Ziua Internaţională a Limbii Materne, sărbătorită de Asociaţia Macedonenilor din România

0
561

Ziua Internaţională a Limbii Materne este sărbătorită anual la 21 februarie pentru a promova diversitatea culturală şi lingvistică în întreaga lume. Cu acest prilej, în cadrul filialelor din cadrul Asociaţiei Macedonenilor din România (AMR), au fost organizate o serie de acţiuni culturale.

Filiala AMR din Timişoara a dat startul manifestărilor dedicate Zilei Internaţionale a Limbii Materne. Membrii noştri alături de domnul deputat Ionel Stancu, de doamna Mariana Venera Popescu, cât şi de secretarul A.M.R. – domnul Eugen Gherghel au organizat acţiuni dedicate limbii materne.

”Limba maternă este cel mai puternic instrument de conservare şi dezvoltare a patrimoniului mondial material şi imaterial şi o componentă esenţială în procesul de definire a unei minorităţi naţionale. Săptămânal, în cadrul filialelor, pentru membrii AMR sunt organizate cursuri de limbă macedoneană, de istorie şi tradiţie. Este o bucurie să avem în acelaşi loc copii, tineri, persoane în vârstă care participă la cursuri de limbă macedoneană pentru începători sau pentru avansaţi”, au precizat reprezentanţii AMR.

Anunţată de UNESCO în 1999, la iniţiativa Bangladeshului, Ziua Internaţională a Limbii Materne sărbătoreşte diversitatea culturală şi comemorează studenţii “martiri ai limbii” din Bangladesh.

Limba naţională indică clar caracterul matern al unei ţări. Conservarea limbajului este de o mare importanţă, deoarece serveşte la unirea oamenilor, la conectarea culturală a generaţiilor.

Ziua Internaţională a Limbii Materne a fost proclamată de Conferinţa Generală a UNESCO în noiembrie 1999. La 16 mai 2009, Adunarea Generală a ONU a făcut apel prin rezoluţia A/RES/61/266 „să promoveze conservarea şi protecţia tuturor limbilor utilizate de popoarele lumii”. Prin aceeaşi rezoluţie, Adunarea Generală a proclamat anul 2008 ca Anul Internaţional al Limbilor, pentru a promova unitatea în diversitate şi înţelegerea internaţională în multilingvism şi multiculturalism.