Patru cazuri de meningită în Dolj

0
134

În primele şapte luni ale anului, în judeţul Dolj s-au înregistrat patru cazuri de meningită, o boala foarte gravă, declanșată de o bacterie sau de un virus, care apare cu o frecvență mai mare în lunile de vară și la începutul toamnei. Trei dintre acestea au fost virale şi una bacteriană. În faza incipientă, simptomele meningitei pot fi confundate cu cele ale gripei. Pacientul are febră cu sau fără frisoane, indispoziţie şi stare de rău.

Meningita apare, de obicei, la copii, adolescenți și adulți tineri, dar și oamenii în vârstă și cei care au probleme de sănătate sunt supuși riscului de a face boala. Meningita virală este cauzată de viruși, iar cea bacteriană, de bacterii, însă în cazuri rare, poate fi provocată și de alte organisme sau medicamente. Acești germeni pot trece ușor de la o persoană la alta, prin tuse, strănut ori contact apropiat, așa că boala este contagioasă. Meningita virală afectează anual 80-92% din copiii mici şi sugari. Aceasta poate fi transmisă prin mâncare, apă şi obiecte contaminate.

Primele semne ale meningitei

Cele mai comune simptome în rândul adolescenților și adulților tineri sunt o înțepătură și o durere a gâtului, mai ales când încearcă să își ducă bărbia la piept, febră, durere de cap, vomă, stare de somnolență sau crize. Copiii, adulții în vârstă și persoanele cu probleme medicale se pot confrunta cu alte probleme. Astfel, la copii simptomele pot fi confundate cu cele ale unei răceli, pot tuși și pot avea probleme de respirație. Adulții în vârstă și oamenii cu probleme de sănătate pot avea doar o ușoară durere de cap și febră. Simptomele mai puțin cunoscute ale meningitei presupun durere și slăbiciune musculară, senzații ciudate, precum furnicături, sensibilitatea ochilor și intoleranță la lumina puternică sau iritații pe piele.

Bolnavul trebuie să se prezinte imediat la medic

În cazul în care apar semne ale bolii este foarte important ca bolnavul să se prezinte la medic deoarece numai specialiştii poate stabili cu exactitate dacă este meningită şi ce tip de tratament se impune. Pentru confirmarea diagnosticului, medicul va adresa pacientului suspect de meningită câteva întrebări legate de simptomele resimţite şi va efectua unul sau mai multe teste. Printre acestea se numără puncţia lombară ce se face pentru depistarea prezenţei de microorganism care pot cauza meningita. De asemenea, se efectuează teste de sânge, tomografie computerizată şi teste de imagistică prin Rezonanţă Magnetică.

Meningita bacteriană poate fi tratată cu antibiotice prescrise la recomandarea medicului, dar uneori poate fi necesară şi administrarea de medicamente pe bază de steroizi. Pacientul necesită internare şi supraveghere permanentă pentru observarea evoluţiei bolii şi pentru a identifica efectele medicaţiei. Meningita virală, în schimb, poate fi tratată la domiciliu cu medicamente antiinflamatoare şi prin consum ridicat de lichide, care grăbesc vindecarea. Tratată corespunzător, această formă uşoară de meningită poate fi vindecată în mai puţin de două săptămâni.

Pentru a preveni îmbolnăvirea de meningită, este importantă vaccinarea copiilor. Nu toate tipurile de meningită pot fi prevenite prin vaccinare, însă vaccinarea este un mod eficient de profilaxie. Există mai multe tipuri de vaccinuri împotriva meningitei printre care vaccinul împotriva pojarului, a oreionului şi a rubeolei, administrat de rutină la copiii de 12 luni-15 luni.

Vaccinul împotriva varicelei (vărsatul de vânt) este recomandat la copii cu vârste mai mici de 18 luni, la copii mai mari, adolescenţi şi la adulţi care nu au avut vărsat de vânt. Vaccinul HIb (anti Haemophilus influenzae de tip B) se recomandă la toţi copiii cu vârste între 2 luni-5 ani, la toate persoanele cu vârste peste 5 ani care au siclemie (anemie cu hematii în seceră) sau au sistemul imunitar slăbit. Vaccinul meningococic este recomandat la persoanele cu risc crescut de infecţie, precum vârstnicii, copiii şi adulţii cu sistemul imunitar slăbit. Administrarea vaccinului nu îi va oferi copilului imunitate pentru tot restul vieţii împotriva meningitei deoarece aceasta poate fi cauzată şi de alte bacterii şi virusuri. Acest vaccin se va administra intramuscular si va proteja nou-născuții după 2-3 doze în proporţie de 95%, fiind în special recomandat celor trecuţi de vârsta de 2 luni.