Oficial, lucrările de modernizare a Parcului „Nicolae Romanescu” au ajuns la stadiul de 48%, acesta fiind procentul pe care Primăria Craiova îl declară către UE. Autorităţile locale solicită a doua prelungire a datei de finalizare, până la finalul anului 2018, luându-şi, deci, ca termen de realizare încă doi ani de acum încolo. Apare şi cifra fondurilor europene care au fost atrase: 13,7 milioane de lei dintr-un total de 47,3 milioane de lei, la cât a fost contractată toată lucrarea.
Proiectul de modernizare a Parcului „Nicolae Romanescu” are o istorie aparte. A fost ideea primarului Lia Olguţa Vasilescu de a începe amenajarea lui şi a venit cu această propunere în CLM Craiova. Ne aflam pe sfârşitul anului 2015, când mai erau două luni până când toate proiectele cu finanţare europeană trebuiau încheiate. Primarul a promovat, totuşi, acest proiect şi le-a cerut consilierilor să aleagă între două posibilităţi: de a lua ceva bani de la UE sau de a nu lua nimic. Aleşii locali au mers pe varianta implementării proiectului şi au adoptat chiar o hotărâre prin care Primăria Craiova se angaja să continue lucrările cu bani de la buget după încheierea POR 2007-2013.
Două păsuiri din partea UE
Proiectul şi-a urmat apoi cursul. În noiembrie, Primăria Craiova a semnat contractul de lucrări cu asocierea de firme Mitliv-Civitas – R&A Parteners SRL. Valoarea lucrării a fost stabilită la 47,3 milioane de lei, iar termenul de execuţie, de patru luni. Nici nu s-au început bine lucrările că proiectul a şi fost inclus pe lista celor cu risc de neimplementare de către UE, ceea ce era de aşteptat. S-a primit o păsuire de şase luni, până la sfârşitul lunii iunie 2016. Ce se angajaseră să facă în numai patru luni, s-a demonstrat că firma constructoare nu a putut să realizeze nici în şase luni. În luna mai, constructorul Mitliv a venit cu o cerere la Primăria Craiova, solicitând o prelungire cu 60 de zile calendaristice. Municipalitatea a aprobat acest lucru, printr-un act adiţional la contract.
De la patru luni s-a ajuns la trei ani
Vrând-nevrând, proiectul Parcului „Romanescu” a ajuns, din nou, pe lista proiectelor cu risc. Autorităţile locale au fost chestionate iar să spună când vor termina, totuşi, acest proiect. Și aşa ajungem la proiectul de hotărâre, aflat pe ordinea de zi a şedinţei de joi. Pentru a nu se mai împiedica de nici o dată-limită, Primăria Craiova va comunica acum termenul maxim pe care îl acceptă UE pentru proiectele finanţate în cadrul POR 2007-2013. În hotărârea CLM Craiova se precizează că proiectul de modernizare a Parcului „Nicolae Romanescu” va fi gata la sfârşitul lui decembrie 2018. Cu alte cuvinte, municipalitatea îi pune constructorului Mitliv încă doi ani şi ceva la dispoziţie pentru a încheia şantierul.
Ministrul Culturii a întârziat proiectul
Deşi luaseră în calcul varianta depăşirii termenului oficial, autorităţile locale trebuie să justifice acum de ce este nevoie de două păsuiri din partea UE pentru acest proiect. După cum se desprinde din documentaţie, cea mai mare vină este a Ministerului Culturii. În referat se vine cu o listă întreagă de motive, între care este menţionată şi sistare parţială a lucrărilor de Ministerul Culturii în vederea desfăşurării anumitor proceduri specifice pentru protejarea vegetaţiei. Municipalitatea invocă şi solicitarea pe care, pe cale de consecinţă, a avut-o dirigintele de şantier de a-i fi pus la dispoziţie un raport de expertiză , realizat de un expert atestat. Printre cauzele care au condus la întârzieri în derularea contractului este menţionată şi lipsa detaliilor de execuţie, „dat fiind faptul că proiectul constă în lucrări de reabilitare care iniţial nu au putut fi descrise în mod amănunţit, ele fiind identificate decât prin lucrări de intervenţie ulterioare”.
13,7 milioane au fost atrase de la UE
Unde ne aflăm cu lucrările în acest moment, totuşi, dacă se solicită doi ani şi ceva pentru terminarea lor? În referatul care însoţeşte proiectul de hotărâre se precizează că valoarea lucrărilor executate şi decontate în cadrul contractului este de 25.735.188 lei, cu TVA, ceea ce reprezintă 48% din totalul lucrărilor contractate. Pe de altă parte, nu toţi aceşti bani investiţi până acum sunt fonduri europene. În acelaşi proiect se mai precizează că Primăria Craiova a reuşit să absoarbă, în cele două luni (noiembrie şi decembrie 2015), doar o sumă de 13.722.877,08 lei din fondurile nerambursabile acordate în cadrul proiectului, pe care riscă să o dea înapoi dacă nu termină proiectul nici în 2018, ceea ce este greu de crezut că se va întâmpla. Se estimează şi că, de acum încolo, va mai fi nevoie de încă 14 milioane de lei pentru a se încheia toată lucrarea, între care lucrări 13,4 milioane de lei numai pe lucrări.