Pregătiri pentru alegerile locale generale în Republica Moldova

0
348

 La 20 octombrie 2019, în Republica Moldova, se vor desfășura alegerile locale generale. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost votat la ședința din luna iunie a.c a Parlamentului. Documentul a fost susținut unanim de toți deputații prezenți în sala de ședințe a Parlamentului. Potrivit Codului Electoral al Republicii Moldova, data alegerilor locale generale se stabilește prin hotărâre de Parlament, cu cel puțin 60 de zile înainte de alegeri. La alegerile locale generale cetățenii cu drept de vot îi vor alege pentru un mandat de patru ani pe viitorii primari și consilieri.

Pentru alegerile locale generale vor fi astfel deschise 1969 de secții de votare iar potrivit Comisiei Electorale Centrale (CEC), cele mai multe secții de votare se găsesc în circumscripțiile electorale Chișinău nr.1, care cuprinde sectoarele și suburbiile capitalei, unde vor fi create 307 secții, Orhei nr.25, unde vor funcționa 83 de secții, Ungheni nr.35 și Soroca nr.29, unde vor fi deschise câte 78 și respectiv 74 de secții. Pe de altă parte, cele mai puține secții de votare vor fi deschise în circumscripțiile electorale Dubăsari nr.15 și Basarabeasca nr. 5. Totodată, alte 25 de secții de votare au fost organizate pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului, municipiul Bender și unele localități ale raionului Căușeni, în CEU nr.48. Peste hotarele țării, în CEU nr.50 vor fi deschise 85 de secții de votare. Birourile electorale ale secțiilor de votare urmează a fi create până la 24 septembrie 2019.

Candidatul pentru funcţia de primar se consideră ales dacă a întrunit mai mult de jumătate din voturile valabil exprimate ale alegătorilor care au participat la votare.  În cazul în care nici un candidat nu întruneşte mai mult de jumătate din numărul de voturi valabil exprimate, în termen de 2 săptămâni se va proceda la al doilea tur de scrutin cu 2 candidaţi care au întrunit cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin. Aceşti doi candidaţi se înscriu în buletinele de vot în ordinea descrescătoare a numărului de voturi acumulate în primul tur de scrutin. Dacă mai mulţi candidaţi au acumulat un număr egal de voturi, consiliul electoral de circumscripţie efectuează tragerea la sorţi, consemnând faptul respectiv într-un proces-verbal.

Jurnaliştii, gata de relatare

La al doilea tur de scrutin se consideră ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi, indiferent de numărul alegătorilor care au participat la alegeri. În caz de paritate de voturi, se consideră ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin. Ultimele alegeri locale generale în Republica Moldova au avut loc în iunie 2015.

Jurnaliști de la peste 20 de instituții mass-media din Republica Moldova, inclusiv locale, au fost pregătiți să relateze despre alegerile locale generale și parlamentare parțiale din octombrie 2019. În perioada 23-25 august, ei au participat la „Weekend Training: Media & Alegeri”, organizat de Comisia Electorală Centrală și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare. Ziariştii au intrat în culisele proceselor electorale și au aflat mai multe despre temele care provoacă cele mai multe discuții în societate: finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale, întocmirea listelor electorale și Sistemul Informațional Automatizat de Stat „Alegeri”.

TUDOR ŞTEFAN