Tomograful Spitalului Judeţean, blocat de o autorizaţie

0
377

Chiar dacă noul tomograf a fost adus la Spitalul Judeţean din Craiova de la începutul lunii decembrie a anului trecut, acesta nu poate fi pus încă în funcţiune din cauza unei ultime autorizaţii de care aparatul ar mai avea nevoie. Este vorba de un aviz din partea Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) pe care reprezentanţii unităţii sanitare îl aşteaptă de mai bine de o lună.

În lipsa unei autorizaţii din partea CNCAN, punerea în funcţiune a computerului tomograf se amână aşadar din nou, de data aceasta însă fără a mai fi precizată o dată la care aparatul ar putea fi folosit. Reprezentanţii Spitalului Judeţean din Craiova spun că au depus toată documentaţia necesară şi aşteaptă ca în următoarea perioadă să primească un răspuns pozitiv. Mai ales că noul tomograf ar urma să asigure accesul la investigaţii medicale pentru toţi bolnavii din Oltenia care ajung să fie trataţi la Spitalul Judeţean. „Documentaţia a fost înaintată şi aşteptăm autorizaţia de la CNCAN. În ziua în care primim aviz, tomograful va fi pus în funcţiune. Sperăm să primim cât mai repede această aprobare şi imediat avem totul pregătit: de la medici şi până la program. Practic vom putea să lucrăm pe acest aparat şi în sistem ambulator şi la nivel de spital, în două ture. În acest fel, nu cred că vor mai rămâne pacienţi care să nu beneficieze de investigaţii medicale”, a declarat conf. univ. dr. Florin Petrescu, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova.

Spitalul ar putea încheia un contract mai bun

Un computer tomograf (CT), care să şi funcţioneze, este aşteptat cu nerăbdare de medici, dar mai ales de pacienţi, nevoiţi până acum ca pentru o investigaţie medicală simplă, însă absolut necesară, într-un spital de urgenţă, să facă turul oraşului. De nenumărate ori, un astfel de aparat, care să-l înlocuiască pe cel vechi nefuncţional, a fost solicitat la Craiova. Abia anul trecut, după mai multe amânări, unitatea sanitară a primit şi fondurile necesare pentru achiziţionarea unui nou tomograf.

Costurile au fost şi ele pe măsura aşteptărilor. Nu mai puţin de două milioane de lei au fost necesare pentru achiziţionarea aparatului, bani alocaţi de Ministerul Sănătăţii. La respectiva sumă s-au mai adăugat şi costurile pentru amenajarea spaţiului şi obţinerea autorizaţiilor, aproximativ 100.000 de lei, aceştia din urmă fiind suportaţi de unitatea sanitară. În ciuda cheltuielilor destul de mari, aparatul este mult mai modern decât cel pe care îl avea spitalul, atât din punct de vedere al vitezei de lucru cât şi al acurateţei investigaţiilor medicale.

Totodată, este de aşteptat ca tomograful care urmează să deservească în fiecare zi câteva sute de pacienţi să aducă anul acesta şi un contract mai bun cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) pentru Spitalul Judeţean din Craiova. „Am depus şi la Casa de Asigurări de Sănătate documentaţia pentru CT, pentru că dorim să lucrăm şi în sistem ambulatoriu, iar finanţarea pentru spital ar putea creşte. Tomograful este unul foarte performant şi îndeplineşte nişte condiţii de punctaj superioare, iar acest lucru a creat premisele unui contract mai bun cu CAS”, a precizat dr. Florin Petrescu.

Licitaţie pentru service-ul vechiului tomograf

Conducerea spitalului nu doreşte să renunţe nici la vechiul tomograf pe care unitatea sanitară îl deţine, deşi, în ultimii ani, acesta a fost mai-mereu defect. Pentru acesta, de o bună perioadă de timp se încearcă încheierea unui contract de reparaţii şi service cu o firmă specializată. Deocamdată, însă, nu a fost găsit un câştigător care să îndeplinească toate condiţiile solicitate. „Pentru celalălat tomograf suntem din nou într-un proces de licitaţie pentru că acolo au fost probleme tehnice multiple. O parte din ele au fost rezolvate, dar acum trebuie să asigurăm şi un service al tomografului. Efectiv trebuie să îndeplinim toate criteriile de funcţionare. Anul trecut am avut două licitaţii care nu s-au finalizat pentru că din punct de vedere tehnic nu s-au îndeplinit cerinţele necesare pentru punerea lui în funcţiune. Sperăm ca în paralel să reuşim să-l pornim pentru că am putea să împărţim activitatea între cele două tomografe şi să nu mai fie nevoie de timp de aşteptare pentru cazurile care au nevoie”, a mai spus directorul unităţii sanitare.