Administrator și casieră de la Asociația nr. 48 Craiovița Nouă, reținuți pentru delapidare: Au băgat în buzunare peste 260.000 lei

0
109

Fostul administrator și fosta casieră de la Asociația de Proprietari nr. 48 Craiovița Nouă au fost reținuți de polițiști de Investigarea Fraudelor, joi seara, pentru delapidare și falsuri. Oamenii legii spun că în perioada cât s-au ocupat de această asociație, mai precis 2007 – 2012, cei doi și-au însușit peste 260.000 lei din banii pe care locatarii îi achitau drept cheltuieli de întreținere. Ieri după-amiază, bărbatul a fost prezentat Judecătoriei Craiova, cu propunere de arestare preventivă, în timp ce femeia, care are probleme de sănătate, va fi cercetată, în continuare, în stare de libertate.

Reprezentanții IPJ Dolj au anunțat că, joi seara, poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor  Dolj i-au reţinut, pe bază de ordonanţă de reţinere pe 24 de ore, pe Anastasie Marcu, de 68 de ani, şi Gheorghiţa Pavel, de 62 de ani, ambii din Craiova, cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de delapidare şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. În fapt, anchetatorii au stabilit că în perioada ianuarie 2007 – iulie 2012, cele două persoane, îndeplinind funcţiile de administrator-contabil, respectiv casier, în cadrul Asociaţiei de Proprietari nr.48 Craioviţa Nouă, prin falsificarea documentelor de încasări (înregistrarea în mod intenţionat în registrul de casă zilnic a unor sume mai mici faţă de cele încasate pe bază de chitanţă, plăţi fără documente legale justificative), precum şi prin nepreluarea corectă a soldurilor zilnice, şi-au însuşit din gestiune peste 260.000 lei. Locatarii au sesizat de ani buni că sunt probleme cu cei care gestionează banii lor, mai ales după ce au aflat că erau mari datorii către furnizori.

Amendați de inspectorii Primăriei pentru nereguli

Mai mult, oamenii au sesizat și Primăria Craiova, în anul 2011, fiind trimisă o echipă de inspectori în control. Inspectorii Serviciului Coordonare Asociaţii de proprietari din cadrul Primăriei municipiului Craiova au constatat, ca urmare a verificărilor făcute, că Anastasie Marcu deţinea funcţiile de cenzor şi administrator, fapt contrar prevederilor legislaţiei în vigoare. Registrul de casă nu era întocmit zilnic, acesta fiind făcut o singură dată, la sfârşitul lunii. În evidenţa contabilă a asociaţiei nu au fost înregistrate facturile fiscale pentru toate reparaţiile. Sumele achitate pentru reparaţii, deratizări-dezinsecţii nu au fost repartizate locatarilor pe listele de plată. Administratorul asociaţiei a întocmit situaţia soldurilor elementelor de activ şi pasiv la data de 31.12.2010, dar aceasta prezenta erori, datele nu erau corelate şi nu erau înregistrate toate debitele furnizorilor de utilităţi, iar penalităţile nu erau repartizate în totalitate proprietarilor. Având în vedere deficienţele constatate în modul de repartizare a cheltuielilor de întreţinere aferente fiecărei proprietăţi individuale, precum şi modul de întocmire şi evidenţiere a operaţiunilor financiar-contabile, administratorul şi membrii comitetului executiv au fost sancţionaţi contravenţional, pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 230/2007, mai precis au scăpat cu o amendă, cel mai probabil achitată tot din banii locatarilor. Și-au continuat matrapazlâcurile, ba, mai mult, administratorul, Anastasie Marcu, ce lucra și la alte asociații pe diverse funcții, mai direcționa fonduri pentru plata facturilor emise de furnizori ai asociațiilor respective, în funcție de interesele sale, ca să fie liniște și nimeni să nu mai facă sesizări, după cum au constatat ulterior polițiștii. Numai că, în cele din urmă, oamenii legii au intrat pe fir, au primit rapoartele inspectorilor Primăriei cu deficiențele constatate, au mai făcut cercetări și au stabilit, cu aproximație, valoarea prejudiciului la peste 2,6 miliarde lei vechi (260.000 lei).

„Cele două persoane au fost introduse în arestul I.P.J. Dolj urmând să fie prezentate procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova cu propunere de sesizare a judecătorului de drepturi şi libertăţi în vederea emiterii mandatelor de arestare preventivă”, ne-a declarat inspector principal Alin Apostol, purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj. Numai că la Parchet a ajuns, ieri după-amiază, doar bărbatul, pentru că apărătorul femeii a prezentat documente din care rezultă că ar fi bolnavă, astfel că oamenii legii au hotărât să o cerceteze, în continuare, în stare de libertate.