ALDE Dolj : Rolul principal al instituțiilor bancare, cel de intermediere bancară, de finanțare a economiei nu este pe deplin onorat astăzi în țara noastră

0
48

Deputat Ion Cupă, vicepreședinte național  ALDE:”Rolul băncilor trebuie să fie unul activ, de  stimulare a economiei nu doar de investiții pasive în titluri de stat” 

 ALDE are toată deschiderea de a discuta cu băncile din România despre  creșterea rolului lor în dezvoltarea economiei românesti.

Rolul principal al instituțiilor bancare, cel de intermediere bancară, de finanțare a economiei nu este pe deplin onorat astăzi în țara noastră.

Predominant, băncile preferă să plaseze depozitele pe care le au în titluri de stat, care sunt remunerate din banii contribuabililor. În vreme ce gradul de intermediere este de patru ori mai mare în Occident decât în România, profiturile băncilor din România sunt mult mai mari decât profiturile băncilor în străinătate. Ceea ce nu este deloc în regulă.

Băncile trebuie să îşi asume și riscuri pentru a contribui la dezvoltarea economică nu doar să facă plasamente sigure în titluri de stat, obtinând, în mod pasiv, profituri plătite în fapt de la bugetul de stat.

În același timp nu este normal ca băncile să practice un diferențial ”agresiv” între dobânzile cu care dau credite și  cele pe care le oferă la plasamentele bancare, acestea fiind la un nivel foarte scăzut.

Noi considerăm că aceste anomalii trebuie eliminate iar băncile să-și ia în serios rolul economic normal în orice țară civilizată.

Guvernul are datoria să intervină atunci când există dereglări de un asemenea nivel  în orice sistem deci și în sistemul bancar.

  BIROUL DE PRESĂ ALDE DOLJ