Autorul crimei din fața Postului de Poliție Amărăștii de Jos, condamnat la 20 de ani și 4 luni de pușcărie

0
157

Bărbatul de 55 de ani din Amărăştii de Jos care în luna martie și-a înjunghiat patronul, un bărbat de 59 de ani, din comuna Daneți, în faţa Postului de Poliţie Amărăștii de Jos, a fost găsit vinovat de judecătorii Tribunalului Dolj și condamnat la 20 de ani și 4 luni de închisoare pentru omor calificat și port fără drept al cuțitului în locuri publice. În plus, inculpatul are de achitat 350.000 lei daune morale și materiale rudelor bărbatului ucis. Sentința a fost pronunțată miercuri, nu este definitivă, putând fi atacată cu apel, însă între timp inculpatul rămâne în arest preventiv.

Judecătorii de la Tribunalul Dolj au pronunțat, miercuri, 18 noiembrie a.c., sentința în cazul doljeanului de 55 de ani, Marian Păun, care în luna martie și-a înjunghiat patronul în fața Postului de Poliție Amărăștii de Jos. Judecat pentru omor calificat și port fără drept al cuțitului în instituții publice, Marian Păun a primit o pedeapsă totală de 20 de ani și 4 luni închisoare cu executare: „Condamnă pe inculpatul Păun Marian la pedeapsa principală de 20 ani închisoare. Condamnă acelaşi inculpat la pedeapsa de un an închisoare. Aplică inculpatului Păun Marian pedeapsa cea mai grea, aceea de 20 ani închisoare la care adaugă un spor de o treime din cealaltă pedeapsă, respectiv 4 luni închisoare, acesta urmând să execute pedeapsa rezultantă de 20 ani şi 4 luni închisoare. Deduce din pedeapsa aplicată inculpatului Păun Marian perioada reţinerii şi arestării preventive de la 23.03.2015 la zi şi menţine măsura arestării preventive a acestuia”, se arată în hotărârea instanței. În plus, instanța a admis acțiunea civilă a rudelor victimei, astfel că inculpatul are de achitat și daune morale și materiale în valoare de 350.000 lei, la care se adaugă suma de 1.500 lei cheltuieli judiciare către stat. Sentința pronunțată de Tribunalul Dolj nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova. Între timp însă inculpatul rămâne după gratii.

A plecat cu cuțitul de acasă la audiere

Reamintim că procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au fost anunţaţi pe 23 martie a.c., dimineaţa, că în faţa Postului de Poliţie Amărăştii de Jos a avut loc o altercaţie, în timpul căreia Marian Păun, de 55 de ani, l-a înjunghiat pe Marin Băcioiu, de 59 de ani, cu un cuţit, provocându-i leziuni ce au condus la deces. O echipă operativă formată din polițiști de investigații criminale și condusă de un procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj a ajuns la faţa locului, oamenii legii stabilind că Marian Păun, în vârstă de 55 de ani, din comuna Amărăştii de Jos, a lucrat aproximativ 9 luni ca cioban la stâna victimei, Băcioiu Marin, de 59 de ani, din comuna Daneţi, între ei existând o înţelegere contractuală pentru o perioadă de 2 ani.

În acest timp, între cei doi au apărut certuri referitoare la banii ce i se cuveneau lui Păun, cel din urmă ameninţându-şi patronul cu moartea dacă nu-i dă banii. Băciou a depus o plângere la Postul de Poliţie Amărăştii de Jos pentru ameninţare, iar poliţiştii îi chemaseră pe amândoi la sediu, pe 23 martie a.c., pentru rezolvarea conflictului. Anchetatorii au mai stabilit că, în jurul orei 8.00, autorul a luat de acasă un cuţit cu teacă, pe care l-a pus la brâu şi a pornit spre sediul Postului de Poliţie, unde a ajuns înaintea poliţiștilor. Ca să-i treacă timpul mai uşor, Păun s-a dus la un magazin din apropiere unde şi-a cumpărat și a consumat băutură. La scurt timp au sosit doi agenţi, care l-au luat într-un birou şi i-au explicat despre plângerea depusă împotriva sa.

Între timp lui Păun i-a sunat telefonul, a ieşit afară să vorbească, şi l-a văzut pe Marin Băcioiu care venea şi el la audiere. S-a dus rapid către patronul său şi, în momentul când acesta cobora din maşină, i-a aplicat două lovituri cu cuţitul, lovindu-l în spate şi în zona cervicală. Unul dintre agenţii de poliţie a observat, a intervenit între cei doi dezarmându-l pe agresor şi a dus victima în incinta Postului de Poliţie, unde a încercat să-i acorde primul ajutor, până la sosirea echipajului medical. Ambulanţa chemată la faţa locului l-a preluat pe Marin Băcioiu, însă în drum spre spital acesta a decedat. Procurorii l-au reţinut pe agresor, care a recunoscut comiterea faptei, motivând că victima l-a făcut să-şi lase locul de muncă pe care îl avea în Caracal (unde era paznic), i-a promis carte de muncă şi salariu bun ca cioban, dar nu s-a ţinut de cuvânt. În aceeași zi Marian Păun a fost reținut pe 24 de ore, iar pe 24 martie a fost arestat preventiv, măsură prelungită de instanță până la zi.