La judecată, pentru o evaziune de peste 1,7 milioane de lei

0
262

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova au finalizat cercetările şi le-au trimis în judecată pe cele trei persoane arestate preventiv la finele lunii mai, pentru o evaziune fiscală de peste 1,7 milioane lei. Dosarul a fost înaintat Tribunalului Dolj, instanţă care vinerea trecută a menţinut arestarea preventivă a celor trei inculpaţi. Doi dintre ei au tranzacţionat produse energetice, fără a evidenţia operaţiunile în documente contabile şi fără a vira către stat taxele aferente, în timp ce al treilea inculpat, contabilul acestora, este acuzat de favorizarea infractorului, întrucât a ascuns documentele solicitate de anchetatori, susţinând că nu le are, anchetatorii descoperindu-le în timpul percheziţiei făcute la domiciliul său. Primul termen de judecată al procesului a fost stabilit pe 17 septembrie a.c.

Procurorii din cadrul Secţiei de urmărire penală a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova au dispus, prin rechizitoriu, trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpaţilor Florin Mitră, de 44 de ani, din Craiova, Tudor Vladimir Vâlceanu, de 43 de ani, din Oradea, şi Sorin Nicolae Ciurea Radu, de 43 de ani, din Craiova, cercetaţi sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală, folosirea cu rea credinţă a bunurilor sau creditului de care se bucură societatea într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu, complicitate la evaziune fiscală, respectiv favorizarea infractorului şi a persoanei juridice SC FMV Oil SRL pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală. Potrivit reprezentanţilor Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, pe parcursul urmăririi penale s-a stabilit că, „în perioada aprilie-decembrie 2009, în calitate de administrator al SC FMV Oil SRL, inculpatul Mitră Florin nu a înregistrat în evidenţele contabile livrările de mărfuri către mai multe societăţi comerciale, fiind ajutat în activitatea infracţională de inculpatul Vâlceanu Tudor Vladimir şi de inculpatul Radu Ciurea Sorin Nicolae – contabilul societăţii, care a încercat să îngreuneze şi să zădărnicească urmărirea penală prin ascunderea documentelor contabile. Prejudiciul a fost stabilit la suma de 175.173 lei, reprezentând TVA şi impozit pe profit, şi suma de 5.882 lei”, după cum se arată într-un comunicat de ieri al Parchetului Curţii de Apel Craiova.

Reamintim că cei trei au fost arestaţi preventiv pe 30 mai a.c., la mai bine de jumătate de an de când fusese începută urmărirea penală împotriva lor, întrucât se sustrăseseră cercetărilor. Procurorii Secţiei de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, împreună cu poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Dolj şi cu sprijinul SRI au reuşit până la urmă localizarea acestora, oamenii legii percheziţionând şi locuinţele lor, în Craiova, Eforie Sud şi Tunari, judeţul Ilfov, unde au fost identificate şi ridicate documente şi ştampile aparţinând unui număr de aproximativ 20 de societăţi comerciale folosite în activitatea infracţională. Prin firmele respective se tranzacţionau produse energetice (motorină, păcură, bitum, asfalt şi altele), produse procurate din Grecia, Spania, Ungaria.

Pe 30 mai a.c., Mitră, care a mai fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova tot pentru evaziune fiscală şi fals material în înscrisuri oficiale în anul 2009, fapte pentru care a fost condamnat la doi ani de închisoare (procesul fiind în recurs, la Curtea de Apel Craiova), Vâlceanu – şi el cu antecedente pentru infracţiuni de aceeaşi natură – şi Radu au fost arestaţi preventiv pentru 20 de zile, în  baza mandatelor emise de Tribunalul Dolj, măsura fiind ulterior menţinută de instanţă.