Realităţi paralele la Spitalul de Neuropsihiatrie

0
465

Consilierii din opoziţie cer protecţie pentru medicii şi personalul auxiliar de la Spitalul de Neuropsihiatrie, susţinând că aceştia nu pot să mai facă faţă, de unii singuri, pacienţilor agresivi şi sunt nevoiţi să apeleze la Poliţie şi Jandarmerie. De cealaltă parte, conducerea spitalului spune că medicii şi pacienţii se află în deplină siguranţă, datorită unui sistem de securitate, care a fost pus la punct în ultimii ani. Primarul Mihail Genoiu a promis că va comanda, totuşi, un studiu pentru a vedea cum stau lucrurile şi dacă se impune angajarea unei firme de pază specializate.  

Flavius Sirop, consilier PNL, a revenit, şi în plenul de săptămâna trecută, când s-a votat bugetul Spitalului de Neuropsihiatrie, cu sesizarea că unitatea medicală este neacoperită la capitolul pază şi protecţie. În opinia alesului local, medicii de acolo au tot mai des dificultăţi cu imobilizarea unora dintre pacienţii care le trec pragul. De multe ori, a afirmat consilierul, cadrele medicale, care nu sunt înzestrate şi cu forţa fizică necesară, trebuie să apeleze la Poliţie şi Jandarmerie pentru a calma spiritele. „Acolo personalul medical şi auxiliar nu are sprijinul necesar pentru imobilizarea pacienţilor, care sunt agresivi. De cele mai multe ori, sunt nevoiţi să apeleze la poliţie sau jandarmerie, care nu au nici o obligaţie în acest sens. Se nimeresc să fie de gardă doamne sau domni doctori, care nu au forţa adecvată pentru a imobiliza astfel de pacienţi”, a ridicat problema securităţii medicilor consilierul liberal.

„Cine îşi asumă o tragedie?”

Acesta a mai spus că doctorilor şi asistentelor le este tot mai greu să gestioneze urgenţele, îndeosebi cele care apar în timpul turelor de noapte. „Am solicitat întărirea sprijinului dat medicilor. Nu neapărat să fie angajată o firmă de pază, ci să li se dea cadrelor medicale şi personalului auxiliar de acolo o mână de ajutor. Am văzut că nu s-a bugetat nimic la acest capitol, iar ca răspuns mi s-a explicat că personalul are un spor pentru condiţii periculoase. Nu înţeleg cu ce îi ajută acest spor în practică. Dacă se întâmplă, Doamne fereşte, o nenorocire, cu ce încălzeşte pe cineva acel spor?”, a pus problema Sirop. „Vreau să ştiu cine din conducerea Primăriei şi a spitalului îşi asumă această stare de fapt şi poate să dea asigurări că acolo nu se va întâmpla o tragedie”, a cerut, în ultimă instanţă, alesul local PNL.

Conducerea spitalului, surprinsă de interpelare

Personalul medical şi pacienţii se află în deplină siguranţă, susţine, de cealaltă parte, conducerea Spitalului de Neuropsihiatrie. Dr. Luiza Popa, directorul unităţii medicale, spune că nu ştie de unde are consilierul liberal asemenea informaţii, realitatea fiind cu totul alta. „Ne surprinde şi pe noi de unde are domnul consilier astfel de informaţii, pentru că lucrurile stau cu totul altfel aici. Avem pază asigurată la toate cele trei secţii ale noastre. Este adevărat că nu am externalizat acest serviciu, fiindcă nu este convenabil pentru noi acest lucru, dar avem paznicii noştri vechi, care ştiu cum să se adreseze pacienţilor şi ne ajută foarte mult”, susţine doctorul Luiza Popa. În plus, mai spune conducerea spitalului, unitatea medicală dispune şi de un sistem de camere video, care ajută la monitorizarea saloanelor –izolatoare, acolo unde, de regulă, sunt aduşi pacienţii cu reacţii mai agresive. „Totul decurge bine, nu avem nici un fel de probleme”, concluzionează directorul de la Neuropsihiatrie.

Primarul a promis că studiază problema

Luat prin surprindere, primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a admis şi el că se prea poate ca problemele ridicate de consilierul Flavius Sirop să fie reale şi s-a arătat dispus să facă mai mult pentru protecţia cadrelor medicale de la Neuropsihiatrie. Acesta a explicat că municipalitatea nu poate angaja o firmă de pază, în nici o instituţie din subordine, decât în urma unui studiu care să constate că este nevoie de astfel de servicii. „La nivelul Primăriei, a fost făcut un audit de către Curtea de Conturi şi s-a stabilit că tot ce înseamnă pază în instituţiile din subordine trebuie să fie făcută numai în baza unui studiu. Acest studiu trebuie să fie realizat de firme specializate în acest domeniu şi aprobat de consiliul local. Asta înseamnă că nu poate să stabilească primarul ce şi cum se face paza şi protecţia personalului şi a bolnavilor din spital. Deci este o problemă care trebuie rezolvată într-un mod tehnic şi profesional”, a declarat primarul Craiovei. Mihail Genoiu a solicitat, totuşi, funcţionarilor de la Direcţia Patrimoniu să prevadă, la prima rectificare, sumele necesare pentru realizarea unui studiu de introducere a serviciului de pază. „Şi nu mă refer numai la Spitalul de Neuropsihiatrie, ci la toate instituţiile din subordinea Primăriei, ca şi spaţii”, a precizat edilul-şef al Craiovei.

Un buget de 69 milioane de lei pentru spital

Consilierii municipali au aprobat, cu majoritate de voturi, un buget de 69 de milioane de lei pentru Spitalul de Neuropsihiatrie. Din această sumă, 2,8 milioane de lei sunt alocaţi de la bugetul local, iar restul de 66,2 milioane de lei, de la bugetul de stat, fiind decontaţi de minister pentru serviciile medicale prestate. La capitolul cheltuieli, conducerea spitalului a stabilit că o sumă de 60,3 milioane de lei va fi folosită pentru plata salariilor instituţiei medicale. O sumă de 7,5 milioane de lei este necesară pentru desfăşurarea activităţii în condiţii normale. Din aceşti bani urmează să se plătească utilităţile, hrana care trebuie asigurată bolnavilor – 700.000 de lei şi medicamentele şi materialele sanitare – 2,47 milioane de lei. Pentru medicamente – 2,19 milioane de lei, pentru materiale sanitare – 140.000 de lei, pentru dezinfectanţi – 100.000 de lei, pentru lenjerii de pat – 27.000 de lei. Pentru investiţiile din acest an, s-a păstrat o sumă de 830.000 de lei, bani din care se vor face dotări în saloane, spitalul fiind unul dintre unităţile medicale care au fost reabilitate, în anii trecuţi, de municipalitate.