Cadrele medicale doljene, la negocieri cu Ministerul Sănătăţii

0
474

Sindicaliştii din domeniul sanitar vor purta, la sfârşitul acestei săptămâni, negocieri cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii pentru a încheia contractul colectiv de muncă pe anul 2014. Cadrele medicale au anunţat că principalele obiective în cadrul discuţiilor rămân asigurarea unui act medical de calitate, a drepturilor salariale şi a protecţiei salariaţilor la locul de muncă.

La întâlnirea care va avea loc sâmbătă, la Bucureşti, vor participa şi cadre medicale din judeţul Dolj. În acest sens, Federaţia Sindicală Hipocrat, reprezentată de preşedintele Ion Cotojman şi vicepreşedintele Eleodor Cârstoiu, ambii de la Spitalul Judeţean din Craiova, va prezenta şi va susţine o serie de propuneri cu privire la problemele cu care se confruntă la momentul actual sistemul de Sănătate. „Din luna februarie, organizaţiile sindicale din Sănătate au fost consultate pe toate proiectele de reformă. Federaţia Sindicală Hipocrat apreciază disponibilitatea Ministerului Sănătăţii şi a guvernului României pentru dialogul cu partenerii sociali şi consideră că astfel por fi evitate mişcări sindicale de amploare în sistemul de sănătate, care ar afecta grav desfăşurarea activităţilor medicale şi ar genera o stare de incertitudine a cetăţenilor în ceea ce priveşte accesul la serviciile medicale”, a precizat Ion Cotojman, preşedinte al Federaţiei Sindicale Hipocrat din România.

Discuţii pe marginea noului contract colectiv de muncă

Ion Cotojman

Sindicaliştii susţin că aşteaptă de la noul contract colectiv de muncă să dea mai multă stabilitate sistemului sanitar. Atât prin asigurarea unui act medical de calitate pentru pacienţi, cât şi prin asigurarea drepturilor salariale, inclusiv a tichetelor de masă, a indemnizaţiilor şi plata orelor suplimentare, pentru salariaţii din sistemul de Sănătate. Actualul contract colectiv de muncă la nivel de grup de unităţi sanitare din subordinea Ministerului Sănătăţii expiră la data de 31 decembrie a.c. În funcţie de rezultatul negocierilor de sâmbătă, la care vor mai participa şi Federaţia Sanitas, Federaţia Ambulanţa şi Federaţia Solidaritatea din România, membrii Federaţiei Hipocrat vor decide dacă se vor alătura protestelor deja anunţate de Sanitas.

În plus, pe lângă negocierile legate de contractul colectiv de muncă, pentru anul viitor reprezentanţii Federaţiei au anunţat că doresc o lege specială a salarizării în sistemul sanitar, care să se facă potrivit cu coeficientul de ierarhizare şi clasa de salarizare, în funcţie de treapta şi gradul profesional. Una dintre cele mai importante doleanţe este însă cea legată de reîntregirea sporurilor. O altă problemă ridicată de sindicate este asigurarea efectivă a drepturilor pacienţilor la serviciile medicale şi creşterea calităţii acestora. Acest lucru ar urma să se întâmple prin definirea pachetului de bază, creşterea finanţării, introducerea sistemului despăgubirilor în caz de prejudicii, asigurarea unor standarde minime de calitate a serviciilor medicale şi creşterea sistemului de informare a pacienţilor.

Pachetul de servicii medicale şi pentru neasiguraţi

La capitolul management al sistemului de sănătate, sindicaliştii cer ca spitalele publice să fie scoase din categoria unităţilor bugetare şi să fie dezvoltate centre de sănătate – ambulatoriu multifuncţionale, servicii de logistică/laborator sau explorări funcţionale. O altă solicitare este aceea de a introduce un pachet de servicii de sănătate pentru toţi cetăţenii asiguraţi şi neasiguraţi care să cuprindă domeniile urgenţă şi programe naţionale. De asemenea, să existe un pachet de servicii medicale suplimentare pentru asiguraţi în regim public şi/sau privat.

Luna trecută, la iniţiativa Confederaţiei Naţionale Sindicale Cartel Alfa s-a solicitat completarea art. 196 (1)  din Legea nr. 95/2006. În sensul că, asistenţii medicali absolvenţi de studii sanitare postliceale sau superioare de scurtă durată, într-o specializare de profil clinic, paraclinic şi farmacie, care au dobândit gradul principal şi, ulterior, au absolvit studii superioare de asistent medical şi moaşă, să se încadreze în funcţia corespunzătoare studiilor superioare absolvite cu menţinerea gradului principal şi a gradaţiei avute la data promovării. Se consideră de profil clinic – asistentul medical generalist, asistent medical obstetrică ginecologie, asistent medical de pediatrie, asistent medical de ocrotire – şi paraclinic – laborator, balneo-fizioterapie, radiologie-imagistică medicală.