Documentar BBC despre copiii romi cerşetori în Marea Britanie

0
471

„Viaţa secretă a copiilor cerşetori din Marea Britanie” prezintă cazurile unor copii romi de origine română urmăriţi, timp de mai multe luni, pe străzile din Londra, de reporterii emisiunii Panorama, a postului BBC. Una dintre fetiţele urmărite, pe care reporterii au numit-o Alice, pare să aibă cel mult patru ani, dar este experimentată în cerşit. Purtând un batic alb, ea foloseşte o cabină telefonică pe post de telefon şi caută mâncare prin gunoaiele de la McDonald’s, în timp ce cerşeşte, indiferent de vreme, scrie BBC News Online. Proprietarul unui restaurant din zonă susţine că unii copii strâng câte 500 de lire sterline pe zi. Alice îi dă fiecare bănuţ unei femei care are cel mult 20 de ani şi care s-a dovedit a fi mama ei.

Reporterii au mai filmat o femeie care controlează câţiva copii, inclusiv un băiat de patru ani, pe care l-au numit Lou. Ei cerşesc în apropierea unei moschei şi abordează credincioşii după fiecare rugăciune de vineri. Deşi vizează în special turiştii bogaţi din Orientul Mijlociu, majoritatea nu sunt musulmani, ci sunt romi de origine română. Urmărirea lui Lou i-a adus pe reporteri în faţa unei case închiriate din Ilford, în Essex, unde era parcată o maşină BMW X5. Din casă ieşeau şi intrau numeroşi copii şi adulţi, între care Ioan Rostaş şi soţia lui Stela, precum şi fiica acestora, Vandana, anchetaţi pentru fraudarea serviciilor sociale britanice. Drept urmare, reporterii au urmărit familia Rostaş până în România, la Huedin, unde aceasta deţine două case, o vilă luxoasă la stradă şi o casă mai mică pe o alee lăturalnică. În faţa casei mari a fost văzută aceeaşi maşină BMW X5.

Totodată, reporterii BBC au urmărit-o şi pe micuţa Alice şi au descoperit că ea şi mama ei, Denisa Mazarache, locuiesc într-o casă închiriată din Slough, unde au venit din Feteşti. Ajunşi în Feteşti, reporterii au bătut la uşa Denisei Mazarache, o căsuţă construită recent, cu o grădină mare în faţă, unde le-a răspuns un bărbat, care a declarat că nu ştie unde se află aceasta. La o altă casă, deţinută de un membru al familiei, a fost găsită însăşi Denisa, care a recunoscut, în engleză, că a cerşit la Londra în urmă cu un an, dar a susţinut că nu mai face acest lucru în prezent. Ea afirmă că fiica ei merge la grădiniţă, iar ea şi-a găsit un loc de muncă. În realitate însă, femeia a fost filmată, cu numai două luni în urmă, cerşind pe străzile din Londra.