Guvernul va trimite Codul Administrativ în Parlament

0
301

parlamentariCodul Administrativ ar urma să ajungă în Parlament în septembrie, a declarat, ieri, ministrul Dezvoltării Regionale, Sevil Shhaideh, ea menţionând că nu renunţă la prevederea potrivit căreia persoanele care au avut o condamnare penală pot deveni membri de guvern.

„Proiectul Codului administrativ… Cred că nu a existat un Guvern de zece ani încoace care să nu şi-l propună. El a fost în dezbatere anul trecut în octombrie 2016 pe site-ul ministerului. Începând cu 2017 s-au organizat peste 30 de întâlniri, dezbateri, discuţii cu toate grupurile interesate în domeniu. După tot ce am obţinut ca şi observaţii pe subiect au fost induse în proiectul de cod publicat în dezbatere şi circuit interministerial în iulie 2017, el astăzi îşi parcurge circuitul interministerial. Chiar am solicitat tuturor miniştrilor dacă mai au observaţii să le transmită ca să putem să le putem include”, a declarat viceprim-ministru Sevil Shhaideh, ministrul dezvoltării regionale, administraţiei publice şi fondurilor europene.

Shhaideh a spus că în ceea ce priveşte calendarul de adoptare, proiectul ar trebui să “intre în prima săptămână atunci când vom avea Parlamentul după vacanţa parlamentară în dezbaterea parlamentară. Noi preconizăm, probabil, prima săptămână din septembrie Guvernul să trimită proiectul de lege către Parlament”.

„În acest moment, proiectul are această observaţie şi cred că am şi explicat de foarte multe ori şi prin comunicat de presă de ce a intervenit această modificare. În anul 2016, fără nicio legătură cu ceea ce s-a vehiculat în spaţiul public, din partea celor care au lucrat şi cu expertiză în domeniu, respectiv Consiliul Legislativ, cel care se pronunţă pe forma actelor normative, a solicitat grupului de lucru condus la acea vreme de cancelaria primului ministru de la acea vreme pentru vigoarea normei includerea acestei excepţii. Cred că şi domnul ministru al Justiţiei a explicat în mod foarte corect şi foarte bine fundamentat pentru ce trebuie să rămână cu această excepţie. Dacă Parlamentul va considera în dezbateri, în ceea ce înseamnă experţi constituţionali, în justiţie, în domeniul acesta că această excepţie trebuie eliminată, aceasta va fi decizia comisiilor de specialitate”.

Persoanele care au avut o condamnare penală pot deveni membri ai guvernului în cazul în care a intervenit reabilitarea lor. Prevederea apare în proiectul de lege a Codului Administrativ, pus în dezbatere publică, recent, de Ministerul Dezvoltării, şi care modifică legea 90/2001 care interzicea condamnaţilor penal să intre în guvern. Aceasta figura, însă, şi într-o variantă anterioară a proiectului, pusă în dezbatere în noiembrie 2016, în timpul guvernării Cioloş.

„Proiectul de act normativ privind Codul Administrativ a fost elaborat şi introdus în dezbatere publică la data de 8 noiembrie 2016, cu două luni înainte de venirea la guvernare a actualei coaliţii politice. La acea dată, proiectul Codului Administrativ, propus şi angajat de fostul cabinet condus de domnul prim-ministru Dacian Cioloş, conţinea în aceeaşi formă şi articolul privind amendarea Legii 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor. Prin urmare, introducerea acestei prevederi nu reprezintă o iniţiativă a actualei Coaliţii de guvernare”, se arată într-un comunicat al Ministerului Dezvoltării.

Proiectul Codului Administrativ a fost elaborat şi introdus în dezbatere publică de guvernul Cioloş, conţinând în aceeaşi formă şi articolul privind amendarea Legii 90/2001, care nu reprezintă o iniţiativă a actualei Coaliţii, se arată într-un comunicat al Ministerului Dezvoltării Regionale.

Potrivit sursei citate, introducerea la acea dată a prevederilor legate de amendarea Legii 90/2001 a fost motivată de necesitatea de actualizare a legislaţiei privind administraţia publică centrală şi locală în acord cu jurisprudenţa Curţii Constituţionale din ultimii ani şi corelarea cu alte acte normative cu incidenţă în administraţia publică.

Vicepremierul Sevil Shhaideh, ministru al Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, a declarat şi în luna aprilie, la Focşani, că în maximum două săptămâni din acel moment, va fi depus la Parlament codul administrativ.