Liderul PSD Craiova: “Suntem pregătiţi să venim la guvernare”

0
195

Preşedintele PSD Craiova, Mihai Fifor a vorbit, în cadrul unei conferinţe de presă, despre evenimentele care se desfăşoară atât în Craiova cât şi în restul ţării, de mai multe zile. Acesta a declarat că s-a întâlnit cu Biroul organizaţiei pe care o conduce, pentru a lua o hotărâre cu privire la implicarea membrilor de partid în protestele care au loc în Craiova. Cert este faptul că cei de la PSD Craiova au dorit să organizeze un miting în Piaţa Prefecturii dar nu au primit aprobare, pentru că nu au depus cererea cu trei zile înainte, cum prevede legea. Însă acest lucru nu i-a împiedicat pe social-democraţi să se alăture protestelor desfăşurate în mod spontan. Mâine, pesediştii craioveni se vor alătura manifestaţiilor organizate de cadrele militare disponibilizate.

“Am vrut să ne întâlnim în mod oficial cu Organizaţia Municipală a PSD pentru a clarifica ceea ce s-a tot discutat, despre implicarea organizaţiei noastre în organizarea acestor proteste. Organizaţia municipală a PSD a dorit să organizeze ieri (n.r. – Joi) un miting în Piaţa Prefecturii, însă, poate ne-am mişcat destul de greu şi nu am depus la timp solicitarea (aşa cum cere legea, cu trei zile înainte de data manifestării), nu am putut obţine autorizaţie, şi prin urmare, nu am ieşit la miting într-un mod organizat aşa cum ne propusesem. Asta nu înseamnă că am dat un mesaj negativ membrilor noştri de partid care au dorit să meargă să protesteze alături de ceilalţi craioveni”, a spus Mihai Fifor.

Preşedintele PSD Craiova, Mihai Fifor: “În momentul de faţă, în Craiova, nu mai există reprezentanţi ai puterii. Ne întrebăm cu interes unde sunt parlamentarii puterii şi de ce nu sunt în faţa oamenilor să le explice ce se întâmplă. Ne-am dori să-i vedem pe aceşti parlamentari PDL, altminteri extrem de guralivi în a explica tot felul de aberaţii, să vină şi să vorbească cu oamenii, cu craiovenii. Este o linişte totală. Aşa cum a dispărut Traian Băsescu, aşa a dispărut întreaga garnitură”.

“Nu vom face nici un demers pentru a politiza manifestările”

Preşedintele PSD Craiova a mai precizat că membrii organizaţiei au solicitat să meargă în Piaţa Prefecturii, lucru pe care s-a şi întâmplat. “Aşa cum am mai spus, ni s-a părut absolut firesc să fim şi noi alături de protestatari pentru a ne dovedi solidaritatea vizavi de ceea ce se întâmplă în România, pentru a încerca să arătăm că şi partidele politice din opoziţie au o agendă comună cu agenda protestatarilor. Mesajul pe care dorim să-l transmitem în continuare, este că noi nu vom face nici un demers pentru a politiza aceste manifestări, am căutat să ne ţinem departe de această tentaţie de a acumula capital din protestele spontane ale societăţii civile şi să nu suprapunem un mesaj politicianist peste ce se întâmplă acolo, ceea ce credem că am şi reuşit”, a continuat Mihai Fifor.

“Suntem atenţi la mesajele venite din exterior”

Liderul social-democraţilor craioveni spune că partidele din opoziţie sunt conştiente de faptul că mesajul maselor este unul care nu se adresează numai puterii, ci unul care se adresează în egală măsură întregii clase politice, iar ei, ca politicieni responsabili, au receptat acest mesaj şi l-au evaluat aşa cum se cuvine, motiv pentru care vor încerca să-şi “recalibreze activitatea pe ceea ce strada a cerut în ultimele zile”. “Considerăm că e o atitudine pragmatică şi responsabilă a partidelor de opoziţie, va face diferenţa între ceea ce face în momentul de faţă puterea, adică între tentaţia aceasta de a se ascunde şi a da sub preş lucrurile. Suntem foarte atenţi la semnalele din exterior, vedem cu toţii că deja atât SUA cât şi marile cancelarii Europene sunt foarte atente la ceea ce se întâmplă în România. Departamentul de stat al SUA a dat un mesaj de curând vizavi de ceea ce se întâmplă în România, şi pe noi ne preocupă şi încercăm să găsim calea de a veni în faţa electoratului nostru cu un mesaj coerent şi cu o ofertă electorală care să fie recalibrată de ceea ce îşi doreşte în momentul de faţă marea masă a populaţiei din România, adică o clasă politică schimbată ce trebuie să-şi facă datoria faţă de cetăţean”, a mai spus Fifor.

Protest autorizat săptămâna viitoare

Pentru săptămâna viitoare organizaţia PSD Craiova se gândeşte la organizarea unui protest autorizat, însă totul depinde de hotărârea Curţii Constituţionale cu privire la comasarea alegerilor. “Membrii noştri de partid au ales să-şi asume reprezentarea şi să militeze din perspectiva unui partid politic pentru o viaţă mai bună. Ne gândim şi la organizarea unui protest autorizat pentru Organizaţia Municipală PSD Craiova şi pentru USL. Analizăm acest lucru pentru săptămâna care vine, pentru că aşteptăm să vedem care va fi decizia Curţii Constituţionale. Cred că este un lucru pe care îl aşteaptă toată lumea. Este semnalul cheie pe care puterea îl poate da în momentul de faţă vizavi de ceea ce urmează să se întâmple în România. Dacă avem în continuare un preşedinte care se ascunde şi tace şi un guvern care se face că nu înţelege ce se întâmplă în ţară, sperăm ca măcar Curtea Constituţională să poată să tranşeze ce se întâmplă în momentul de faţă în România şi să dea semnalul că s-a înţeles foarte clar că e nevoie de alegeri anticipate, de intrarea într-un calendar electoral coerent care să ducă la stingerea tensiunilor din ţară şi la o nouă poziţionare economică a României”, a mai spus fostul secretar de stat la MAI.

“După proteste nimic nu va mai fi la fel în România”

În ceea ce priveşte deznodământul acţiunilor de protest, preşedintele PSD Craiova spune că acestea “trebuie să ducă spre ceea ce solicită protestarii”, mai exact alegeri anticipate, plecarea lui Traian Băsescu şi venirea unui alt guvern “care să poată organiza un tur de scrutin echilibrat şi echidistant”: “Aceşti cetăţeni sunt nemulţumiţi că doleanţele lor au fost ignorate. De fiecare dată puterea a înţeles să sfideze marea masă a populaţiei. Mesajul românilor este că nu se poate la nesfârşit cu aroganţa şi cu lipsa de dialog, chiar dacă în aceste zile puterea clamează necesitatea unui dialog. De altfel, mesajul românilor se adresează nu doar puterii, ci întregii clase politice. Ne aşteptăm ca protestele să se stingă în momentul în care reuşim să detensionăm printr-un mesaj coerent fie al curţii Constituţionale, fie al puterii, care trebuie să-şi asume pe de-a întregul eşecul şi să se retragă, aşa cum cere întreaga Românie. După proteste nimic nu va mai fi la fel în România. Nici discursul politic, nici guvernarea”.

 

Filiala Dolj a Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate împreună cu Asociaţa Proconcordia, organizează, sâmbătă, în Craiova, un marş şi un miting de protest. Marşul începe de la Clubul Electroputere pe itinerariul Calea Bucureşti, Bulevardul „Alexandru Iona Cuza”, Piaţa „Mihai Viteazul”. Mişcarea se doreşte o continuare a protestelor care au cuprins întreaga ţară şi, totodată, un răspuns adresat politicii antisociale pe care o practică actuala putere. Protestul se va desfăşura între orele 15.00-20.00. La manifestaţia autorizată vor participa şi membrii PSD Craiova. „De data aceasta nu vom veni cu nici un mesaj politic, nu vom purta însemne de partid, însă mobilizăm organizaţia pentru că este firesc să ieşim alături de protestatari ca formă de solidaritate vizavi de tot ceea ce se întâmplă în ţară”, a spus preşedintele PSD Craiova, Mihai Fifor.

 

“USL are un program politic cât se poate de clar. Pe tot parcursul anului 2011, a pregătit strategii pe fiecare domeniu de competenţă, pe fiecare axă economică. Întotdeauna am susţinut că există soluţii şi am solicitat în repetate rânduri ca la masa dialogului să se aşeze atât puterea, cât şi opoziţia, dar şi BNR. Noi am susţinut că avem soluţii pertinente, soluţii care merită luate în calcul, însă de fiecare dată puterea a refuzat acest dialog şi de aceea s-a ajuns în această situaţie. USL este pregătită să ajungă la guvernare. Este pregătită cu o garnitură de oameni foarte bine pregătiţi profesional. Este pregătită să vină cu soluţii de redresare economică, pentru că nu este suficient să tai din pensii, salarii şi ajutoare sociale, dacă nu ai şi soluţii economice de balansare a acestor reduceri”, a afirmat liderul PSD Craiova.

ALINA DRĂGHICI ŞI MARIN TURCITU