Guvernul vrea să-i impoziteze pe cesionarii de drepturi litigioase care au primit despăgubiri şi nu au plătit taxe

0
338

Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) şi Ministerul Finanţelor analizează un sistem de impozitare a persoanelor care au încasat despăgubiri foarte mari pentru imobile naţionalizate şi nu au plătit până în prezent nici un fel de taxe, a anunţat premierul Victor Ponta. 

Facem eforturi cu cei de la ANRP şi cu Ministerul de Finanţe pentru a găsi sistemul de impozitare pentru cei care au încasat despăgubiri în sume foarte mari şi nu au plătit până acum nici un fel de taxe”, a spus Ponta. El nu a precizat dacă este vorba de toate persoanele care au primit astfel de despăgubiri sau doar de cesionarii drepturilor litigioase.

La solicitarea Mediafax, preşedintele ANRP, George Băeşu, a precizat însă că acest sistem ar urma să fie aplicat doar pentru cesionari. Potrivit reprezentanţilor ANRP, impozitarea va fi de 16% şi aplicată la profitul obţinut de aceştia din tranzacţia imobiliară, sub forma unui impozit pe profit. În opinia ANRP, sistemul poate fi aplicat deoarece creanţele datorate statului se sting doar după un interval de cinci ani.

Premierul a prezentat o serie de date din care rezultă că au fost deja emise decizii definitive şi irevocabile de compensare a titlurilor de proprietate pentru 12,8 milioane puncte, alte 80.000 de dosare vechi fiind în stadiu de soluţionare. În 17 aprilie, Guvernul şi-a angajat răspunderea în Parlament pentru proiectul de lege privind despăgubirile pentru imobile naţionalizate, care stabileşte că foştii proprietari ai caselor naţionalizate care nu pot fi despăgubiţi în natură vor primi puncte în valoare nominală de un leu, raportat la valoarea casei, cu care vor putea achiziţiona prin licitaţie alte imobile sau le vor preschimba în bani, dar după 2017, în limita a 14% din suma punctelor pe an.