Cătălin Predoiu şi Gheorghe Falcă s-au „duelat” în proiectele de ţară

0
344

Ieri, la Filarmonica Oltenia, a avut loc o dezbatere politică pe tema desemnării candidatului PDL la Preşedinţia României, cu participarea celor doi candidaţi: Cătălin Predoiu şi Gheorghe Falcă. Aceştia şi-au prezentat proiectele cu care speră să obţină nominalizarea partidului pentru a intra în cursa pentru Cotroceni. Dezbaterea precede alegerile interne pentru desemnarea candidatului PDL la Preşedinţia României, ce vor avea loc sâmbătă, 23 noiembrie.

Scrutinul se va desfăşura între orele 9.00 și 17.00, votul desfăşurându-se la secţiile de votare ce vor fi deschise în 11 localităţi de pe cuprinsul judeţului Dolj: Craiova, Călăraşi, Castranova, Daneţi, Măceşu de Sus, Segarcea, Băileşti, Filiaşi, Predeşti, Pleniţa, Poiana Mare. Aici vor putea vota toţi membrii PDL Dolj care şi-au reconfirmat această calitate prin plata cotizaţiei. Pentru prima dată în România, candidatul la preşedinţie este ales direct de membrii de partid. Alegerea va fi făcută nu de electori, nu de aleşi locali, nu de structurile de conducere ale partidului, ci de toţi cei peste 300.000 de membri la nivel naţional ai PDL. „Este o dovadă clară a democraţiei interne a PDL, singurul partid care organizează o competiţie internă pentru alegerea unui candidat la preşedinţia României. Alegerile primare conferă transparenţă procesului de desemnare a candidatului pentru Cotroceni, eficientizează mecanismele interne de decizie ca urmare a creşterii legitimităţii acestora şi dinamizând implicarea membrilor în viaţa de partid”, a precizat deputatul Constantin Dascălu, vicepreşedintele PDL Dolj, moderatorul dezbaterii.

“Să fim uniţi în partid, uniţi cu dreapta şi uniţi cu preşedintele României”

Primarul Gheorghe Falcă a mers pe un discurs bazat pe comunitate, administraţie şi agricultură. Acesta a îndemnat la unitate în sânul partidului, la unificarea dreptei şi la un consens cu preşedintele României, Traian Băsescu. “Un proiect pentru România nu poate fi gândit astăzi decât în interiorul Dreptei. După aderarea la NATO şi UE, România are nevoie de un nou proiect, mult mai profund asumat intern, de un proiect popular. Tăria unui partid de dreapta stă în forţa cetăţenilor, a cât mai multor cetăţeni, nu doar a acelora care aparţin unor segmente socio-economice: studii superioare, clasă de mijloc, antreprenoriat. Facem, din păcate, de prea multe ori aceste segmentări, uitând că reperul nostru e comunitatea, începând cu familia, şi nu clasa socială sau intelectuală. Suntem, aşadar, partenerii societăţii, ai societăţii vii. Agricultorul român votează constant cu stânga, deşi valorile tradiţiei, ale familiei şi sanctitatea proprietăţii ar trebui să facă din el cel mai votant al dreptei. Proiectul meu de ţară refuză însă un model de dezvoltare centrat pe stat, promovând un model întemeiat pe valorile familiei tradiţionale, pe cetăţeanul liber şi responsabil, parte a comunităţii cât mai autohtone economic şi social. Patriotismul este indubitabil valoarea dreptei. Trebuie să avem ambiţia de a deveni exponentul politic al unei renaşteri naţionale”, a subliniat candidatul Gheorghe Falcă, ieri, la Craiova.

„Speranţa României este în acest partid”

Fostul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, a avut o altă abordare. Acesta şi-a structurat discursul pe câteva direcţii: dezvoltare economică, educaţie, sănătate şi politică externă, reinterând ideea unei regândiri a relaţiei cu Rusia. Predoiu consideră că ar trebui reluate relaţiile comerciale cu ţara lui Putin şi ar trebui reconstruit raportul de forţe cu Rusia şi din perspectiva relaţiei României cu Republica Moldova. La începutul discursului, candidatul Predoiu a vorbit despre Craiova, spunând că aşa procedează în toate oraşele pe unde se duce, este un fel de omagiu adus comunităţii respective. „Pentru Craiova, glorie şi bucurie ar fi cele două cuvinte potrivite. Glorie pentru că banul Craiovei, Mihai Viteazul, a adus glorie şi Craiovei şi României. Şi pentru că Amza Pellea a adus şi glorie şi bucurie. Și pentru că şi Universitatea Craiova altădată ne aducea şi glorie şi bucurie. Nu poate exista un proiect de ţară viabil pentru noi, cei care trăim şi credem în valorile de dreapta, fără un proiect solid al PDL. Primul meu gând şi mesaj către dumneavoastră este să aveţi încredere, pentru că acest partid va fi din nou acolo unde a mai fost odată. Speranţa României este în acest partid şi o să îmi argumentez fiecare cuvânt din această frază. Să nu uităm niciodată că avem această datorie. Economie, economie, economie românească. Ăsta e proiectul meu de ţară. Echilibru între putere, echilibru între centru şi comunităţi locale. Vreau să am un mandat pentru continuitatea proiectelor  începute, dar voi aduce şi ce a îmbunătăţiri. Voi regândi o altă relaţie cu Rusia, mai ales din punctul de vedere al relaţiilor comerciale…”, a precizat fostul ministru al Justiţiei.