Banii pentru fermele mici, 100% nerambursabili! / Sesiunea de primire a proiectelor pentru dezvoltarea fermelor mici se prelungeşte

0
3544

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale anunţă prelungirea sesiunii de primire a cererilor de finanţare aferentă submăsura 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici” din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020). Astfel, depunerea proiectelor pentru investiţii în ferme mici se poate face până la data de 31 august 2017, ora 16.00. Până în prezent, la nivelul Doljului au fost depuse 70 de proiecte pe această submăsură. Dar numărul total al proiectelor de finanţare a investiţiilor rurale urcă la 687, acoperind o paleta diversă de activităţi agricole.

  fermaAlocarea financiară stabilită pentru sesiunea din acest an aferentă submăsurii (sM) 6.3 este de 100 milioane de euro. Depunerea proiectelor se face în limita a 200% din alocarea pentru sesiune. Până în prezent au fost depuse on-line 2.152 de cereri de finanţare în valoare totală nerambursabilă de peste 32,2 de milioane de euro. Dintre acestea, 676 de cereri de finanţare au fost depuse pentru zonă montană.

  La nivelul Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Dolj au fost depuse, până în prezent, 687 de proiecte. Pe submăsura 4.1 Investiţii în exploataţii agricole – zootehnie – a fost depus un proiect; pentru „Ferme de familie” – 15 proiecte şi pentru „Vegetal” – 111 proiecte.  Pentru măsura 6.1, în Dolj au fost depuse cele mai multe proiecte: 490! Pe  locul trei, cu 70 de proiecte, dacă ar fi să facem un clasament, se situează submăsura 6.3 a cărei sesiune de depunere a cererilor de finanţare tocmai s-a prelungit.

Punctajul este uşor de atins, spun autorităţile

  „Autoritatea de Management pentru PNDR a decis prelungirea sesiunii de depunere a cererilor de finanţare cu o lună pentru a asigura o şansă şi celor care nu au reuşit din motive independente de ei să termine de întocmit documentaţia pentru depunere până la această dată. De asemenea, faptul că această submăsură încă dispune de fonduri, iar punctajul este unul uşor de atins, va permite mai multor fermieri mici să obţină o finanţare care să le asigure un start bun spre o exploataţie agricolă mai puternică, care să acceseze în viitor sprijin financiar mult mai consistent”, a declarat Adrian-Ionuţ Chesnoiu, directorul general al AFIR.

  Sprijinul acordat prin PNDR 2020 pentru dezvoltarea fermelor mici este 100% nerambursabil şi este în valoare de 15.000 de euro pentru un proiect. Pragul de calitate lunar, stabilit pentru perioada de depunere 1 – 31 august 2017 este de 15 puncte.

  Modalitatea de depunere a cererilor de finanţare este cea on-line pe pagina oficială a Agenţiei, www.afir.info. Toţi cei interesaţi să depună proiecte pentru dezvoltarea fermelor mici, prin sM 6.3, pot consulta gratuit Ghidul solicitantului şi anexele aferente pe site-ul AFIR, la secţiunea „Investiţii PNDR”.

Întâlniri de lucru la Craiova, cu conducerea AFIR

  ferma-2Să precizăm că directorul general al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, Adrian-Ionuţ Chesnoiu, a participat vineri, 14 iulie 2017, la Craiova, la o serie de întâlniri de lucru, alături de Secretarul de stat din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Alexandru Potor.

  „Atât la nivelul MADR, cât şi în cadrul AFIR, există o permanentă preocupare pentru a realiza proceduri de lucru mai simple, mai uşor de pus în practică, dar în acelaşi timp care să respecte legislaţia naţională şi regulamentele europene în vigoare”, a menţionat Secretarul de stat al MADR, Alexandru Potor, în deschiderea întâlnirii cu beneficiarii PNDR din Dolj.

  În cadrul evenimentului programat au avut loc mai multe întâlniri de lucru cu beneficiarii publici şi privaţi ai Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020). Reprezentanţii legali ai proiectelor au prezentat problemele pe care le-au întâlnit în implementarea proiectelor finanţate de AFIR în vederea soluţionării acestora, dar şi pentru evitarea apariţiei altor blocaje.

Beneficiarii PNDR cer simplificarea procedurilor

  „Ne aflăm aici pentru a purta un dialog deschis şi util, în primul rând, cu beneficiarii Programului Naţional de Dezvoltare Rurală pentru a identifica probleme concrete, întâlnite în implementarea proiectelor şi pentru a găsi cele mai bune rezolvări la aceste situaţii care pot produce întârzieri în absorbţia fondurilor europene. De asemenea, în cursul zilei, vom avea întâlniri şi cu reprezentanţii altor instituţii de la nivelul judeţului Dolj, implicate în derularea fondurilor europene. Vom lucra împreună cu dânşii pentru a diminua povara administrativă şi pentru a realiza un flux procedural mai eficient pentru beneficiarii PNDR, pentru cei care doresc să investească în diversele sectoare din agricultură şi mediul rural”, a declarat, la acea dată, directorul general al AFIR.

  Alături de oficialii MADR şi AFIR, la discuţii au luat parte şi Directorul General Adjunct al Centrului Regional pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (CRFIR) 4 Sud – Vest, Dorel Stăicuţ. Reprezentanţii MADR şi AFIR au răspuns întrebărilor venite din partea celor prezenţi şi au clarificat anumite aspecte legate de procedurile de lucru şi de legislaţia specifică implementării PNDR 2020.

Gradul de absorbţie trebuie crescut

  ferma 1Dezbaterea a continuat la sediul CRFIR 4 Craiova cu întreaga conducere a Centrului Regional, dar şi cu directorii Oficiilor Judeţene din regiunea Olteniei (judeţele Dolj, Olt, Gorj, Vâlcea, Mehedinţi). Tema discuţiilor a reprezentat-o analiza implementării PNDR în Regiunea 4 Sud – Vest dar şi identificarea modalităţii de eficientizare a fluxului procedural în vederea atingerii obiectivelor propuse pentru anul în curs şi pentru obţinerea unui grad de absorbţie cât mai ridicat a fondurilor europene derulate prin PNDR 2020.

  „Activitatea AFIR vizează creşterea calităţii vieţii concetăţenilor noştri care locuiesc în mediul rural. Toate programele noastre sunt dedicate lor, beneficiarilor direcţi sau indirecţi ai muncii noastre. Pentru a le reda încrederea în sistemul de gestionare a fondurilor europene, vă rog să conştientizaţi că beneficiarii fondurilor europene pentru agricultură şi dezvoltare rurală sunt, în primul rând, partenerii noştri”, a precizat Chesnoiu în cadrul întâlnirii cu reprezentanţii AFIR din teritoriu.