FSLI: Dacă nu vor fi majorate şi salariile din învăţământ, Executivul să se aştepte la proteste

0
301

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) consideră că decizia de majorare a salariilor angajaţilor din sănătate este justă, dar avertizează că dacă nu vor creşte şi veniturile din învăţământ, Executivul trebuie să se aştepte la proteste de amploare.

Sindicaliştii FSLI reamintesc Guvernului că în Programul de guvernare mai există un domeniu prioritar – educaţia, iar după majorările substanţiale acordate înalţilor demnitari şi cele anunţate pentru angajaţii din sistemul sanitar, Executivul trebuie să regândească, împreună cu sindicatele, calendarul creşterilor salariale stabilit prin Acordul semnat anul trecut, conform căruia salariile ar urma să crească cu 34 la sută până la finalul anului 2017. “Acest procent de 34 la sută, faţă de cel de 100 la sută promis a se acorda salariaţilor din sănătate tot până la finalul anului 2017, ar crea o nedreptate inacceptabilă şi un dezechilibru major între cele două domenii strategice”, a spus, ieri, preşedintele FSLI, Simion Hancescu, citat într-un comunicat de presă al federaţiei sindicale.

FSLI aminteşte că, după majorarea din luna martie, salariul net al unui învăţător debutant este de 780 de lei, al unui profesor debutant este de 830 de lei, al unui profesor cu definitivatul este de 836 de lei, iar al unui profesor la final de carieră este de 1.825 de lei.

În acest context, conducerea FSLI avertizează că, dacă nu vor fi găsite soluţii şi pentru majorarea veniturilor angajaţilor din învăţământ, sindicaliştii iau în calcul declanşarea unor proteste de amploare. “Dacă Guvernul nu va face efortul de a găsi o soluţie de majorare suplimentară şi pentru salariaţii din învăţământ, cu siguranţă că numeroasele mesaje de revoltă, pe care le-am primit, se vor transforma în fapte, ceea ce înseamnă că Executivul trebuie să se aştepte la proteste de amploare. Ne-am dori ca, pe 14 septembrie, anul şcolar să înceapă în cele mai bune condiţii pentru elevi şi dascăli”, a declarat liderul FSLI.

Şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie “Spiru Haret” a cerut Guvernului ca şi angajaţilor din învăţământ să le fie majorate salariile, după decizia de creştere a salariilor din sistemul sanitar. “În toate discursurile publice reprezentanţii Guvernului au declarat că educaţia şi sănătatea vor fi prioritare. Observăm că jumătate din promisiuni au fost îndeplinite, prin decizia de astăzi. Aşteptăm ca, în perioada imediat următoare, să avem o întâlnire cu prim-ministrul pentru a stabili şi majorările din educaţie. Considerăm că trebuie, în regim de urgenţă, finalizate discuţiile privind proiectul Legii salarizării bugetarilor, astfel încât de la 1 octombrie a.c., şi angajaţii din învăţământ să beneficieze de majorări în concordanţă cu importanţa activităţii prestate. În condiţiile în care observăm că anumite categorii de salariaţi precum demnitarii, parlamentarii şi funcţionarii din aparatul central al Guvernului şi al preşedinţiei sunt favorizate, ne întrebăm care sunt de fapt priorităţile politicienilor”, a declarat Marius Ovidiu Nistor, preşedintele FSE “Spiru Haret”.

Federaţia avertizează membrii Guvernului că majorările salariale acordate în ultima perioadă unor categorii de personal în detrimentul altora au dus deja la o exacerbare a stării de nemulţumire în rândul angajaţilor din învăţământ, care poate conduce la posibile acţiuni de protest cu ocazia începerii noului an şcolar.

Mesajul lui Victor Ponta privind salariile poliţiştilor şi profesorilor: Deocamdată se poate doar pentru medici

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, că majorarea salarială se va face “deocamdată doar pentru medici”, anunţul fiind făcut în contextul în care profesorii şi poliţiştii au reacţionat după decizia Guvernului de a creşte salariile în sistemul medical şi au cerut şi ei bani mai mulţi. “Atunci când a fost vorba despre măririle la profesori, pe care le primesc anul asta, medicii nu au fost contra. Acum, când avem posibilitatea, prin economii în sistem, cred că aşa este corect faţă de medici. În rest, toată lumea îşi doreşte un salariu mai mare. Deocamdată se poate doar pentru medici. Azi, cu banii pe care îi avem putem să majorăm pentru medici, aşa cum anul trecut am făcut pentru profesori. Când se poate, se poate”, a spus premierul, la postul de televiziune România TV.

Premierul Victor Ponta a anunţat, marţi, la finalul discuţiilor privind sectorul sanitar, că va fi adoptată o ordonanţă de urgenţă pentru şedinţa Guvernului de săptămâna viitoare privind majorarea de 25 la sută a salariilor pentru tot personalul sanitar, de la 1 octombrie. El a precizat că, pentru şedinţa de Guvern din 26 august, se va pregăti atât OUG privind majorarea salariilor angajaţilor din sistemul sanitar, cât şi un proiect de lege privind responsabilitatea medicilor.

“Putem de la 1 octombrie să aplicăm o creştere de 25% la salariul actual pentru tot personalul din sistemul medical”, a spus Ponta, precizând că vor beneficia de aceste majorări aproximativ 181.000 de persoane în reţeaua Ministerului Sănătăţii şi autorităţilor publice locale şi peste 13.000 de persoane din ministerele care au reţea proprie de sănătate. Premierul a mai spus că impactul bugetar anual al acestor majorări salariale este în jurul sumei de 1,7 miliarde lei.