Dolj: Un medic dentist la 1.242 de locuitori

0
702

Asistenţa medicală stomatologică este asigurată în judeţul Dolj de 460 cabinete medicale de specialitate din care 71 în mediul rural si 389 în urban, urgenţele stomatologice fiind acordate de trei servicii cu activitate non-stop la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, Spitalul Clinic Municipal Filantropia Craiova şi Spitalul Municipal Calafat. În continuare însă, fiecărui medic dentist îi revin în grijă nu mai puţin de 1.242 de persoane.

dentistConform datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică, privind asigurarea populaţiei cu personal medical şi mediu sanitar, în România se înregistrau în anul 2015 un număr de 15.556 medici dentişti (cu 4,6% mai mulţi decât în 2014), cu o densitate de 8 medici dentişti la 10.000 de locuitori.

Repartizarea pe judeţe a personalului sanitar în anul 2015 evidenţiază că cel mai mare număr de personal medical s-a înregistrat în Municipiul Bucureşti, unde şi-au desfăşurat activitatea 2.680 medici dentişti, urmat de judeţele Timiş (983 medici dentişti) şi Cluj (947 medici dentişti). În Dolj erau 522, în timp ce numărul cel mai mic de personal cu pregătire sanitară s-a înregistrat în judeţul Giurgiu, unde şi-au desfăşurat activitatea 77 medici dentişti şi în judeţul Ialomiţa, cu 73 medici dentişti.

Ziua Mondială a Sănătăţii Orale

Cu  prilejul Zilei Mondiale a Sănătăţii Orale, celebrată ieri, Federaţia Internaţională a Dentiştilor (FDI) a subliniat, prin tema “Fii inteligent! Păstrează-ţi zâmbetul sănătos întreaga viaţă!”, importanţa menţinerii unei sănătăţi orale bune pe tot parcursul vieţii, din copilărie până la vârste înaintate. Campania pune accent pe deciziile inteligente pe care oamenii le pot lua cu privire la sănătatea orală pe tot parcursul vieţii, prin adoptarea măsurilor preventive – o bună igienă orală, controale dentare regulate – şi prin auto-controlul factorilor de risc implicaţi în apariţia afecţiunilor orale – fumat, alcool şi consum de zahăr.

narcisa dinicaAcţiunile derulate vizează publicul larg, de la copii la vârstnici şi au drept scop campaniei creşterea gradului de conştientizare a populaţiei privind necesitatea adoptării comportamentelor corecte privind sănătatea orală, la orice vârstă. În vederea realizării acestor acţiuni se are în vedere diseminarea de informaţii privind afecţiunile orale şi factorii de risc care contribuie la producerea acestora şi transmiterea de recomandări populaţiei ţintă în vederea menţinerii sănătăţii orale de către  DSP Dolj împreună cu partenerii tradiţionalii: Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova, Colegiul Medicilor Dentişti Dolj, Primăria Craiova, primăriile din judeţ prin reţeaua de medicină şcolară şi asistenţii comunitari, Inspectoratul Şcolar Judeţean, cabinetele de medicina de familie, Crucea Roşie Dolj şi Colgate România . “Ziua Mondială a Sănătăţii Orale este un eveniment pe care îl celebrăm în fiecare an. Sunt tot mai mulţi parteneri care vin alături de noi conştienţi de importanţa promovării unui stil de viaţă sănătos”, a precizat dr. Narciza Dinică, consilier superior în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Dolj.

Majoritatea românilor se spală pe dinţi o singură dată

Din datele furnizate de Agenţia Internaţională pentru Cercetarea Cancerului în 2016, se constată că România se află pe locul 9 în Europa în ceea ce priveşte numărul de cazuri noi de cancere ale buzelor şi cavităţii bucale şi pe locul  8 dacă se ţine cont de ratele de incidenţă şi mortalitate prin aceste afecţiuni, după Ungaria, Portugalia.

Un studiu realizat de GSK Consumer Healthcare în anul 2014 a concluzionat că: “majoritatea românilor nu se spală pe dinţi seara, ci doar dimineaţa, pentru că identifică periajul dentar cu momentul de pregătire pentru interacţiune socială, văzându-l ca un act estetic (aşa cum este aranjarea părului sau machiajul înainte de a ieşi din casă), decât unul pentru propria sănătate”. Peste 45% au declarat că îşi periază dinţii mai puţin de 2 ori pe zi, în timp ce 10% se spală pe dinţi doar de câteva ori pe săptămână, o dată pe săptămână sau ocazional (mai puţin de o dată/săptămână). În cadrul aceluiaşi studiu se precizează consumul de pastă de dinţi şi perii de dinţi în România, în anii 2013 şi 2014.

În studiul realizat de HBSC, referitor la sănătatea orală a copiilor din România, frecvenţa cu care elevii adoptă comportamente de igienă orală a fost măsurată printr-un singur item: Cât de des te speli pe dinţi? Variantele de răspuns care le-au fost oferite copiilor au fost: mai des de o dată pe zi, o dată pe zi, cel puţin o dată pe săptămâna dar nu zilnic, mai rar decât o dată pe săptămână, niciodată. În analiza derulată, au fost luate în considerare toate răspunsurile care indicau faptul că ei se spălau pe dinţi mai des de o dată pe zi. Rezultatele studiului arată că, global, mai puţin de jumătate dintre elevii din România se spală mai des de o dată pe zi pe dinţi (43.25% elevii de 11 ani, 46.55% elevii de 13 ani şi 45.15% dinte elevii de 15 ani).