Declaraţia preşedintelui Iohannis după şedinţa CSAT

0
351

presedintePreşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a susţinut marţi, 21 martie a.c., la Palatul Cotroceni, o declaraţie de presă la finalul şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

Vă prezentăm în continuare transcrierea declaraţiei de presă:

„Bună ziua!

Am condus astăzi şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, în cadrul căreia au fost luate decizii importante care privesc apărarea ţării şi securitatea naţională.

Înainte însă de a prezenta principalele decizii asumate astăzi, vă anunţ că vineri am aprobat, după consultarea membrilor CSAT, participarea României la Grupul de luptă pentru asigurarea prezenţei înaintate consolidate a NATO din Polonia.

Astfel, începând cu anul 2017, ţara noastră va fi prezentă cu o subunitate la nivel de companie, cu un efectiv total de 120 de militari, cu capabilităţile aferente, aşa cum, de altfel, ne-am angajat la Summitul NATO de la Varşovia din 2016. Acest grup de luptă are rolul de a contribui la asigurarea securităţii, complementar forţelor naţionale de apărare, în situaţii de criză sau de conflict. Am informat Parlamentul României în această chestiune.

Revenind la şedinţa Consiliului de astăzi, mă voi referi succint la agenda discutată, urmând ca mai multe informaţii să primiţi în comunicatul de presă pe care l-am pregătit.

O primă temă s-a referit la Informarea referitoare la stadiul îndeplinirii, în 2016, a Programului privind transformarea, dezvoltarea şi înzestrarea Armatei României până în 2026 şi în perspectivă.

Totodată, am aprobat astăzi o formă actualizată a acestui Program, ca urmare a alocării a 2% din PIB pentru Ministerul Apărării Naţionale.

Scopul Programului este acela de a asigura capabilităţile necesare Armatei pentru protejarea intereselor naţionale şi îndeplinirea angajamentelor internaţionale.

Subliniez că alocarea a 2% din PIB Ministerului Apărării Naţionale are un impact dublu asupra securităţii naţionale. Pe de-o parte, impune actualizarea şi corelarea măsurilor privind modernizarea şi înzestrarea Armatei României, iar, pe de altă parte, de asemenea foarte important, va contribui la revitalizarea industriei naţionale de apărare, cu efecte benefice asupra capacităţii de luptă şi cu efecte benefice în crearea unor locuri de muncă.

Prin  punerea în aplicare a Programului, actualizat şi în acord cu autorităţile NATO, se vor iniţia programele esenţiale de înzestrare şi participare a operatorilor economici naţionali la fabricarea unor tipuri de tehnică militară, şi aş exemplifica aici: transportoare blindate 8×8 şi 4×4, autoturisme de transport blindate şi neblindate de tip uşor, avioane multirol, sisteme de comandă şi control şi corvetele.

Tot în cadrul şedinţei, am analizat şi aprobat obiectivele României la Summitul NATO de la Bruxelles, care se va desfăşura în această primăvară, probabil la sfârşitul lunii mai.

Reuniunea va asigura cadrul pentru prezentarea viziunii noii administraţii a Statelor Unite ale Americii cu privire la rolul Alianţei, o evaluare de etapă a procesului de implementare a deciziilor adoptate la Varşovia şi lansarea unor noi direcţii de acţiune în pregătirea Summitului din 2018.

Aşteptările României sunt, în principal, legate de reconfirmarea importanţei şi  solidităţii relaţiei trans-atlantice, o relaţie bazată pe unitate şi solidaritate între aliaţi. Totodată, ne aşteptăm ca, în cadrul Summitului, să fie evidenţiate şi promovate contribuţiile României la NATO, precum şi la asigurarea securităţii europene şi euro-atlantice, cu păstrarea în atenţia aliaţilor a importanţei strategice a Mării Negre.

În şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Țării am analizat şi activitatea Ministerului Apărării, Ministerului Afacerilor Interne, SIE, SPP şi STS în anul 2016, precum şi principalele obiective ale acestora pentru anul în curs 2017. Ținând cont de evenimentele interne şi internaţionale, instituţiile cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale şi-au îndeplinit cu succes misiunile încredinţate.

De asemenea, am evaluat şi activitatea desfăşurată în cursul anului trecut de către Consiliul Operativ de Securitate Cibernetică şi de către Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică  în anul 2016, precum şi priorităţile de acţiune pentru 2017.

La finalul şedinţei, am analizat şi Raportul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării privind activitatea din 2016, raport care va fi trimis, spre aprobare, Parlamentului României.

Vă mulţumesc!”