Primăria Craiova face ordine pe domeniul public

0
394

Autorităţile locale ameninţă cu amenzile toate societăţile care sparg străzile şi uită apoi să mai refacă asfaltul în urma lor. Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, este decis să aplice această regulă chiar dacă a început-o cu sancţionarea directorilor din subordine, managerii de la CAO şi Termo Craiova fiind amendaţi deja de două ori pentru această neglijenţă.

Primăria Craiova impune reguli stricte societăţilor care lucrează pe domeniul public. Inclusiv regiile şi serviciile din subordinea municipalităţi au obligaţia de a reface asfaltul în cazul în care lucrările pe care le fac afectează străzile sau aleile din Craiova. Primarul Lia Olguţa Vasilescu a declarat, săptămâna trecută, că această regulă nu va fi încălcată de nimeni şi că au fost date deja primele amenzi pentru nerespectarea ei. „Le punem obligaţie societăţilor să marcheze după ce au terminat lucrarea, să îl aducă la starea iniţială. Noi i-am amendat pe toţi directorii noştri, pe Constantin Mitriţă de la CAO şi pe Nicolae Degeratu de la Termo. Toţi au primit câte două amenzi pe zi, în condiţiile în care noi am văzut că ei nu au remediat”, a declarat primarul Craiovei.

Există şi gropi… de probă

Potrivit edilului, performanţa a fost atinsă cu o groapă apărută în asfaltul de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj. Atunci lucrarea de asfaltare a fost făcută noaptea, în câteva ore, iar a doua zi nu s-a mai sesizat că existau probleme în zonă. „Ne-am luat toate măsurile posibile şi imposibile de a-i face pe toţi să înţeleagă care este pericolul pentru cetăţeni şi să vină cât mai repede să remedieze asfaltul”, a mai spus Olguţa Vasilescu. O situaţie specială este cu cei de la Distrigaz Sud, care nu pot să refacă imediat lucrarea de asfaltare. După ce au schimbat o conductă, este nevoie să se aştepte un timp pentru probe. „Trebuie să aştepte cinci zile în care mai trebuie să facă nişte probe de presiune. Şi, din păcate, nu pot să asfalteze în două ore, aşa cum le cerem celor de la CAO, de exemplu”, spun autorităţile locale.

Copacii uscaţi se taie la cerere

Aceleaşi reguli stricte se aplică şi în cazul copacilor uscaţi, care reprezintă un pericol pentru maşinile parcate pe domeniul public. Edilul Craiovei a spus că, pentru a fi tăiat un pom care stă să cadă, locatarii sunt cei care trebuie să facă o cerere în acest sens către RAADPFL Craiova. „Cei care sunt obligaţi să sesizeze RAADPFL-ul sunt preşedinţii, administratorii de la asociaţiile de proprietari. Ei sunt cei care trebuie să ne trimită cerere pentru un gărduleţ, băncuţe şi locuri de joacă şi tot ei trebuie să ne sesizeze unde un pom are probleme şi să cheme regia. Vreau să vă spun că nu există nici o cerere care să se fi depus la RAADPFL pentru pomi în pericol şi să nu se fi tăiat pomii respectivi. Deci, discutaţi cu asociaţiile de proprietari”, a spus primarul Craiovei.

Olguţa Vasilescu: „Nu mă implic în problema licitaţiilor”

Autorităţile susţin că, pe de altă parte, atunci când se duc să taie un astfel copac, „este dezastru naţional, se strâng şi fac miting în faţa blocului că le-am tăiat pomii”. Primarul Lia Olguţa Vasilescu a precizat că nu doreşte să se implice, în schimb, în problemele legate de licitaţiile care se ţin pentru lucrările care se vor face pe domeniul public, în special cele legate de asfaltarea străzilor. „Chiar nu mă implic absolut deloc în problema licitaţiilor. Nu vreau să ştiu cine participă, cine câştigă, când sunt licitaţii. Le spun doar colegilor de acolo că avem bani în buget şi îi rog să organizeze licitaţiile. Şi e mai bine aşa, că, de cât să se întâlnească primarul cu constructorii şi să aranjeze nişte lucruri, mai bine să nu le ştie”, a comentat edilul Craiovei, întrebat fiind despre stadiul licitaţiei privind acordul-cadru de asfaltare a străzilor din Craiova.