Bolile reumatice ar putea fi incluse în Strategia Naţională pentru Sănătate

0
85

Afecţiuni precum cancerul pulmonar, ciroza hepatică sau diabetul zaharat rămân în urma bolilor reumatice din punctul de vedere al impactului. Cel puţin aşa consideră specialiştii, care susţin includerea reumatismului în Strategia Naţională de Sănătate 2014-2020 şi în Planul de acţiuni pe perioada 2014-2020 pentru implementarea strategiei naţionale.

Aproximativ unu la sută din populaţie este afectată de poliartrita reumatoidă, incidenţa fiind de trei ori mai mare la femei, comparativ cu bărbaţii. Vârsta medie la debut este între 25-40 de ani. În contextul în care sunt afectate persoane tinere, iar boala are o evoluţia severă, cronică şi invalidantă, nu este doar o problemă medicală, ci şi una socială. Poliartrita reumatoidă afectează viaţa profesională, aproximativ 20-30% din pacienți suferă de dizabilitate permanentă legată de muncă încă din primii 2-3 ani de boală, iar 60% din aceştia îşi pierd locul de muncă în primii 10 ani de la declanşarea bolii.

În aceste condiţii, Liga Română contra Reumatismului a lansat săptămâna aceasta campania de informare „Mâini cu viaţă”, care are ca scop creşterea notorietăţii poliartritei reumatoide şi creşterea adresabilităţii către medicul reumatolog. Prin acţiuni dedicate pacienţilor şi publicului larg, campania îşi propune să crească notorietatea bolii şi adresabilitatea către medicul reumatolog. Diagnosticarea timpurie, urmarea unui tratament adecvat, recomandat de medicul reumatolog, precum şi realizarea unui plan de management al bolii pot încetini procesul de evoluţie a acesteia.

Boala poate afecta şi alte organe

Poliartrita reumatoidă netratată sau tratată necorespunzător poate afecta şi alte organe precum inima, plămânii sau rinichii. Din totalul cazurilor de deces înregistrate la pacienţii cu poliartrită reumatoidă, 40% sunt cauzate de afecţiunile cardiovasculare, 20% de infecţii (în principal cele ale plămânilor) iar restul de complicaţii renale, neurologice sau de afecțiuni maligne (leucemie, mielom multiplu). „Statisticile arată că se produce o reducere a duratei medii de viaţă cu 5-10 ani, ceea ce este o consecinţă importantă. Acest lucru apare din cauza faptului că boala poate să genereze complicaţii la nivelul organelor interne. Poliartrita reumatoidă nu este doar o boală a articulaţiilor, ea afectează organismul în întregul lui şi din această cauză poate să antreneze astfel de probleme. Pentru că poliartrita reumatoidă are un impact atât de mare asupra calităţii vieţii pacienţilor, dar şi din punct de vedere social, lansăm campania «Mâini cu viaţă», prin care vrem să creştem notorietatea afecţiunii şi adresabilitatea către medicul reumatolog”, a declarat Cătălin Codreanu, medic reumatolog.

O povară financiară

Pierderea treptată a funcţiilor afectează orice domeniu, de la locul de muncă la petrecerea timpului liber sau relaţiile sociale. Bolile reumatice afectează la nivel mondial 1,7 miliarde de oameni şi ocupă locul al patrulea ca impact asupra sănătăţii generale a populaţiei lumii, cu o creştere de 45% în ultimii 20 de ani. În Uniunea Europeană, aproximativ 100 de milioane de persoane suferă de boli reumatice, 25% din totalul costurilor produse de boli fiind cauzate de acestea. În consecinţă, UE a inclus bolile reumatice între priorităţile programului HORIZON 2020, adoptat de Parlamentul European în decembrie 2013.

Pe lângă impactul pe care poliartrita reumatoidă îl are asupra pacientului, aceasta determină şi o povară financiară importantă asupra bugetelor naţionale de îngrijiri de sănătate, cauzată de costurilor legate de spitalizări şi scăderea productivităţii la locul de muncă. Poliartrita reumatoidă debutează la cel mai productiv segment de populaţie, cel cu vârste între 25 şi 40 de ani. Cu cât boala apare mai devreme, cu atât creşte probabilitatea de a dezvolta complicaţii severe. Experţii estimează că poliartrita reumatoidă provoacă cele mai mari pierderi economice, comparativ cu oricare altă boală.