Mâine, peste 4.900 de elevi din Dolj sunt aşteptaţi să susţină prima probă a simularii Bacalaureatului din acest an

0
646

 Mâine, începe simularea Examenului de Bacalaureat, în Dolj  4.912 de elevi trebuind să participe la probele care vor fi susţinute în perioada  22-24 martie . Examenul este organizat în 43 de unități de învățământ liceal , care școlarizează elevi în clasele a XII-a și a XIII-a.

Conform programului, pe 22 martie va avea loc proba scrisă la Limba şi literatura română – proba E.a). Marți, 23 martie, examenul de simulare va continua cu proba obligatorie a profilului – Matematică sau Istorie – proba E.c). Ultima probă scrisă, cea la alegere a profilului și a specializării (E.d), este programată miercuri, 24 martie. Probele încep la ora 9:00.Accesul elevilor în săli este permis până la ora 8:30. Elevii vor fi așezați câte unul în bancă, în ordine alfabetică, la nivelul aceleiași clase, pentru a evita interacțiunea elevilor din clase diferite. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore.  Toate sălile de clasă în care se va susține simularea examenului național de Bacalaureat au în dotare camere funcționale de supraveghere video și audio. Pentru rezolvarea subiectelor, elevii vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor vor utiliza numai creion negru.

La Dolj, s-au luat măsurile necesare

 În acord cu prevederile legale în vigoare, comisiile din unitățile de învățământ  în care se desfășoară simulările naționale au obligația de a asigura în sălile de clasă toate măsurile igienico-sanitare, de prevenire și protecție, pentru evitarea îmbolnăvirii cu virusul SARS-Cov 2, conform prevederilor Ordinului Comun, nr.3235/93 al Ministerului Educației și al Ministerului Sănătății, cu modificările și completările ulterioare. ” Pentru asigurarea protecției sanitare, unitățile de învățământ vor putea decide, în funcție de infrastructură, ca, în zilele în care se organizează simulări ale examenelor naționale, activitatea celorlalte clase să se desfășoare online, indiferent de scenariul de organizare și desfășurare a cursurilor valabil în zilele respective.  La nivelul ISJ Dolj, am discutat cu reprezentanţii unităţilor şcolare, care  au în desfăşurare examenul, pentru a fi asigurate toate măsurile sanitare impuse de lege.  În acest sens, au fost  trimise în teritoriu şi instrucţiuni pentru derularea în condiţii  normale a examenului. În ceea ce priveşte carantinarea unor localităţi, examenele  vor putea fi susţinute ulterior. În Dolj, avem înscrişi 4.912 de elevi care ar trebui să susţină simularea,  repartizaţi în 43 de unităţi liceale”, a precizat prof.  Mihaela Jianu, inspector general – adj. al ISJ Dolj.

Rezultatele obţinute la simulare nu vor fi făcute publice

Rezultatele obținute la simulare nu vor fi publice. Acestea sunt analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ în care s-au desfăşurat aceste simulări, prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătăţirea performanţelor şcolare. Notele obţinute la simulările naţionale nu se trec în catalog. Prin excepţie, la solicitarea scrisă a elevului, notele obţinute la simulările naţionale pot fi trecute în catalog. Simularea examenului de Bacalaureat se defășoară în conformitate cu Ordinul  nr. 3.449 din 5 martie 2021 privind organizarea simulării evaluării naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a şi a simulării probelor scrise ale examenului naţional de bacalaureat, în anul şcolar 2021-2022, cu modificările ulterioare. Obiectivele simulării sunt: familiarizarea elevilor cu rigorile unei examen real și optimizarea rezultatelor obţinute de către elevii din învăţământul preuniversitar la finalul studiilor liceale.