Numai campioana mai merge în Ligă!

0
235

România a căzut pe locul 22 în ierarhia coeficienţilor UEFA şi va avea din sezonul viitor doar 4 echipe în Europa

Stagiunea internă care debutează astăzi se anunţă cea mai disputată din ultimii ani. Motivul? Doar locul 1 mai asigură prezenţa în preliminariile “Champions League”, competiţie unde, spre deosebire de acest an, deţinătoarea titlului din Liga I va fi nevoită să joace 3 tururi preliminare în loc de 2 (din 4) pentru a ajunge în grupe. Aşadar, o echipă în minus şi un tur în plus pentru campioană. Cât priveşte Liga Europa, deşi am rămas cu trei echipe, ca şi acum, ele vor intra, de asemenea, mai devreme în competiţie. Cea mai dezavantajată va fi deţinătoarea Cupei, care va lua startul în turul II preliminar, faţă de IV (play-off) în prezent. Celelalte două vor juca un tur în plus, prima calificată (locul 2) turul II faţă de III acum, iar cealaltă, turul I faţă de II acum.

Revenind la “Champions League”, ultima oară când România a avut o singură echipă în cea mai titrată competiţie inter-cluburi a fost în sezonul 2006-2007, când Steaua a reuşit să treacă de tururile preliminarii şi să ajungă în grupele competiţiei după o pauză de 10 ani. De atunci, au urmat 5 ani consecutivi în care primele două clasate din Liga I au mers în preliminariile sau grupele CL: Steaua, CFR şi Urziceni, de 2 ori, Dinamo, Poli Timişoara, FC Vaslui şi Oţelul, câte o dată. Echipe enumerate plus Rapid şi Gaz Matan Mediaş nu au reuşit însă în aceşti ani să adune suficiente puncte cât să menţină România în primele 15 (ultimul loc ce trimite 2 echipe în Ligă – campioana direct în grupe, şi 4 în Liga Europa), ba, au coborât-o de 14 pe 22, înregistrând cel mai mare regres din toate cele 53 de ţări participante în competiţiile europene. Un sezon cu adevărat dezastruos a fost 2007-’08, când reprezentantele României, în număr de 5, au adus doar 13 puncte. În rest, au fost obţinute 18,5 puncte în 2008-’09, 36,5 puncte în 2009-’10, 19 puncte în 2010-’11 şi 26 de puncte în 2011-’12. Există însă şi un aspect pozitiv în această poveste. De la anul nu se va mai contabiliza sezonul 2007-’08, dar va fi absolut degeaba dacă cel actual nu va fi unul măcar bun.

Dintre toate echipele, Steaua a strâns cele mai multe puncte, 36, 5 din 5 participări. La polul opus se află rivalele sale bucureştene. Dinamo e abia pe locul 4 (13p), deşi a jucat în Europa în toţi cei 5 ani, iar Rapid e pe 7 (6,5p ) din 3 participări. Poli Timişoara a fost de asemenea o dezamăgire, ea adunând în 3 ediţii doar 7 puncte. Mai mult, în 2008-‘09 a fost singura formaţia românească fără nici un punct adunat!

18,824 este coeficientul României pe ultimii 5 ani, fiind pe locul 22 în Europa. În faţa sunt ţări ca Cipru (locul 16) sau Israel (locul 17).

CFR Cluj, Vaslui, Steaua şi Rapid, în urne la Nyon

 

Astăzi, la sediul UEFA de la Nyon (Elveţia), vor avea loc tragerile la sorţi pentru III preliminar atât în Liga Campionilor, cât şi în Liga Europa. CFR Cluj şi FC Vaslui se vor afla în urnele primei întreceri, iar Steaua şi Rapid (din dubla cu MYPA) în urnele celeilalte.

Posibilii adversari ai echipelor româneşti vor fi cunoscuţi abia în această dimineaţă, când UEFA va ordona echipele participante în mai multe grupe în funcţie de coeficient.

Cealaltă echipă din România calificată, Dinamo, va intra în luptă în turul IV.

Tragerea la sorţi va putea fi urmărită începând cu ora 13:00, în direct la TVR 1, Digisport 1 şi Eurosport Internaţional.