Cazul Drăgancea: Firma Agroanpocultura SRL Catane nu avea dreptul la toate sumele încasate de la APIA!

0
660

Flagrantul delict organizat de procurorii DNA – Secţia de Combatere a Infracţiunilor Conexe Infracţiunilor de Corupţie, la 9 septembrie a.c., la restaurantul „Casa cu Tei” din Craiova, când asupra directorului executiv al APIA Dolj, Gelu Sergiu Răducu Drăgancea, s-a găsit suma de 10.000 de euro, a fost unul clasic, practic „după manual”. Fără nici o sincopă. În această privinţă, orice comentariu şi orice pledoarie a avocaţilor par, mai de grabă, de prisos. Problema în discuţie, la fel de gravă, este obiectul târguielii lui Sergiu Drăgancea cu denunţătorul, Leonard Constantin Gagiu, administratorul SC Agroanpocultura SRL din Catane, referitoare la prioritizarea la plata sumelor cuvenite pentru schemele de sprijin „a fermierului” şi evitarea unui control prin teledetecţie. Stenograma discuţiilor înregistrate ambiental, dar şi prin interceptarea telefonică, nu redă divagaţii, balast verbal, ci conivenţe, minore reproşuri reciproce, făgăduinţe aşişderea şi chiar soluţii de ocultare a legislaţiei în vigoare din partea lui Sergiu Drăgancea: „Ai vreo comună în zonă defavorizată?”. În astfel de comune subvenţia de la UE este substanţial mai mare. Mai mult, directorul executiv al APIA Dolj nu pare deloc interesat de suprafaţa reală cultivată, anul trecut, dar şi în acest an, de denunţător, respectiv SC Agroanpocultura SRL Catane, structura culturilor agricole, producţia totală obţinută, locul de depozitare şi aşa mai departe. Detalii cu rostul lor. Directorul executiv al APIA Dolj, deşi realizează posibile nereguli flagrante în documentaţia depusă de administratorul exploataţiei agricole SC Agroanpocultura SRL, acceptă cârdăşia, complicitatea la prăduirea banilor europeni şi ai bugetului de stat. Intuind că SC Agroanpocultura SRL încasează necuvenit sume mari de bani, n-are compacte solele „administrate”, Sergiu Drăgancea se arată nemulţumit de dimensiunea şpăgilor primite şi convenite, lăsând să planeze posibilitatea unui control prin teledetecţie. Limbajul lor e familiar, în jargon, specific interlopilor, încât nu există nici o deosebire între unul şi celălalt. Dosarul societăţii comerciale Agroanpocultura SRL Catane de la APIA Dolj este unul suspect, cu destule inexactităţi şi date dubioase, încât nimeni nu poate spune cu certitudine ce suprafeţe agricole au fost cultivate, în mod real, anul trecut, anul acesta şi ce suprafeţe au rămas nemuncite. Ştiindu-se că există diferenţe de circa 50 de euro la hectar în favoarea suprafeţelor cultivate, comparativ cu cele necultivate. Cei de la Agroanpocultura au făcut cerere de plată, pe propria răspundere, anexând documentaţii greu de verificat, dar nu imposibil, jucând, cum se spune, „tare”. Ori, cu aşa ceva erau familiarizaţi. Deţineau chiar o „înaltă calificare”.

Unde sunt terenurile?

Emil Călugăru, director executiv adjunct la APIA Dolj, într-o discuţie telefonică, purtată săptămâna trecută, menţiona că „firma a solicitat subvenţie pentru o suprafaţă de aproximativ 2.700 hectare. Această suprafaţă se regăseşte pe raza mai multor localităţi, precum Catane, Afumaţi, Băileşti şi altele. În general, firmele mari deţin suprafeţe în mai multe comune. Agroanpocultura a avut dosar depus şi în 2010 şi i s-a plătit. În 2011 nu s-a autorizat, încă, nici un dosar la plată, deoarece plăţile încep după 16 octombrie a.c., mai întâi plata în avans şi după 1 decembrie diferenţa”. Emil Călugăru e considerat „mintea limpede la APIA Dolj”. Adică profesionistul instituţiei. Stăruind să enumere toate localităţile doljene în care Agroanpocultura SRL administrează terenuri, Emil Călugăru a mai adăugat comunele Rast, Seaca de Câmp şi Negoi. S-o luăm metodic. Pe raza localităţilor Afumaţi, Băileşti, Catane, Agroanpocultura SRL deţine, conform fişelor agricole nr. 2 (AGR – 2), depuse la primăriile respective, dar şi la Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Dolj, suprafaţa cumulată de 2.275 ha. Această suprafaţă figurează înscrisă, separat, şi în registrele agricole ale localităţilor menţionate.

Rast, Seaca de Câmp, Negoi – o adevărată abureală

La APIA Dolj, şi nu numai, exigenţa funcţionarilor faţă de dosarele fermierilor este una „variabilă”. Mai exact, pentru unii există scăpări de indulgenţă. Şi iată argumentele noastre. La Rast, conform menţiunilor lui Emil Călugăru, după verificarea înregistrărilor din calculator, firma Agroanpocultura ar deţine 3-4 parcele de teren, oricum, o suprafaţă mică. De la Primăria Rast ne-a parvenit o adresă (nr. 788/24/03/2011) – vezi facsimil – prin care SC Agroanpocultura solicita eliberarea „unei adeverinţe din care să rezulte blocul fizic în care se încadrează terenul arendat/cumpărat (…) pe raza acestei comune, prezenta fiindu-ne necesară la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură”. Rezoluţia celor de la Registrul agricol al Primăriei Rast se vede cu ochiul liber: „De adus acte”. Semnătura indescifrabilă. Este aşa ceva o dovadă concretă şi verosimilă pentru APIA Dolj? Se pare că da. De la Consiliul Local Seaca de Câmp s-a eliberat, la 25 mai a.c., la solicitarea „împuternicitului” firmei Agroanpocultura, Marian Ghimpu, din Ghindeni, judeţul Dolj, o adeverinţă conform căreia aceasta „utilizează, în anul 2011, suprafaţa totală de 17,54 ha fâneaţă, repartizată pe blocuri fizice după cum urmează (…)”. La APIA Dolj este luată în considerare şi această adeverinţă irelevantă. Din toate punctele de vedere şi, în primul rând, juridic. Adresa nr. 1392/27.05.2011 mai inserează că a fost eliberată „spre a-i servi la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură – Centrul local Craiova”. Că fraţii Leonard Constantin şi Cătălin Gagiu, de la SC Agroanpocultura SRL Catane, se „jucau” cu cei de la APIA Dolj o demonstrează şi „Centralizatorul cu persoanele care au teren în arendă la SC Agroapocultura SRL la nivelul comunei Negoi”, înregistrat la Registrul agricol al primăriei. Unde nu este înregistrată, în schimb, fişa agricolă nr. 2, obligatorie pentru producătorii agricoli, mai ales de anvergură. Suprafaţa cumulată: peste 400 ha, dispersată, însă, în sole de dimensiuni cuprinse între 0,28 şi 5 ha. Dacă situaţia respectivă este sau nu veridică nimeni nu poate depune mărturie. Fiindcă pe nimeni nu interesează. Pe seama ei, însă, administratorii SC Agroanpocultura primesc subvenţii de la UE şi din bugetul de stat, în valoare de sute de mii de euro. Ce producţie agricolă s-a obţinut nu interesează, de asemenea, pe nimeni. Aceste „bagatele” nu contează când se negociază „şpaga”.

 

Administratorul SC Agroanpocultura SRL era conştient de problemele pe care le are cu terenurile. El l-a anunţat pe directorul executiv al APIA Dolj că o să înceapă să-şi pregătească documentaţia pentru obţinerea în anul 2012 a unor finanţări, inclusiv pentru suprafeţele de teren unde lucrurile nu erau cum ar fi trebuit. E vorba de problemele care sunt uşor de dezvăluit printr-un control cu teledetecţie. Tocmai de aceea, în ultima discuţie avută cu Drăgancea, la “Casa cu Tei”, Leonard Constantin Gagiu şi-a exprimat temerile legate de control, după cum rezultă din stenogramele anchetatorilor:

(Gagiu Constantin Leonard)G.C.L.: Şi-acuma… Şi vezi că am informaţii…

(Drăgancea) D: Aşa…

G.C.L.: Acuma, nu ştiu, adevărate, neadevărate. Ţi-am zis, că vreau să te-ntreb. De-acum încolo nu mai vreau s-o mai iau pe poveşti. Că sunt primul pe listă la teledetecţie.

D: Nu. Nu, e greşită informaţia! E greşită.

G.C.L.: Să n-am vreo surpriză de-aia…

D: E greşit.

G.C.L.: Că te blestem! …[râde]…

D: E greşit.

G.C.L.: Bine, eu ştiu… na, aud şi eu.

D: De oameni de bine nu se duce lipsă niciodată. Cu ghilimelele de rigoare.

În continuarea discuţiei, cu privire la acest aspect, martorul-denunţător a arătat că nu doreşte astfel de controale şi că este dispus să-i dea bani lui Drăgancea, lucru pe care l-a şi făcut, înmânându-i cei 10.000 de euro.

CARMEN ZUICAN şi MARIN TURCITU