În România se fumează zilnic peste 5 milioane de pachete de ţigări, iar aproximativ 85% dintre pacienţii cu cancer bronhopulmonar sunt fumători, potrivit Societăţii Române de Pneumologie. Totodată, studiile au arătat că 89% dintre fumătorii din ţara noastră şi-ar dori să reducă numărul ţigărilor sau să renunţe complet la fumat.
Ziua Naţională fără Tutun este marcată, în fiecare an, în a treia joi a lunii noiembrie, printr-o iniţiativă ce atrage atenţia asupra impactului pe care îl are fumatul asupra sănătăţii oamenilor. În aceste condiţii, astăzi, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Dolj derulează o campanie de informare, sensibilizare, conştientizare în mediile şcolar, familial şi în comunitate, asupra riscurilor consumului de tutun, precum şi activităţi de formare de abilităţi de viaţă sănătoasă.
Fumatul pasiv, la fel de periculos
Totodată, pornind de la sloganul „Ajută–mă să cresc!”, Ziua Naţională fără Tutun oferă cadrul informării şi sensibilizării populaţiei nefumătoare cu privire la riscurile la care se supune prin inhalarea fumului de ţigară – fumatul pasiv.
Specialiştii atrag atenţia şi asupra efectelor dăunătoare ale fumatului, în special asupra copiilor care cresc în familii cu cel puţin un membru fumător. Fără voia lor, aceştia sunt expuşi fumului de ţigară şi, în plus, există un risc crescut de a deveni ei înşişi fumători. De aceea, exemplul personal al părinţilor de nefumători este cel mai bun mijloc pentru a-şi convinge copiii să nu fumeze.
Ziua Naţională fără Tutun
Pentru a marca Ziua Naţională fără Tutun, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Dolj, prin specialiştii săi, va desfăşura o serie de activităţi pentru informarea şi sensibilizarea adolescenţilor, tinerilor şi adulţilor din municipiul Craiova, cu privire la efectele consumului de tutun asupra sănătăţii fizice, dar şi în plan social. Aceştia sunt prezenţi astăzi la Penitenciarul de Minori şi Tineri, la Penitenciarul Craiova, la Colegiul Naţional Economic „Gheorghe Chiţu” din Craiova, la Liceul Tehnologic Transporturi Căi Ferate şi Colegiul Tehnic de Arte şi Meserii „Constantin Brâncuşi” din Craiova. Activităţile sunt realizate în parteneriat şi cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, Direcţia de Sănătate Publică Dolj şi Asociaţia Europrotector România.
Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, fumatul produce în prezent circa 6 milioane de victime anual, dintre care peste 5 milioane sunt utilizatori şi ex-utilizatori, iar mai mult de 600.000 sunt nefumători expuşi fumatului pasiv. Efectele negative ale fumatului nu se limitează la fumător, ele răsfrângându-se dramatic şi asupra celor din jur.