea durează aproximativ trei luni şi constau în 120 de ore de teorie şi 240 de ore de practică, iar cele de specializare au o durată de două luni şi se compun din 50 de ore de teorie şi 100 de practică. Cursurile sunt organizate atât în Craiova, cât şi în teritoriu, acolo unde numărul solicitanţilor – între 14 şi 18 – este suficient pentru a fi organizate, costul acestora fiind de 300 de lei. „În prezent, sunt în derulare patru cursuri în Craiova, două la Bratovoieşti şi trei la Poiana Mare, iar tariful aprobat de Consiliul Judeţean Dolj pentru aceste cursuri este de 300 de lei”, precizează şeful CA Dolj. Documentele eliberate după absolvirea orelor de calificare sau specializare sunt recunoscute şi de ţările membre UE.