Bursierii „Vreau în clasa a noua”, promovabilitate de 80% la bacalaureat

0
375

wv clasaAnul acesta, 35 de bursieri din programul „Vreau în clasa a noua” au susţinut bacalaureatul, iar rezultatele obţinute sunt peste aşteptări. Cu o rată de promovabilitate de 80%, absolvenţii de liceu sprijiniţi de World Vision se găsesc cu mult peste media naţională.

Din cauza condiţiilor economice precare, peste 20% din tinerii din mediul rural nu-şi mai continuă studiile la liceu. Dar atunci când li se oferă şansa de a merge mai departe, tinerii susţinuţi prin programe de burse îşi arată potenţialul.

În programul „Vreau în clasa a noua” al fundaţiei World Vision România sunt în prezent incluşi 237 de tineri, toţi provenind din mediul rural cu o situaţie financiară precară în familie. Singura lor şansă pentru a merge la liceu şi a putea acoperi total sau parţial costurile navetei sau căminului, rechizitelor sau hainelor, a fost programul de burse „Vreau în clasa a noua”.

Ca ei, în comunităţile rurale din cele şase judeţe în care activează World Vision, mai sunt aproximativ 400 de elevi care au nevoie urgentă de burse pentru a nu a abandona liceul. De la toamnă, noi generaţii vin din spate, iar nevoia de burse va creşte.

Cea mai mare notă – 9,43

Anul acesta, 35 de bursieri din programul „Vreau în clasa a noua” au susţinut bacalaureatul cu o rată de promovabilitate de 80%, cu mult peste media naţională, demonstrând că atunci când li se oferă o şansă pot face lucruri mari. În 2015, rata de promovabilitate a bursierilor a fost chiar una de 100%.

Dintre cei care au promovat, cea mai mare notă obţinută la examen anul acesta a fost de 9,43, iar cea mai mică notă de 6,31, dar în medie bursierii au obţinut o notă de 8.

„Acest proiect a avut o importanţă majoră, surprinzătoare pentru mine. Proiectul a fost o a doua casă deoarece aici am găsit înţelegere şi tot timpul am vorbit deschis despre problemele mele familiare. Dacă nu aş fi făcut parte din proiect, liceul ar fi fost foarte greu deoarece nu am o situaţia financiară foarte bună, împreună cu fratele meu mai mic suntem crescuţi de bunici, iar tati ne mai ajută, când poate, din când în când. Pe lângă sprijinul material primit, înţelegerea şi vorbele bune, mi-a plăcut enorm de mult şi vizita din iarna la Bucureşti, unde am învăţat că numai prin muncă ajungem unde dorim. Mulţumesc din inima pentru tot!”, spune Ştefania, bursieră „Vreau în clasa a noua”.wv clasa 1

Peste 1.000 de elevi sprijiniţi, în opt ani

Bursierii primesc asistenţă şi suport material continuu pe tot parcursul anului şcolar, în funcţie de planul de intervenţie al fiecărui copil. Bursa lunară oferită are o valoare de 250 de lei şi acoperă parţial sau total, în funcţie de nevoile bursierilor, masa şi cazarea, transportul, rechizitele, îmbrăcăminte. De asemenea, programul oferă bursierilor şi acces la activităţi educative şi de socializare, excursii şi tabere de vară care facilitează socializarea şi dezvoltă abilităţi de comunicare şi lucru în echipă în vederea unei bune integrări în mediul şcolar.

„Pentru mine şcoala este cea mai frumoasă parte din viaţă, mai ales perioada liceului. Clasa a XII-a însă mi-a depăşit aşteptările: am reuşit sa leg prietenii foarte strânse cu colegii din clasă, dar şi cu colegii din şcoală. O parte mai rea, aş putea spune, în timpul liceului, a fost insuficienţa banilor. Dar, cu sprijinul scolii prin bursa de merit şi cu ajutorul Fundaţiei World Vision, am reuşit sa trec şi de acest inconvenient. În plus mă pot gândi la planurile de viitor şi la studiile pe care vreau să le urmez in continuare. Îmi doresc tare mult să intru la o scoală de subofiţeri în cadrul Jandarmeriei Române, iar dacă nu voi trece toate probele vreau să mă înscriu la o facultate din Sibiu sau Braşov pentru a deveni programator. Mi-a plăcut sa fac parte din acest proiect pentru ca am reuşit astfel să rezolv din dificultăţile financiare cu care mă confruntam, am învăţat ce înseamnă puterea lucrului în echipă, mi-am făcut prieteni noi şi m-am dezvoltat ca viitor adult”, spune Ionuţ, bursier „Vreau în clasa a noua”.

Din anul 2008, programul de burse al Fundaţiei World Vision România – „Vreau în clasa a noua” – susţine copiii din mediul rural care nu au posibilităţi materiale să îşi continue studiile la liceu, prin oferirea de burse şcolare pentru acoperirea cheltuielilor de cazare, masă, transport, alimente, haine sau cărţi. În cei opt ani de proiect, aproximativ 1.000 de elevi au fost beneficiari la nivel naţional.