WikiLeaks: Sute de mii de documente ale guvernului turc, făcute publice

0
121

wikileaks_46422000Aproape 300.000 de documente identificate ca e-mailuri provenite de la Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), aflat la guvernare, în Turcia, au fost date publicităţii, în noaptea de marţi spre miercuri, de WikiLeaks, informează agenţia DPA, citată de Agerpres.

Organizaţia lui Julian Assange, cunoscută pentru faptul că a publicat numeroase documente confidenţiale ale guvernului Statelor Unite şi al cărei slogan este „deschidem guvernele”, a postat pe Twitter un link către o bază de date despre care afirmă că ar conţine un total de 294.548 de e-mailuri şi „multe mii” de ataşamente de la 762 de adrese legate de domeniul AKP, akparti.org.tr.

E-mailurile asociate cu acel domeniu sunt utilizate în principal pentru „gestionarea problemelor cu lumea” şi nu pentru chestiuni interne sensibile, a declarat organizaţia pe site-ul său.

„Ar trebui notat faptul că emailurile asociate acestui domeniu sunt folosite în general pentru chestiuni internaţionale, nu majoritatea chestiunilor interne sensibile”, a atras atenţia Wikileaks.

Cel mai recent mesaj a fost trimis pe 6 iulie şi cel mai vechi datează din 2010. Materialul a fost obţinut cu o săptămână înainte de tentativa de lovitură de stat vineri, a declarat WikiLeaks. WikiLeaks a afirmat că a verificat materialul şi sursa, clarificând faptul că sursa nu a avut nicio legătură cu „elementele din spatele tentativei de lovitură de stat sau cu un partid politic rival sau un stat”, notează DPA.