Europenii şi turcii se angajează să oprească împreună migraţia ilegală prin Marea Egee

0
290

De ieri, refugiaţii care fug din Turcia spre insulele greceşti din Marea Egee riscă să fie retrimişi în Turcia, cu şanse minime de a mai reveni în Europa pe căi legale. În schimb, UE va prelua zeci de mii de refugiaţi sirieni din Turcia. Aceasta este principala prevedere a acordului încheiat săptămâna trecută la Bruxelles de Uniune cu partea turcă. Europarlamentarul Marian Jean Marinescu, vicepreşedintele EPP a spus că Turcia va primi mai mulţi bani pentru întreţinerea refugiaţilor de pe teritoriul său, dar nu s-a stabilit încă suma şi nici modul în care se vor da aceşti bani. „Nu ştim dacă este vorba de 3 miliarde de euro, cu alte şi nici cum se vor aloca aceşti bani. Am înţeles totuşi că se încearcă în compensaţie să se elimine regimul de vize pentru cetăţenii turci care călătoresc în Europa, adică să fie unul relaxat încă din vară. Este un lucru destul de riscant, nu ştiu totuşi dacă se va acorda vizele pentru cetăţenii turci atât de simplu… În fine, rămâne de văzut”, a precizat vicepreşedintele EPP.

Nu este vorba de o creştere a cotelor pentru refugiaţi”

Nu se ştie deocamdată care ţări europene vor participa la programul de relocare a refugiaţilor sirieni preluaţi din Turcia. Anumite state membre insistă că nu vor primi niciun refugiat. Deputatul european Marian Jean Marinescu a mai spus că nu este vorba de o creştere a cotelor pentru refugiaţi. „Trebuie să recunoaştem că este cea mai importantă problemă pe agenda Bruxelles-ului. Toate problemele ţin cont de refugiaţi. În jurul acestei chestiuni se învârte toată treaba. România nu va primi mai mulţi refugiaţi, nu despre asta este vorba. Se caută fel şi fel de soluţii. Organizaţiile de ajutorare a refugiaţilor vor veghea cu mare atenţie ca programul de schimb de refugiaţi între Turcia şi UE să respecte normele dreptului internaţional. Adică Grecia şi Turcia trebuie să-i trateze pe refugiaţi conform Convenţiei de la Geneva. Aceasta prevede analizarea corectă a fiecărei cereri de azil în parte. Practic, acordul cu Turcia înseamnă că Grecia trebuie să dezvolte acum rapid, cu sprijin european, capacităţile de analizare a cererilor de azil şi de operare a expulzărilor. Este foarte importantă şi poziţia Marii Britanii. Este foarte important ce vor hotărî englezii, dacă vor ieşi sau nu din UE. În iunie este un moment de cumpănă pentru Uniunea Europeană”, a mai spus Marinescu.

Marian Jean Marinescu

Pe ruta balcanică ar fi venit un milion de refugiaţi

Europarlamentarul Marinescu a mai vorbit şi de o altă rută de migraţie, de fapt ea nu este nouă, dar acum a fost readusă în discuţie – din Libia pe Marea Mediterană. Pe această cale ar fi ajuns în Europa, cu ajutorul călăuzelor, aproape 160.000 de persoane în 2015. Pe ruta balcanică ar fi venit un milion de refugiaţi. Dar acum ruta pe Mediterana va câştiga în importanţă, după ce ruta balcanică a fost închisă, iar UE şi Turcia vor pune în aplicare acordul de blocare a migraţiei ilegale. Un ajutor în acest sens va fi şi îmbunătăţirea vremii şi creşterea temperaturilor. În prezent se găsesc în Libia peste 450.000 de refugiaţi, care ar putea să încerce să ajungă în Europa. Conflictul de durată din Libia şi lipsa autorităţii permit traficanţilor de persoane să desfăşoare activităţi extinse.

Joseph Daul, preşedintele PPE: “Cooperarea cu Turcia este de o importanţă majoră  pentru a limita afluxul de imigranţi către Uniunea Europeană. Liderii PPE au ajuns la o poziţie comună în timpul Summit-ului şi au prezentat un punct de vedere la Consiliul European. Interesele tuturor celor 28 de state membre ale UE, în special în Cipru, trebuie respectate şi protejate. Deschiderea unor noi rute de migraţie ar trebui, de asemenea, prevenite. Sunt încrezător că un acord viabil din punct de vedere politic va fi posibilă. Noi trebuie să colaborăm îndeaproape cu ţările vecine ale UE. Este în interesul nostru comun de a construi democraţii sigure, stabile şi prospere. Combaterea corupţiei, consolidarea statului de drept şi reforma sistemului judiciar trebuie să rămână o chestiune de mare importanţă pe agenda noastră comună. Familia noastră politică va continua, de asemenea, să solicite eliberarea imediată a Nadiya Savchenko, închisă în mod ilegal de către autorităţile ruse”, a declarat preşedintele PPE Joseph Daul.

 

Malfred Weber, preşedintele EPP Grup din cadrul PE: “Rezultatul Summit-ului UE-Turcia este unul pozitiv. Am făcut tot ce era posibil. Noi am depăşit acel egoism naţional şi am prezentat o ofertă comună şi foarte clar pentru Turcia. Am reuşit să închidă ruta balcanică pentru migraţia ilegală. Aceasta a fost o primă poziţie a grupului PPE. Ne ajută Grecia să facem faţă numărului mare de refugiaţi încă de la intrare. Acum, împreună cu Turcia, vom pune în aplicare acordul ca un prim pas pentru a combate în mod eficient traficul ilegal. Un element cheie în soluţionarea crizei migranţilor este ca Turcia să ia înapoi pe toţi oamenii care vin în Grecia. Dar, există două părţi pentru fiecare monedă. Pe de o parte, reducem numărul migranţilor ilegali şi pe de altă parte, arătăm că există soluţii legale pentru acei oameni care au nevoie de ajutorul nostru, şi care vin în Europa din Siria. Dar nu vom face rabat pentru Turcia în ceea ce priveşte liberalizarea vizelor. Această ţară trebuie să pună în aplicare toate regulile pentru obţinerea de vize şi numai atunci se va discuta în Parlamentul European despre o eventuală liberalizare a vizelor…”.