Au început demolările la Biserica „Sfântul Ilie”

0
1030

Centrul vechi al Craiovei se apropie cu pași repezi de final. Constructorul Recon a început, de ieri, să descongestioneze și zona care împrejmuiește Biserica „Sfântul Ilie”, lucrând în paralel și la strada „Nicolăescu-Plopșor” și grupurile sanitare din „English Park”. Când vremea se va încălzi suficient vor fi reabilitate și fațadele ultimelor 16 case care au mai rămas, iar ultima dată vor fi instalate băncile, coșurile de gunoi, stâlpii de iluminat și vegetația. Tot centrul istoric al Craiovei, un proiect de 11 milioane de euro – fonduri europene, trebuie să fie gata pe data de 15 mai.

Cei doi brazi vor fi păstrați

Constructorul centrului istoric a început să dezafecteze zona din jurul Bisericii „Sfântul Ilie”. Ieri s-a demolat gardul metalic care înconjura biserica, iar în zilele următoare se va disloca și soclul de cărămidă. Va fi demontată apoi crucea din marmură și dezafectat mormântul unuia dintre ctitorii bisericii. „La sfârșit, tot terenul va fi taluzat și va fi pregătit pentru lucrarea pe care o va comanda Primăria Craiova. Avem termen o lună ca să amenajăm această zonă, dar vom lucra mult mai repede și totul va fi gata într-o săptămână”, a menționat Victor Golfiță, șeful de șantier din partea firmei Recon, care execută lucrările în centrul vechi al Craiovei. Cei doi brazi care străjuiesc de mulți ani biserica vor fi păstrați.

Se lucrează în forță, cu 55 de muncitori

În paralel se continuă și lucrările de amenajare a străzii „Nicolăescu-Plopșor”, care, după spusele constructorilor, sunt foarte avansate. Deja s-au terminat intervențiile dificile la infrastructura din subsolul străzii, iar toate rețelele de utilități au fost schimbate. Au apărut și mai multe cămine noi, care au fost îngropate în adâncul străzii pentru a-i deservi mai bine pe locatarii din zonă. „Suntem în avans cu lucrările, pentru că nu ne-am oprit din muncă nici când a nins. A fost partea cea mai grea, dar am scos-o la capăt și ne-am și grăbit ca să nu ne prindă vremea rea. Am lucrat zilnic cu câte 55 de muncitori numai pe această stradă și cu încă 10-12 deținuți de la PMS, care ne-au ajutat cu săpăturile”, a mai spus reprezentantul Recon, Victor Golfiță.

Se lucrează și la toaleta publică din „English Park”

Lucrarea este acum destul de avansată, muncitorii începând, tot de ieri, să descarce, pe capetele șantierului, remorci întregi cu balastul care va fi așezat peste țevăria din subteran. „Conductele au fost acoperite și urmează să băgă balastul și piatra spartă, apoi un pat de nisip pilonat peste care vor fi montate plăcile de granit. Dar nu vom așeza totuși granitul până ce nu terminăm și cu cele două trotuare care și ele vor fi amenajate”, a mai spus șeful de șantier al Recon. Imediat ce strada va fi pardosită cu piatră cubică astfel încât trecătorii să poată să circule, muncitorii vor începe să lucreze la nivelul trotuarelor care vor fi placate cu granit ca și strada. Ultima dată vor fi montați stâlpii de iluminat public asemănători cu cei din restul centrului vechi. Muncitorii au început să lucreze și la modernizarea grupului sanitar din „English Park”, unde se schimbă gresia, faianța și se refac toate racordurile vechi cu care funcționa fosta toaletă publică.

Mai sunt 16 case cu fațadele nerefăcute

De luni, se începe să se placheze cu granit fântânile arteziene și jardinierele de pe strada „Theodor Aman”, urmând ca, din luna martie, să se planteze și vegetația care va îmbrăca tot centrul vechi. Concomitent vor fi dezafectați și stâlpii vechi de pe străzile „Theodor Aman” și „Frații Buzești”, aceștia fiind înlocuiți cu stâlpi de iluminat în stilul secolului al XIX-lea. „Pe celelalte străzi se vor înlocui stâlpii după data de 7 martie când o să-și rezolve și Romtelecomul problema rețelelor, în sensul că urmează să le coboare în subteran”, a menționat Victor Golfiță. În lucru mai rămâne și un număr de 16 case ale căror fațade vor fi refăcute de cum se va încălzi vremea. Constructorii spun că proprietarii și-au manifestat dorința de a-și amenaja partea exterioară a clădirilor pe care le dețin în centrul vechi, dar că se așteaptă doar să mai crească temperaturile pentru a se putea lucra.