În Dolj, a demarat programul de depistare a virusurilor hepatice

0
600

Institutul Clinic Fundeni, în parteneriat cu Asociația Română Anti-SIDA (ARAS)  și Consiliul Județean Dolj, a organizat, astăzi, într-una dintre sălile CJ Dolj, o conferinţă de presă dedicată lansării Campaniei de testare pentru depistarea hepatitelor virale B și C în județul Dolj.   Programul se va derula până în noiembrie 2023, cu fonduri europene. Se urmăreşte prevenirea bolilor hepatice, iar Doljul face parte din acest program, fiind estimate peste 10.000 de persoane, mai ales  din categoriile defavorizate, care vor putea să facă analize gratuite, în vederea depistării bolii şi administrării eventualului tratament. 

Problema hepatitelor virale este foarte importantă, iar la nivel mondial sunt, conform ultimelor statistici, peste 325 de milioane de persoane care suferă de aceste boli. Rata de deces, anuală, este foarte ridicată, referindu-ne la statistică – peste un milion de morţi. România are, deocamdată, o stare de prevalenţă foarte mare, de aceea se încearcă  reducerea acesteia. Pornind de la acest fapt, este în derulare Proiectul “Live (RO)2 Sud – program regional de prevenire screening şi diagnostic al pacienţilor cu boli hepatice cronice secundare infecţiilor virale cu virusuri hepatice B/D şi C” . Doljul este al II-lea judeţ din ţară, în această zonă de sud, care beneficiază de aceste servicii de profilaxie. Programul are ca partener şi Consiliul Judeţean Dolj, iar preşedintele acestuia,  Cosmin Vasile, a precizat: “Suntem onoraţi să fim parte în acest proiect, iar din acesta fac parte nume importante ale vieţii medicale. Prevenţia este foarte importantă, CJ Dolj având în derulare astfel de proiecte, mai ales pentru persoanele defavorizate. Vom sprijini tot timpul actul medical, iar colaborarea noastră cu Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova şi cu medicii de familie este foarte bună”.

Lucru în echipă

Managerul de proiect, prof.univ.dr.  Liliana Gheorghe, cadru universitar la Universitatea de Medicină “Carol Davila” din Bucureşti, şi la Institutul Clinic Fundeni, a menţionat: “Mă leagă multe de Craiova, fiind născută şi crescută aici, terminind şi Facultatea de Medicină din Craiova, nu mă întrebaţi de promoţie, de aceea am aplicat pentru acest judeţ. Concomitent, se desfăşoară acest proiect: în judeţul Argeş (Regiunea Muntenia – Sud) şi în Dolj (Regiunea Sud – Vest Oltenia). Prevalenţa este mică în Dolj, şi aici au merit mare medicii de familie şi cadrele universitare de la UMF Craiova, dar încercăm să-l ducem aproape de zero. Noi suntem o echipă, altfel nu am putea să rezolvăm problema. Din cele 12 judeţe din această zonă, ne dorim undeva la 10.000 de cazuri depistate, care pot urma tratamentul, iar în Dolj am merge pe la 12.000. Dar, repet, fără o echipă nu putem să realizăm obiectivele, dar, până acum, s-a dovedit că suntem unii lângă alţii”.

“Este nevoie de o responsabilitate din partea tuturor”

Şi dacă tot vorbea doamna Liana Gheorghe de o echipă, să trecem în vedere şi câteva afirmaţii ale membrilor acesteia. Astfel, prof.univ.dr.  Ion Rogoveanu, fost rector al UMF Craiova , a precizat: “Vorbesc, acum, atât în calitate de profesor universitar, cât şi din cea a şefului Centrului de prevenire a bolilor hepatice de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova. Prevenţia este o idee esenţială a medicinii moderne. Boala trebuie tratată precoce. Putem face profilaxie şi prin vaccinare, maia les la vârste foarte mici, pentru hepatita B/D, dar, din păcate, pentru C mai este de muncă”. La rândul ei, Carmen Dogaru, preşedinte al Asociaţiei Medicilor de Familie din Dolj, a declarat:”Asociaţia noastră este foarte receptivă la aceste proiecte, care sunt binevenite, mai ales în rândul familiilor cu venituri reduse. Vom acorda tot sprijinul nostru şi vom merge acolo unde este nevoie “. La rândul său, Liana Velica, coordonator local a ARAS (Asociaţia de luptă împotriva SIDA), partener în proiect, a precizat: “Nu putem realiza ceva bun decât în echipă, iar medicii de familie şi ONG-urile sunt  cei mai buni parteneri. Dar, şi aici aş vrea să atrag atenţia, atât hepatita cât şi SIDA sunt boli cu transmitere sexuală, astfel că este nevoie de o responsabilitate din partea tuturor”.