SĂPTĂMÂNA TEATRULUI – ediția a VII-a, la Craiova

0
518

Teatrul pentru copii și tineret Colibri Craiova continuă, în perioada 20 – 27 martie 2020, tradiția celebrării celor trei mari sărbători ale teatrului, sub genericul Săptămâna Teatrului: Ziua Internaţională a Teatrului pentru copii şi tineret – 20 martie, Ziua Internațională a Marionetiştilor şi Păpuşarilor – 21 martie şi Ziua Mondială a Teatrului – 27 martie.

Teatrul între joacă și joc. Pentru că, mai ales acum, latura noastră ludică, imaginația, paradoxala putere a solidarității în solitudine și generozitatea ne pot întoarce către ce e mai frumos în noi: inocența. Joaca înseamnă seninătate și bucurie a inocenței, joaca este pofta de viață împărtășită, joaca este reconectare cu miezul nostru ludic. Cu timpul, joaca devine joc, cu reguli, ierarhii, specific, filosofii, capcane, revelații, dependențe, victorii și înfrângeri, asumări… Dar totul pornește de la o poveste. De la un scenariu. De la „hai să ne facem că…“. Ca la teatru. 

Teatrul ca provocare. Dincolo de exemplele istorice, devenite sau nu literatură, teatrul a provocat și a fost provocat dintotdeauna. Fie a provocat puterile vremii prin acuratețea transpunerii poveștilor din viață pe scenă, fie a provocat comoditatea rutinei și mediocrității sociale și artistice, fie și-a însușit și adaptat provocator descoperiri tehnice pe care le-a asimilat de parcă pentru dânsul fuseseră create. Solid și veșnic, dar versatil și efemer în același timp, teatrul e din nou provocat de vremuri: să fie jucat într-o realitate paralelă, deloc avantajoasă, realitatea virtuală.

Dar teatrul înseamnă oameni: artiști și spectatori. Teatrul înseamnă flux direct de energie, nemijlocit și irepetabil. Cu toate acestea, azi e supus unei contorsionări impuse de realitatea cea mai crudă: pericolul vital, invizibil și parșiv al pandemiei. Sau a unei molime moderne. La fel de periculoasă este ieșirea din vortexul acestei crize mondiale. Ne vom fi obișnuit cu realitatea virtuală, îngrijorător de atractivă, cu imaginea distorsionată din această realitate paralelă, dar, cel mai grav, cu singurătatea. 

Salvarea și speranța vin de la teatru, poveste, joacă și joc. Întoarcerea la vârsta de aur a copilăriei este insula pe care ne refugiem în această perioadă. Ingeniozitatea, dilatarea timpului, nevoia de comuniune în familie, toleranța și responsabilitatea sunt necesare pentru a construi amintiri, sentimente și, de ce nu, revelații profesionale. Pentru că sunt suficiente câteva bucăți de carton, lipici, o foarfecă, ceva de colorat, bețișoare de frigărui sau paie, câteva foi de hârtie și, hocus-pocus, ai și construit un mic teatru de păpuși pentru prichindelul tău. Sau dintr-o bilă, o eșarfă, ață și două bețișoare poți construi, alături de cei mici, o mică marionetă… Provocator, nu? Ca teatrul. O nesfârșită călătorie prin teatru, împreună cu cei mai frumoși dintre artiști: păpușarii, alături de care veți cunoaște secrete ale acestei arte și veți afla povești mai vechi sau mai noi ale teatrului.

Săptămâna Teatrului se sărbătorește la Craiova din 2009, fiind eveniment creat de Asociația Culturală GAG și asumat de Teatrul Colibri din anul 2014. În anul 2017, organizațiile ASSITEJ (Asociaţia Internaţională a Teatrelor pentru Copii şi Tineret), UNIMA (Uniunea Internaţională a Marionetiştilor) și ITI (Institutul Internațional de Teatru) au reunit cele trei mai sărbători sub genericul Săptămâna Mondială a Teatrului.