O agentă în vârstă de 43 de ani, de la Penitenciarul pentru Minori şi Tineri (PMT) Craiova este cercetată, în stare de libertate, pentru comiterea infracţiunii de trafic de influenţă, după ce s-a stabilit că aceasta a primit 3.400 de euro pentru a înlesni unui tânăr promovarea examenului de admitere la Şcoala de Agenţi de Penitenciare.
Conform unui comunicat de ieri al Direcţiei Generale Anticorupţie, procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj a dispus începerea urmăririi penale faţă de Angela Mariana Creţu, agent şef adjunct în cadrul Penitenciarului de Minori şi Tineri Craiova, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. Cazul are la bază sesizarea Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Dolj, activităţile fiind desfăşurate de către ofiţerii acestui serviciu, în baza ordonanţei de delegare dispusă de procuror.
Din cercetările efectuate de ofiţerii anticorupţie s-a stabilit că, în cursul anului 2011, femeia a pretins şi primit 3.400 euro de la denunţătorul P. V. pentru susţinând că poate interveni pe lângă persoane din conducerea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), în vederea admiterii fiului său la Şcoala de Agenţi de Penitenciare Tg. Ocna. Fiul denunţătorului s-a prezentat la examen, însă a picat la una din probele eliminatorii. După ce a aşteptat o bună perioadă, văzând că nu se întâmplă nimic, tatăl tânărului a denunţat-o pe Angela Creţu. În urma activităţilor de investigare, s-a confirmat sesizarea primită de ofiţerii craioveni de la Anticorupţie, astfel că femeia a fost condusă la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj unde, în urma audierii de către procurorul de caz, a recunoscut fapta comisă. Cercetările sunt continuate cu agentul de penitenciar în stare de libertate, iar oamenii legii fac apel la cei care se află în aceeaşi situaţie ca denunţătorul să sesizeze fie Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, fie Serviciul Judeţean Anticorupţie Dolj.
Reprezentanţii Penitenciarului pentru Minori şi Tineri Craiova au comunicat, ieri, că femeia va rămâne angajată a unităţii până în momentul în care instanţa va da o hotărâre definitivă în cauză. ”Pe timpul urmăririi penale şi al judecăţii, funcţionarul public cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare este pus la dispoziţie. Funcţionarul public cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare pus la dispoziţie îndeplineşte numai acele sarcini şi atribuţii de serviciu stabilite, în scris, de conducătorul unităţii şi beneficiază de drepturile băneşti corespunzătoare gradului profesional pe care îl are, la nivelul de bază, şi de celelalte drepturi prevăzute de lege”, a comunicat inspectorul principal Daniel Barbu, purtător de cuvânt al Penitenciarului de Minori şi Tineri Craiova.