Tensiuni tot mai mari între China şi Japonia

0
340

O flotilă de circa 20 de ambarcaţiuni japoneze a ajuns ieri în apropierea insulelor Senkaku pentru a reafirma suveranitatea Japoniei asupra acestui arhipelag disputat şi de China, relatează AFP. Flotila, care transportă circa 150 de persoane (parlamentari, militanţi naţionalişti), a ajuns în zori în faţa insulei Uotsurijima, principala insulă din acest mic arhipelag, numit Diaoyu de China. Un ales local din Tokyo aflat la bord, Eiji Kosaka, a declarat pentru AFP că membrii expediţiei intenţionează să acosteze pe insulă, în ciuda interdicţiei formulate înainte de plecare de poliţia niponă. Potrivit unui alt participant, militanţii şi aleşii intenţionează să amareze ambarcaţiunile una de alta şi să coboare pe ţărm pentru a cânta imnul naţional şi pentru a lua parte la un picnic. Expediţia a pornit sâmbătă seară de pe insula japoneză Ishikagi, situată în sudul extrem al Japoniei, spre arhipelagul Senkaku, situat la 200 de km de coastele Taiwanului, în Marea Chinei de Est. „Vreau să arătăm comunităţii internaţionale că aceste insule sunt ale noastre. Este viitorul Japoniei în joc”, a declarat, înainte de plecare, Kenichi Kojima, un ales local din regiunea Kanagawa, în apropiere de Tokyo.
Beijingul a cerut ferm, sâmbătă, Japoniei, „să înceteze imediat orice acţiune care aduce atingere suveranităţii sale teritoriale”. Ieri au fost organizate manifestaţii în cel puţin şase oraşe chineze, pentru a protesta împotriva debarcării naţionaliştilor japonezi pe insula din arhipelagul Senkaku, relatează AFP. Peste 100 de persoane s-au adunat în apropierea complexului în care se află consulatul japonez din oraşul chinez Guangzhou (sud), cerând plecarea Japoniei din insulele Diaoyu, potrivit Xinhua.

Tensiunile dintre Beijing şi Tokyo legate de arhipelag s-au amplificat în această săptămână. Japonia a expulzat vineri 14 militanţi pro-chinezi care au participat miercuri la o debarcare în arhipelagul Senkaku. Ei au fost arestaţi la puţin timp după ce au debarcat pe o mică insulă şi au ridicat un drapel chinez. Pentru acţiunea lor, activiştii pro-chinezi au ales simbolica dată de 15 august, ziua capitulării Japoniei în 1945. În afara valorii strategice, acest arhipelag nelocuit reprezintă şi o miză economică: apele din jur sunt un bogat bazin piscicol şi ar putea ascunde hidrocarburi.