Alianţă anti-Kozlodui la Craiova

0
368

La data de 16 ianuarie 2018, în urma unei întâlniri a preşedintelui Acţiunii pentru Renaşterea Craiovei (ARC), Lucian Bernd Săuleanu, cu Luminiţa Simoiu şi Anca Ciortan, din partea Asociaţiei Civice pentru Viaţă, Carla Stoica, din partea Asociaţiei Pro Democraţia şi Lucian Zuleanu, din partea Asociaţiei C.R.O.N.O,  au fost puse bazele unei platforme civice cu scopul de a combate riscurile pe care le prezintă Centrala Nucleară de la Kozlodui prin semnarea unui protocol de colaborare pe acest subiect.

Cele patru ONG-uri partenere reiau demersurile pentru închiderea centralei. Un prim pas este readucerea în atenţia autorităţilor a proiectului de referendum local, iar în acest sens vom solicita Consiliului Local  includerea în proiectul de buget pentru anul 2018 a fondurilor necesare.

Ne propunem să desfăşurăm în 2018 o campanie amplă de informare a craiovenilor despre acest pericol nuclear, care este mai aproape de noi ca niciodată.

Centrala de la Kozlodui a cărei construire a început în 1974 este pe granită, la 60 de km de Craiova.

Statul bulgar a decis în noiembrie 2017 prelungirea duratei de exploatare a unuia dintre reactoarele centralei nucleare cu încă 10 ani.

Ceea ce nu ştiu doljenii este că de curând a fost demarată construirea megadepozitului de 350.000 de tone deşeuri nucleare, iar Kozlodui va deveni groapa de deşeuri radioactive a Europei.

Craiovenii sunt expuşi unui risc pe care nu îl putem trece cu vederea. Sunt în joc sănătatea şi viaţa noastră şi a copiilor noştri.

De prea mult timp autorităţile refuză să recunoască pericolul pe care îl reprezintă această centrală.Îndemnăm societatea civilă să ni se alăture în acest proiect şi să ne apărăm drepturile.Dacă acum doi ani au semnat 15.300 de craioveni pentru un referendum în cazul Kozlodui, acum este timpul  ca toţi craiovenii să spună ”Nu vrem centrala nucleară la Kozlodui!”

Echipa ARC