Distribuirea testelor de salivă distribuite elevilor, rămâne în “stand- by”

0
308
Astăzi, se împlinește termenul de  zece zile în care Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor ar trebui să dea un răspuns în privința licitațiilor contestate de  două firme care livrează teste salivă , în vederea combaterii COVID – 19 în rândul elevilor. Chiar dacă astăzi va fi anunțată oficial o decizie, nu e suficient timp pentru distribuirea testelor către școli și apoi către părinți, până marți când elevii revin la școală. (Luni, 24 ianuarie e zi liberă, de Mica Unire)

Distribuirea testelor de salivă în şcoli şi a măştilor medicale se va face imediat după decizia Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) şi semnarea acordului cadru pentru lotul II de la Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate (ONAC), a declarat, ieri, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat. “Aşteptăm şi decizia CNSC şi semnarea acordului cadru pentru lotul II de la ONAC, care probabil că e semnat deja. Ştiu că erau foarte avansaţi cu lotul II, aşa că în secunda în care se finalizează oricare dintre cele două trecem la repartiţia testelor şi inclusiv la repartizarea de măşti medicale la şcoli, ca rezervă pentru copiii care nu au”, a precizat Arafat, la o conferinţă de presă.

Două firme au depus contestație la licitație în data de 10 ianuarie, iar încă de atunci purtătorul de cuvânt al Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, Ovidiu Zară, spunea pentru Edupedu.ro că testele de salivă destinate elevilor nu vor ajunge mai devreme de două săptămâni în școli, din cauza contestației la procedura de licitație. (n.red, adică nu mai devreme de 24 ianuarie). Ovidiu Zară avertiza că livrările ar putea întârzia și mai mult pentru că „decizia CNSC poate fi atacată cu plângere. Deci contractul poate fi încheiat după decizia CNSC, dar se poate face plângere”, a explicat purtătorul de cuvânt al Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor. După ce decizia e anunțată, dacă firmele ar fi declarate câștigătoare ar trebui să livreze testele către DSU în aceeași zi și apoi DSU să le trimită la Inspectoratele județene din țară. Mai departe acestea ar trebui să le distribuie școlilor, care să le împartă elevilor, pentru a ajunge într-un final la părinți, care ar trebui să testeze copii în zilele de luni și joi. Acest lucru nu se mai poate întâmpla săptămâna viitoare, din lipsă de timp.

Istoricul scandalului

Testarea elevilor a fost blocată după doar 2-3 testări pentru că nu au fost suficiente teste. Practic, dintr-un total de 70 de milioane de teste, cât s-a angajat ministerul Educației în octombrie că va cumpăra pentru elevi din toată țara, au fost achiziționate doar 10 milioane de teste rapide antigen, până în data de 14 decembrie. Au urmat blocaje în livrare din cauza firmelor câștigătoare, acuza șeful DSU, Raed Arafat. Rezultatul a fost că elevii nu au mai fost testați de două ori pe săptămână în mai multe județe, iar zilele de testare s-au mutat din cauza problemelor cu aprovizionarea testelor. Premierul Nicolae Ciucă a trimis Corpul de Control al Guvernului la ONAC și la IGSU pentru a ancheta situația. Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate a lansat pe 14 octombrie licitația pentru cele 70 de milioane de teste de salivă destinate școlilor. În total, achiziția era estimată la 1.050.000.000 lei fără TVA, potrivit documentației oficiale publicate pe SEAP și pe site-ul ONAC. Licitația s-a făcut în procedură de urgență și a durat 15 zile, fiind o „Negociere Fără Publicare Prealabilă”.