Copaci plantaţi din solidaritate cu bolnavii de SIDA

0
285

25 de ani au trecut de la nedorita infectare masivă cu HIV a nou-născuţilor în spitalele din România, 25 de copaci au fost plantaţi, ieri, în mod simbolic, în curtea Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Craiova. Acesta a fost modul în care medicii şi autorităţile locale au încercat să atragă din nou atenţia asupra importanţei aplicării măsurilor de prevenire a infecţiei cu HIV la toate vârstele. 

În memoria victimelor SIDA, dar şi pentru a sublinia faptul că lupta împotriva infecţiei cu HIV se duce acum cu alte arme, ieri, în curtea Spitalului de Boli Infecţioase a avut loc un moment special. Sub sloganul „Plantăm viaţă”, autorităţile locale şi reprezentanţii unităţii sanitare au plantat 25 de copaci, câte unul pentru fiecare an în care virusul HIV a făcut victime, dar şi pentru fiecare an ce a adus progrese enorme în cercetarea acestei boli. În ceea ce priveşte atât identificarea metodelor de transmitere şi a căilor de prevenţie, cât şi accesul la medicamente.

«Infecţia cu HIV este o problemă de sănătate publică şi noi susţinem orice iniţiativă care atrage atenţia asupra acesteia. Ne onorează invitaţia la acest eveniment şi mai ales încurajăm activităţile personalului medical al spitalului „Victor Babeş”, care are grijă de pacient în cele mai mici detalii, începând chiar cu zonele de prim contact, cum este în acest caz. De anul viitor, undeva prin luna septembrie, vreau sa ne apucăm de construcţia unui nou spital, unul de categoria întâi. Va trebui să avem un alt spital, pentru că locuitorii municipiului Craiova merită acest lucru. Cred că patru-cinci luni durează perioada de finanţare, perioada de licitaţii», a declarat Lia Olguţa Vasilescu, primarul municipiului Craiova, prezentă la evenimentul ce a avut loc, ieri, în curtea Spitalului de Boli Infecţioase.

Peste 500 de pacienţi cu SIDA, în tratament la Craiova

În evidenţa Centrului Regional de Supraveghere şi Monitorizare a Infecţiei HIV/SIDA Craiova se află, în prezent, 506 pacienţi. Dintre aceştia, 10 sunt cu vârsta cuprinsă între 0-14 ani, 9 cu vârsta între 15-19 ani şi 487 au peste 20 de ani.

Se împlinesc 25 de ani de când infecţia preponderent nosocomială a nou-născuţilor cu virusul HIV a atins cote îngrijorătoare, eveniment biologic nefericit ale cărui efecte se resimt încă, întrucât mulţi din cei infectaţi la începutul anilor ’90 sunt acum tineri care şi-au întemeiat sau doresc să-şi întemeieze familii. În urmă cu un sfert de secol, virusul HIV prezenta multe necunoscute atât pentru pacienţi, cât şi pentru medici. În România acelor ani, accesul la informaţii referitoare la boală, la căile de transmitere a acesteia, la tratamentul necesar sau la îngrijirea specială de care pacienţii cu HIV aveau nevoie era extrem de limitat.

„Acum cu toţii ştim ce trebuie să facem pentru preveni, a diagnostica şi a trata infecţia cu HIV, trebuie doar să punem în practică ceea ce ştiinţa a demonstrat, precum şi experienţa acumulată în aceşti ani. Plantarea copacilor este un gest simbolic prin intermediul căruia încercăm să umanizăm şi să creăm un ambient mai prietenos pentru pacienţii noştri”, a precizat dr. Adina Manda, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş”, din Craiova.

43% din cazurile noi de infectare cu HIV ar fi putut fi prevenite

Conform Comisiei Naţionale de luptă Anti-SIDA, calea principală de transmitere a virusului HIV rămâne contactul sexual neprotejat – 43% din noii diagnosticaţi s-au infectat în acest mod.

În acelaşi timp, specialiştii spun că, în ultimii ani, cercetarea şi dezvoltarea de noi medicamente antivirale, concomitent cu dezvoltarea de strategii terapeutice tot mai eficiente au dus la rezultate semnificative ce au prelungit speranţa de viaţă pentru mulţi pacienţi. Infecţia cu HIV s-a transformat astăzi într-o suferinţă cronică controlabilă pe termen lung. S-a ajuns în stadiul în care o persoană seropozitivă, care are acces la medicaţia adecvată, urmează corect tratamentul prescris şi îşi controlează riscurile asociate cu modul de viaţă, să atingă o speranţă similară cu a populaţiei neinfectate şi, deloc de neglijat, aceasta în condiţiile unei bune calităţi a vieţii. „Un tratament corect este şi un important mijloc de limitare a extinderii infecţiei în comunitate. Pe de altă parte, persoanele active sexual, mai ales tinerii, trebuie să ştie că folosirea sistematică şi corectă a prezervativului rămâne în continuare cel mai bun mijloc de prevenire a transmiterii sexuale. Centrul Regional Craiova a fost şi rămâne  deschis tuturor celor care au nelămuriri sau nelinişti în legătură cu infecţia cu HIV”, a afirmat prof. dr. Augustin Cupşa, coordonatorul Centrului Regional HIV-SIDA Craiova.