Acţiune a DIICOT, în Gorj, pentru destructurarea unei reţele infracţionale, care opera şi în Dolj

0
172

La data de 18.07.2020, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Gorj au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a inculpaților M.A.C., C.R.N., E.I.R., C.V.R., F.E.G., C.A.E. și M.M.M., pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de droguri de risc și efectuare fără drept de operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.

În cauză s-a reținut faptul că, de la începutul anului 2020, inculpatul M.A.C. a inițiat și a constituit, în municipiul Târgu Jiu, împreună cu alte persoane, un grup infracțional organizat, în scopul săvârșirii infracțiunii de efectuare fără drept de operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.
În concret, inculpatul M.A.C. coordona activitatea grupului infracțional organizat, ai căror membrii efectuau deplasări la intervale regulate de timp, pe raza municipiului Craiova, de unde achiziționau diverse cantități de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive de la inculpatul C.A.E..
După procurarea produselor susceptibile de a avea efecte psihoactive, acestea erau transportate în municipiul Târgu Jiu, porționate, ambalate și vândute în schimbul sumei de 50 lei/pachețel, la diverși consumatori de pe raza județului Gorj și a municipiului Târgu Jiu, cu preponderență adolescenți.
În cadrul grupului infracțional organizat, o parte dintre membri se ocupau cu vânzarea cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive către diverși consumatori, tranzacțiile efectuându-se cu preponderență în cartierul 9 Mai și în imediata apropiere a unui liceu din municipiul Târgu Jiu.
Pe parcursul cercetărilor s-a mai stabilit faptul că, în anul 2020, la nivelul municipiului Târgu Jiu s-a mai constituit un alt grup infracțional organizat inițiat de inculpatul C.V.R. împreună cu alte 3 persoane.
Membrii acestui grup infracțional organizat se aprovizionau cu substanțe active necesare preparării produselor etnobotanice noi de la inculpatul M.M.M., care, pentru a evita deconspirarea activității infracționale, locuia în diverse imobile închiriate în regim hotelier în municipiul Craiova, orașul Bechet și municipiul Pitești.
Produsele susceptibile de a avea efecte psihoactive erau porționate, ambalate și apoi vândute cu preponderență către persoane tinere, de pe raza municipiului Târgu Jiu și a județului Gorj, la prețuri cuprinse între 30 și 50 lei/doza în funcție de cantitatea dorită.
Între cele două grupuri infracționale organizate existau interacțiuni și elemente comune în ceea ce privește achiziționarea și distribuirea produselor susceptibile de a avea efecte psihoactive.
La data de 17.07.2020, procurorii din cadrul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Gorj împreună cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul S.C.C.O. Gorj au efectuat un număr de 12 percheziții domiciliare pe raza județelor Gorj Dolj și Argeș, în urma cărora au fost ridicate diferite cantități de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, droguri de risc, 23 telefoane mobile, cinci cântare electronice, două stick-uri de memorie, patru grindere, sume de bani, un pistol cu aer comprimat și bunuri folosite la ambalarea drogurilor.
În cursul zilei de astăzi, inculpații vor fi prezentați Tribunalului Gorj, cu propunere de arestare preventivă, pentru o perioadă de 30 zile.
Acțiunea a fost efectuată cu sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din B.C.C.O. Craiova, B.C.C.O. Pitești, S.C.C.O. Olt, S.C.C.O. Mehedinți, al lucrătorilor de poliție din cadrul I.P.J. Gorj și al jandarmilor din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi „Tudor Vladimirescu” Gorj.
Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale.
Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

Click to enlarge image 4.jpeg