Ziua Mondială a Apei, sărbătorită de ABA Jiu

0
383

ABA Jiu a sărbătorit, ieri, Ziua Mondială a Apei, care stă, în acest an, sub semnul importanței pe care apa o are în producerea de energie. Cu acest prilej, au fost scoase în evidență problemele cu care se confuntă societatea, vorbindu-se despre o criză a apei, dar, în același timp, și de măsurile pe care Uniunea Europeană încearcă să le impună pentru folosirea energiei regenerabile, în principal cea produsă prin forța apei. Prefectul de Dolj a felicitat specialiștii ABA Dolj pentru modul cum au intervenit la inundațiile cauzate de pârâul Teslui și a promis că anul acesta va fi refăcută breșa de la Drăgotești.  

Ziua Mondială a Apei se sărbătorește din anul 1993, iar anul acesta tema mondială care a fost propusă de ONU (Organizația Națiunilor Unite) este apa și energia. „Hidroenergia este cea mai importantă sursă de energie regenerabilă, utilizată în prezent. Este vorba de 2,1 milioane de gigawați pe oră, ceea ce reprezintă între 16 și 18% din consumul de electricitate la nivel mondial”, a precizat reprezentantul ABA Jiu, Costică Păunescu. Prin Protocolul de la Kyoto s-a stabilit ca, la nivel european, cel puțin 20% din consumul intern de energie să fie obținut din resurse regenerabile până în anul 2020. „Pentru România, 24% din totalul energiei electrice consumate trebuie să fie din surse regenerabile”, a mai menționat Costică Păunescu. Gradul de amenajare a potențialului hidroenergetic în țara noastră este de circa 50% din resursă. Bazinele cu ponderea cea mai mare sunt Bazinul Hidrografic Olt – 85%, Bazinul Someș – 30% și Jiu – cu 10,5%.

Jiul asigură 10%  din hidroenergia țării

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură, Adriana Doina Pană, a transmis, printr-un mesaj, că România trebuie să continue amenajarea bazinelor hidrografice din țară ca să răspundă la cerințele directivelor europene. „Cea mai importantă sarcină pe care o avem se referă la pregătirea pentru noua perioadă de programare bugetară a UE, 2014-2020. Este esențial să utilizăm la maxim fondurile alocate, fie că discutăm de apărare împotriva inundațiilor, protecție împotriva eroziunii costiere, alimentări cu apă sau canalizări”. Reprezentantul ministerului, consilierul Mihai Costache, a accentuat faptul că există o criză mondială a apei, principalele cauze fiind creșterea populației, dar și întrebuințarea ei la scară largă. „La nivel global, a început deja să se manifeste o criză acută a apei din cauza creșterii populației și utilizării excesive, schimbărilor climatice și poluării. Pe termen mediu, apa va deveni aurul incolor al omenirii, unul dintre bunurile cel mai de preț”.

Ședință pentru breșa de la Drăgotești

Prefectul de Dolj, Marius Deca, i-a felicitat pe specialiștii ABA Jiu pentru modul cum au intervenit la inundațiile care au avut loc, la început lunii martie, în localitățile traversate de pârâul Teslui. „Sunt în sală persoane cărora vreau să le mulțumesc. Împreună am încercat să gestionăm cât mai bine situația apărută. Ne-am aflat în situația în care a fost cotă istorică pe Jiu, anul trecut, iar anul acesta am avut cotă istorică pe Teslui. Zic că am gestionat destul de bine situația”. Prefectul a anunțat și o ședință cu specialiștii ABA Jiu pentru săptămâna viitoare care va avea ca temă modul în care se prezintă albiile râurilor din județ. „Să vedem și noi cum stau albiile râurilor și pârâurilor pentru ca anul viitor să nu ne mai trezim cu o altă cotă istorică într-o altă zonă a județului și să fim nepregătiți”, a declarat Marius Deca. Autoritățile și-au propus să facă o proiecție pentru anul viitor în privința îndiguirilor și supraînălțărilor de pe malurile apelor. „Anul trecut am refăcut breșa făcută de Jiu în zona Beharca și anul acesta să rezolvăm zona Drăgotești”. După ce Tesluiul a ieșit din matcă spărgând digul și inundând localitatea Drăgotești, breșele din malul de pământ au fost lăsate neamenajate și până acum.