Dolj: Exercițiu al ISU Dolj vizând un incendiu în masă în Băilești

0
136

Un exercițiu de amploare vizând modul de intervenție la un incendiu de proporții a fost organizat ieri, în Băilești. Potrivit scenariului pus la cale de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Dolj, un incendiu provocat de personae necunoscute a cuprins 21 gospodării pe str. Lt. Becherescu şi str. Gabroveni cu posibilităţi de propagare la întregul cvartal de locuinţe. În plus, au luat foc spaţiile comerciale de la parterul blocurilor de locuinţe nr. 7 din str. Lt. Becherescu cu posibilităţi de propagare la etajele superiopare; Şcoala Generală nr. 5 Băileşti din str. Lt. Becherescu, cu posibilităţi de propagare la spaţiile comerciale aflate în imediata apropiere; un atelier auto din imediata apropiere a Şcolii Generale dr. 5 Băileşti și Casa de Cultură „Amza Pelea” Băileşti cu posibilităţi de propagare la întreaga clădire şi la spaţiile de locuit din imediata vecinătate. Ținând cont de amploarea evenimentelor apărute, președintele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență,  prefectul de Dolj Nicolae Sorin Răducan a pus în aplicare “Planul Roșu de Intervenţie”. În localitate a fost introdus semnalul “ALARMĂ LA DEZASTRE”, care a condus la activarea Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă şi al Centrului Operativ cu activitate temporară. Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă al municipiului Băileşti, convocat în sedinţă extraordinară, la sediul Consiliului Local Băileşti, a hotărât punerea în aplicare a Planului de evacuare a populaţiei, salariaţilor şi bunurilor materiale în situaţii de urgenţă al municipiului Băileşti şi activarea de urgenţă a Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă, precum şi deplasarea acestora la locul evenimentului. Dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia” al Judeţului Dolj, a fost înştiinţat în jurul orei 10.00 de către cetăţeni, iar la locul intervenţiei s-a deplasat Secţia de Pompieri Băileşti cu 3 autospeciale, 1 autocamion de intervenţie cu 10 subofiţeri şi 1 echipaj de prim-ajutor. La nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia” al Judeţului Dolj au fost puse în aplicare planul de apărare în cazul producerii unui incendiu în masă; procedura privind gestionarea situaţiilor de urgenţă determinate de incendii și

Planul Roșu de Intervenţie. Totodată a fost pus în aplicare Planul creşterii capacităţii operaţionale  – alertă NIVEL IV – ALERTĂ ROŞIE pentru Secţia de Pompieri Băileşti. La nivelul municipiului Băileşti se introduce semnalul ALARMĂLA DEZASTREcu sirenele din dotare şi sistemul de alarmare, precum şi elaborarea primelor recomandări pentru protecţia populaţiei şi autoevacuarea clădirilor cuprinse de incendiu sau aflate în imediata apropiere. La nivelul Instituţiei Prefectului judeţul Dolj se constituie Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

Toată această desfășurare de forțe a avut drept scop verificarea viabilităţii Planului de apărare Împotriva incendiilor în masă al judeţului Dolj; verificarea asigurării continuităţii şi răspunsului gradual în gestionarea situaţiei de urgenţă, dar și exersarea cooperării interinstituţionale, precum şi aplicarea procedurilor existente la nivelul  domeniilor de competenţă.