Primăria Craiova reia concursul pentru statuile Belle Epoque

0
255

Primăria Craiova a scos din nou la licitație – pentru a doua oară – concursul de soluții pentru realizarea celor cinci statui ce urmează să fie montate în centrul istoric. Primul concurs a fost anulat după ce membrii juriului au constatat că nici unul dintre concurenți nu a respectat criteriile de organizare.

Termenul-limită pentru depunerea proiectelor este data de 1 octombrie, când se vor deschide plicurile cu oferte. Ca o noutate, autoritățile au stabilit, de această dată, că vor fi descalificați ofertanții care își semnează lucrările, așa cum s-a întâmplat la primul concurs organizat când participanții nu au respectat criteriul privind anonimatul. În regulamentul de participare se precizează acum că atât oferta tehnică, cât și oferta financiară trebuie să aibă un cod de identificare personalizat care va fi format din 7 caractere, litere și cifre. De asemenea, și macheta statuii trebuie să aibă și ea un cod personalizat ce se va aplica pe fiecare filă a documentelor. La jurizare, va fi declarat câștigător un astfel de cod, fără a se cunoaște creatorul.

Ofertele care nu respectă anonimatul vor fi descalificate

Propunerea tehnică trebuie să conțină prezentarea ideii și a amplasamentului,  ofertantul fiind obligat să vină cu două variante de amplasament. De asemenea, autoritățile cer să se detalieze în scris modul cum va fi realizată statuia propusă – calitatea materialului, modalitatea de turnare a bronzului, grosimea stratului turnat, textura și finisajele. În același plic, ofertantul trebuie să adauge și o simulare foto cu statuia pe amplasament. În ceea ce privește propunerea financiară, aceasta trebuie să cuprindă toate costurile de realizare și montare, „prețul total pentru statuia declarată câștigătoare urmând să stea la baza negocierii în vederea încheierii contractului”.

Machete din ipsos

Cea de-a treia cerință este o machetă a statuii. Ofertanții trebuie să o pună la dispoziția juriului o replică realizată în ipsos, la scara 1:1 sau 1:2. Trebuie menționat faptul că, la primul concurs, mulți dintre ofertanți au fost descalificați deoarece au venit cu machete confecționate din materiale precare. Criticul de artă Cătălin Davidescu, care face parte din juriul concursului de soluții, a declarat, la vremea respectivă, că unii dintre concurenți au fost deficitari la această cerință, participând în concurs cu niște reproduceri de proastă calitate. „Unii dintre ofertanți s-au prezentat cu mulaje precare, adică niște cârpe înmuiate în gips și atâta tot, fără personalitate”, acesta fiind unul dintre principalele motive pentru care concursul din februarie a fost anulat.

210.000 de euro, valoarea lucrărilor

Statuile sunt scoase la licitație cu o valoare estimată de 945.000 de lei, echivalentul sumei de 210.000 de euro. Ceea ce înseamnă că pentru o singură statuie se va plăti maximum 189.000 de lei, adică 42.000 de euro. În regulamentul de concurs se menționează că juriul (al cărui președinte este primarul Lia Olguța Vasilescu) va stabili o ierarhie a soluțiilor și va declara câștigătoare statuile care se vor situa pe primele cinci locuri. În cazul în care ofertanții vin cu propuneri modeste, juriul își rezervă dreptul de a stabili câștigătorii pentru o parte dintre statui, pentru restul urmând să se organizeze un alt concurs de soluții. Criticul de artă Cătălin Davidescu a precizat că, la primul concurs, nu s-a pus această problemă, toți cei nouă ofertanți venind cu idei demne de pus în operă.

Toate statuile vor fi turnate în bronz

Statuile vor reprezenta personaje din Belle Epoque, vor fi executate în mărime naturală și vor fi turnate în bronz. Patru dintre acestea vor fi amplasate în Piața „Buzești” care va fi amenajată în zona băncii Bancpost și care va fi punctul zero al centrului istoric. Cea de-a cincea statuie va fi așezată în cea de-a doua piață, Piața „Femina”, care se află în curs de amenajare lângă cofetăria cu același nume. Constructorii preconizează că ambele piețe vor terminate în decurs de o lună și jumătate întrucât se așteaptă o comandă specială de granit în nuanțe de verde cu care acestea vor fi personalizate. Chiar și după ce va fi montat granitul, se mai așteaptă însă un timp până ce vor fi așezate statuile și celelalte obiecte de decor.