Soprana Soyung Yu, din Coreea de Sud, solistă într-un concert simfonic al Filarmonicii craiovene

0
603

Concert simfonic extraordinar, astă-seară, de la ora 19.00, pe scena Filarmonicii „Oltenia”, susținut de orchestra instituției, sub conducerea muzicală a dirijorului Constantin Grigore, și de soprana Soyung Yu, din Coreea de Sud. În program – creații de Lehar, Rossini, Șostakovici, Robert Stolz ș.a., precum și o primă audiție a compozitoarei de origine coreeană Eun-Hye Park: „Kaina poio panta” pentru orchestră de coarde.

Soyung Yu a absolvit secţia de interpretare muzicală – canto în cadrul Yonsei University din Seul, pe parcursul anilor de studiu fiind distinsă cu Premiul I al Societăţii Artiştilor Lirici din Coreea de Sud. Ulterior, la Viena, a urmat cursuri de perfecţionare la Universitat fur Musik und Darstellende Kunst (Universitatea de Muzică şi Arte Frumoase), în dubla specializare operă şi oratoriu. Ca solistă, a debutat în capitala Austriei cu rolul Chiang Ching din opera „Nixon în China” de John Adams, fiind invitată apoi şi în Italia (Verona). A evoluat în peste 100 de concerte susţinute alături de diferite orchestre europene şi a participat la festivaluri de profil. Soyung Yu abordează cu succes genul muzicii de operetă şi music-hall, dar şi cel al operei.

Programul cuprinde zece creații, de Heinrich Strecker – Drei Zarte Rosen, Carl Millocker – Aria „Ich schenk mein Herz” din opereta „Contesa Dubarry”, Nico Dostal – Aria „Spiel mir das Lied von Gluck und Treu” din opereta „Nunta maghiară”, Robert Stolz – Aria „Spiel auf Deiner Geige!” din opereta „Venus in Seide” și Aria „Du sollst der Kaiser meine Seele sein” din opereta „Der Favorit”, Franz Lehar – Aria „Liebe du Himmel auf Erden” din opereta „Paganini”, Frederick Loewe – Aria „I could have dance all night” din musicalul „My Fair Lady”, Gioacchino Rossini – Uvertura operei „Bărbierul din Sevilla”, Dmitri Şostakovici – Vals din Suita a II-a de jazz.

Le este alătură o primă audiție: „Kaina poio panta” pentru orchestră de coarde, de Eun-Hye Park – compozitoare născută la Seul în anul 1964, licenţiată a Ewha Women’s University, Southwest Baptist University, New York University şi American Conservatory of Music. Excelentă compozitoare de muzică pentru percuţie, Eun-Hye Park a onorat diferite solicitări, compunând lucrări pentru Edinburgh Festival (2004), Conservatorium Maastricht Festival (Olanda, 2004) şi pentru faimoase ansambluri de percuţie. Kaina poio panta” pentru orchestră de coarde a fost creată la solicitarea Orchestrei Filarmonicii „Banatul” din  Timişoara şi revăzută pentru concertul din această seară.