Mai mulţi craioveni au fost „săltaţi”, ieri, de mascaţi, fiind suspectaţi că fac parte dintr-o reţea de traficanţi de droguri de risc. Percheziţii au fost efectuate în Craiova şi Timişoara, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unei reţele care în perioada septembrie 2013 – ianuarie 2014 a obţinut sume impresionante, ajungând şi până la 10.000 de lei pe zi, din vânzarea drogurilor de risc şi a etnobotanicelor în cele două municipii.
Procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Timişoara împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Timişoara şi Craiova, precum şi Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate au făcut, ieri după-amiază, 20 percheziţii domiciliare, pe raza municipiilor Timişoara şi Craiova, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unei grupări infracţionale organizate, formată din 21 de persoane, specializată în săvârşirea de infracţiuni de trafic de droguri de risc şi produse susceptibile a avea efect psihoactiv (etnobotanice). Ofiţerii Serviciului Antidrog din cadrul BCCO Craiova au descins la mai multe adrese din Craiova, unde au fost făcute percheziţii, mai mulţi tineri fiind ridicaţi pentru a fi duşi la Timişoara, la audieri.
Potrivit comunicatului DIICOT, „în cauză există suspiciunea rezonabilă că membrii grupării infracţionale, structurată pe mai multe paliere, în perioada septembrie 2013-2014 au efectuat mai multe transporturi de droguri şi produse cu efect psihoactiv, din Spania, pe care le-au comercializat pe raza municipiilor Craiova şi Timişoara. Astfel, în luna decembrie 2013 a fost confiscat de pe Aeroportul Otopeni un transport de 12 kilograme de droguri de risc şi produse susceptibile a avea efect psihoactiv. Sumele obţinute de membrii grupării din vânzarea drogurilor se ridicau la aproximativ 10.000 lei pe zi”. Din cercetări s-a stabilit că liderii reţelei, trei suspecţi cu vârste între 24 şi 30 de ani, se ocupau cu aprovizionarea şi transportul drogurilor din vestul Europei. După ce erau introduse în ţară, drogurile erau plasate „locotenenţilor”, care se ocupau cu distribuţia pe raza celor două municipii.
La sediul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Timişoara urma să fie audiate 42 de persoane pentru care procurorii au emis mandate de aducere, iar la final oamenii legii vor dispune măsurile legale.
Suportul de specialitate a fost asigurat de Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă şi Direcţia Operaţiuni Speciale.