În comuna Unirea sunt foarte mulți tineri care au plecat să câștige bani în străinătate, îndeosebi în Germania, iar acum se întorc acasă și încep să-și renoveze casele vechi bătrânești. Curțile și le amenajează așa cum au văzut în țările pe unde au umblat, cu gazon în fața casei, arbuști ornamentali, iar peste tot multă curățenie. Este un fel de concurență între localnici care a acaparat și autoritățile locale. Primăria Unirea a construit de la zero un cămin cultural, iar ambiția cea mare este acum să construiască o bază sportivă multifuncțională, dar și un teren de fotbal adevărat pentru echipa localității, „Sicpan” Unirea.
Comuna Unirea este condusă de un primar inimos, Marin Bădoiu, căruia, înainte de toate, îi place curățenia și spații verzi să fie frumos îngrijite. Ne arată cu mândrie mai mulți brazi pe care i-a plantat în fața primăriei și care acum au început să-și formeze un coronament deosebit. „Uitați ce brazi frumoși avem noi aici .. parcă ești la munte! Iarna îi împodobim și arată și mai bine. Oamenii spun că nu se prind brazii la noi, la câmpie, dar nu e deloc așa. Dacă știi cum să îi plantezi și le mai pui apă . Secretul e că mai trebuie să îi mai și stropești din când în când. Acolo, la munte, unde cresc ei, au multă umiditate în aer și de acea se înalță așa bine. Dar, dacă îi ajuți puțin, poți să îi aclimatizezi destul de repede”. Marin Bădoiu este de meserie horticultor și marea lui pasiune este să modeleze spațiile verzi.
Gospodăriile încep să copieze moda din străinătate
Prin ochii primarului, vedem și cum merg lucrurile prin comună. Ca în multe părți, tinerii au plecat în străinătate să câștige mai bine, iar acum încep să se întoarcă acasă. Așa se face că, la Unirea, sunt multe case care au fost refăcute aproape din temelii după moda din Spania, Italia sau Germania, fiecare pe unde a fost. ”Sunt acești tineri care au apucat drumul străinătății și acum s-au întors. Au venit total schimbați și s-au hotărât să investească în casele pe care le aveau aici. Fiecare cu ideile lui și eu zic că este un lucru bun pentru că lucrurile se mai schimbă și la noi în comună”. Alături de casele mai arătoase, localnicii din Unirea au grijă să-și amenajeze și curțile după un alt stil. Primarul Marin Bădoiu spune că există chiar o modă prin comună ca, în fața casei, să fie plantată o peluză de gazon și arbuști ornamentali.
Apa și canalizarea, în linie dreaptă
Primăria Unirea a început anul trecut lucrările de introducere a rețelei de apă potabilă. Din cauza vremii, șantierul a fost oprit, dar autoritățile spun că vor fi reluate de îndată ce condițiile meteo vor face posibil acest lucru. „Vom face și canalizare în comună, printr-un sistem de vacuum, care este mai ieftin și mai eficient. Este o tehnologie nouă, implementată de englezi și germani. Lucrări nu necesită săpături foarte adânci pentru că se va merge pe sistemul de pompe”, a precizat primarul Marin Bădoiu. Lucrarea pentru efectuarea canalizării se află în faza de licitație, primăria căutând acum o firmă care să știe să configureze rețeaua după sistemul ”vacuum”. Ca să nu se spargă de două ori străzile, acestea vor fi asfaltate abia după ce lucrările pentru introducerea utilităților de apă și canal vor fi terminate.
Un teren pentru echipa de fotbal
În luna mai, vor începe lucrările și la complexul sportiv din incinta școlii nr. 2 din Unirea. Acesta va include un teren de baschet, cu covor bituminos, și un teren multifuncțional, cu covor sintetic. ”Este nevoie ca toți cei 600 de elevi care învață în comună să aibă unde să facă sport. Mișcarea înseamnă sănătate, nu trebuie să stea numai în fața calculatorului. Este important și acesta, dar noi sperăm să îi atragem către terenul de sport”. Pentru că echipa de fotbal „Sicpan” Unirea se află pe primul loc în „Elită”, primarul și consilierii locali și-au propus să modernizeze terenul de fotbal din localitate. Bani vor fi alocați de la buget și se vor construi vestiare cu dușuri, dar și o sală în care vor fi expuse trofeele și diplomele pe care echipa le-a câștigat în ultimii ani. „Avem o echipă foarte bună, este pe primul loc și dorim să promovăm în D. Merită și ei un stadion adevărat”, spune primarul.
Ansamblu de dansatori la Căminul Cultural
Căminul Cultural, aflat în imediata apropiere a primăriei, este una dintre clădirile cu care localnicii se mândresc. În construcția acestuia s-au investit peste 800.000 de lei, dintre care 500.000 de lei de la Ministerul Culturii și 300.000 de lei de la primărie. La parter funcționează o bibliotecă, în care se află 11.000 de volume și rețeaua Biblionet. Cea mai mare parte a clădirii este ocupată de sala de spectacole, care este dotată cu scenă înaltă și cortină. ”Cei de la Ansamblul Maria Tănase au venit aici ca să facă o preselecție pentru dansatori, categoria copii. Asta pentru că dorim să înființăm și noi un mic ansamblu de dansatori aici. Încă nu au terminat, se vor mai întoarce și atunci vom discuta și despre costumele populare pe care noi intenționăm să le cumpărăm acestor copilași”, a precizat Andrei Marian, directorul căminului. Acesta a precizat că imobilul a fost inaugurat anul trecut, de Paște, când este și ziua comunei, și poartă denumirea „Sima Ioncică”, după numele unui dascăl din localitate.
LAURA MOȚÎRLICHE şi RADU ILICEANU